Τρίτη 11 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΒΟΥΛΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Με πιο επικίνδυνες αποστολές στον ευρωατλαντικό καταμερισμό

Την ισχυροποίηση του ελληνικού οπλοστασίου και την ανάληψη ακόμα και πιο επικίνδυνων αποστολών στον ευρωατλαντικό καταμερισμό για τις ανάγκες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ως στόχους της κυβέρνησης ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Εχουμε διακριτή φωνή, έχουμε ρόλο στο διεθνές και στο περιφερειακό πεδίο και η πατρίδα μας θα συνεχίσει με την ενεργό παρουσία της σε όλα τα επίπεδα, να επιδιώκει να έχει λόγο στις εξελίξεις που αφορούν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», είπε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος ότι «υπάρχει μακρύς κατάλογος χωρών που αντιλαμβάνονται με παρόμοιο τρόπο με την πατρίδα μας τη διεθνή πραγματικότητα και τις προκλήσεις των καιρών», όπως διαβάζονται, βέβαια, και αντιμετωπίζονται στο ευρωΝΑΤΟικό στρατόπεδο, στην αντιπαράθεσή του με άλλα κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Διαβεβαίωσε εξάλλου για συνέχιση και επιτάχυνση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, τονίζοντας ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις μας θα διαθέτουν τους υλικούς πόρους που απαιτούνται, βεβαίως όπως αυτοί οριοθετούνται από τις οικονομικές δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας», που θα συνεχίσει να ματώνει προκειμένου οι Ενοπλες Δυνάμεις να παίξουν από καλύτερες θέσεις τον ρόλο του ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή, με ζητούμενο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης και κάποιες καλύτερες μερίδες από την καπιταλιστική λεία της περιοχής.

Τέλος, σε αυτό το πλαίσιο έβαλε τα Ελληνοτουρκικά λέγοντας ότι η κυβέρνηση προσβλέπει σε βελτίωση των διμερών σχέσεων, «ιδίως μετά το παράθυρο ευκαιρίας που φαίνεται να άνοιξε μετά τους καταστροφικούς σεισμούς», επιμένοντας ότι «επιβάλλεται να διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα, γιατί με τον διάλογο (...) μπορούμε να λύσουμε τη διαφορά μας, μπορούμε να προλαμβάνουμε εντάσεις, μπορούμε να αποτρέψουμε ατυχήματα».

Αποσιώπησε φυσικά το ΝΑΤΟικό πλαίσιο, όπου διεξάγονται οι τέτοιες συζητήσεις, με τη λυκοσυμμαχία, στην πρεμούρα της να κρατήσει την γείτονα αγκιστρωμένη στο δυτικό στρατόπεδο, να παζαρεύει μια σειρά ζητήματα. Χαρακτηριστική περίπτωση οι νέοι χάρτες του ΝΑΤΟ, όπου οι Αμερικανοί δίνουν τη δυνατότητα στην Τουρκία να χρησιμοποιεί τη δική της ονομασία για τα Στενά («Turkish Straits»), με τον υπουργό να αρκείται να απαντήσει επ' αυτού στη Βουλή ότι «η Ελλάδα σαφώς έχει δηλώσει την αντίθεσή της»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ