Τρίτη 11 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ανοίγει νέους φακέλους αντιδραστικών αλλαγών σε όλες τις βαθμίδες

Μια σειρά άξονες για το πού θα κινηθεί το υπουργείο Παιδείας της νέας κυβερνητικής θητείας έδωσε ο υπουργός Κυρ. Πιερρακάκης το Σάββατο από το βήμα της Βουλής, ξεκινώντας από τους δυο «πιο παραμελημένους» μέχρι τώρα τομείς, της Προσχολικής και της Ειδικής Αγωγής. Για την πρώτη υποσχέθηκε «ανάπτυξη κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος», κόντρα στον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων που υπάρχει σήμερα, με στόχο την αύξηση της συμμετοχής στην Προσχολική Αγωγή, ενώ για την Ειδική Αγωγή εξήγγειλε τη δημιουργία προγραμμάτων σπουδών «σταθμισμένων ως προς το είδος των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών» και ταυτόχρονα νέο νόμο - πλαίσιο, ο οποίος όμως θα κινείται όπως φαίνεται στη στρατηγική της συμπερίληψης, αφού έκανε λόγο για «αναμόρφωση της παράλληλης στήριξης».

Αναφορικά με τα σχολεία, μίλησε για πράγματα που έχουν ήδη δρομολογηθεί, όπως πολλαπλό βιβλίο, επέκταση του ολοήμερου κ.ά., εξήγγειλε «νέο σύστημα προσλήψεων για εκπαιδευτικούς, με βάση γραπτό διαγωνισμό υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ» (βλ. σελ. 14), καθώς και την «ελεύθερη επιλογή σχολείου», που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην άκρατη κατηγοριοποίηση και στο κλείσιμο σχολικών μονάδων. Μίλησε ακόμα για έναν μηχανισμό διαρκών αλλαγών στα προγράμματα σπουδών, χωρίς όμως να αλλάζει η πεπατημένη της κατεύθυνσής τους με την αποθέωση των δεξιοτήτων και της αποσπασματικότητας, αλλά και για ένα εθνικό σχέδιο για τις κτιριακές υποδομές. Επίσης, εξήγγειλε νόμο - πλαίσιο για την Τεχνικοεπαγγελματική Εκπαίδευση, που είναι στόχος δεκαετιών της ΕΕ η ενίσχυσή της σε σχέση με τη Γενική, χωρίς ποτέ να έχει επιτευχθεί.

Για την Ανώτατη Εκπαίδευση έδειξε ότι επιδιώκεται ξεκάθαρα η δημιουργία μιας διευρυμένης εμπορευματοποιημένης αγοράς Ανώτατης Εκπαίδευσης, με τίτλους σπουδών πολλών διαφορετικών ταχυτήτων, που θα επιτευχθεί από τη μια με την επιμονή στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου που ψήφισε η κυβέρνηση στην προηγούμενη θητεία και, από την άλλη, με την επιμονή τους για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και, μέχρι τότε, με διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος, ίδρυση και αναγνώριση ελληνικών παραρτημάτων πανεπιστημίων του εξωτερικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ