Τρίτη 11 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ενώ διευρύνεται το παζάρι για τα «ανταλλάγματα», που ακουμπά και τα Ελληνοτουρκικά και οι ΗΠΑ λένε πως το ζητούμενο είναι η συνεργασία με Ελλάδα - Τουρκία για να ενισχυθεί το ΝΑΤΟ

TT NEWS AGENCY

«Πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ φέρεται να έδωσε χτες βράδυ ο Ρ. Τ. Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης που είχε με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον.

Μετά το πέρας της, σε ανάρτησή του ο Στόλτενμπεργκ έγραψε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι μετά τη συζήτηση που είχα με τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Σουηδό πρωθυπουργό, ο Τούρκος Πρόεδρος συμφώνησε να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και να προωθήσει το θέμα άμεσα στην τουρκική εθνοσυνέλευση για επικύρωση. Πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα, που καθιστά όλους τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ ισχυρότερους και πιο ασφαλείς». Ο δε Σουηδός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν θα στηρίζει τις οργανώσεις τις οποίες η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Με το «πράσινο φως» στη Σουηδία γίνεται έτσι ένα ακόμα επικίνδυνο βήμα με την παραπέρα διεύρυνση του ΝΑΤΟ κι ενώ κλιμακώνονται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, οι αντιθέσεις, αλλά και τα ιμπεριαλιστικά παζάρια, μεταξύ αυτών και εκείνα μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με την Τουρκία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις διεργασίες γύρω από Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, συνολικά τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στο CNN λίγα 24ωρα πριν αρχίσει η Σύνοδος στο Βίλνιους, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος χτες βράδυ ανακοινώθηκε πως σήμερα θα συναντήσει τον Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε πως «η Τουρκία αναζητά τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F16. Και ο Μητσοτάκης στην Ελλάδα αναζητά επίσης κάποια βοήθεια. Αρα λοιπόν, αυτό που προσπαθώ να κάνω ειλικρινά είναι να πετύχω μια συνεργασία, στην οποία ενισχύουμε το NATO όσον αφορά τη στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας...».

Στα παραπάνω ο Αμερικανός ηγέτης συνέδεσε βέβαια και τις εντατικές συνομιλίες γύρω από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ώστε να προχωρήσει η αναβάθμιση της βορειοατλαντικής λυκοσυμμαχίας απέναντι στα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, καταρχήν τη Ρωσία και την Κίνα. Για το συγκεκριμένο θέμα μάλιστα, διάφορες πλευρές εξέφρασαν αισιοδοξία μετά και από την ανοιχτή στήριξη της Αγκυρας για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Το θέμα - μαζί φυσικά με όλη την υπόλοιπη «βαριά» ατζέντα - απασχόλησε και τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Μπάιντεν με τον Ερντογάν, συμφωνώντας να έχουν και κατ' ιδίαν συνάντηση στο Βίλνιους και για «να συζητήσουν λεπτομερώς τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ και περιφερειακά ζητήματα».

Μέχρι αργά χτες, τα ίδια ζητήματα βρίσκονταν στο επίκεντρο πυρετωδών διμερών και πολυμερών επαφών, που ξεκίνησαν καθώς στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας συγκεντρώνονταν ο ένας μετά τον άλλον οι ηγέτες.

Ενδεικτικές των διαστάσεων που αποκτά το παζάρι, ήταν και οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, που έμπλεξε σε αυτό και «την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ», σχολιάζοντας ότι «οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ είναι και μέλη της ΕΕ», ότι «αυτήν τη στιγμή υπάρχει μια Τουρκία που επί 50 χρόνια περίμενε στις πύλες της ΕΕ» και ότι «δεν μπορούμε να το ανεχθούμε άλλο (...) Εμείς δεν είμαστε οποιαδήποτε χώρα. Πρέπει να το ξέρουν».

Γύρω από την επικαιρότητα και τη σκοπιμότητα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, άνοιξε νέος γύρος δηλώσεων και αντιδηλώσεων, που τα αστικά επιτελεία έσπευσαν να αξιοποιήσουν για να απομακρύνουν την προσοχή από το κύριο: Δηλαδή το πόσο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ζεσταίνουν την πλάτη της τουρκικής αστικής τάξης, τονίζοντας διαρκώς τον «γεωστρατηγικό ρόλο της».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν, που έφεραν στο προσκήνιο και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς περιέγραψε ως «θετικό μήνυμα» τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι «θα μπορούσε να φανταστεί την προοπτική ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία στο εγγύς μέλλον».

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου - σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ - ανέφερε πως οι ΗΠΑ στήριζαν και συνεχίζουν να στηρίζουν τις φιλοδοξίες της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι αυτές είναι συζητήσεις που αφορούν την Τουρκία και τα 27 μέλη της Ενωσης.

Από τη μεριά της ΕΕ, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντάνα Σπίναντ, δήλωσε πως η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη νέων μελών σε αυτό είναι διαφορετική διαδικασία από αυτή της διεύρυνσης της ΕΕ και συμπλήρωσε ότι «η ΕΕ έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, Ζεκί Ακτούρκ, έλεγε πως οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις δίνουν προτεραιότητα «στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και την ασφάλεια των συνόρων μας», ώστε «να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη γαλάζια πατρίδα και στην πατρίδα των αιθέρων», προσθέτοντας πως «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο με αποφασιστικότητα συνεχίζουν να προστατεύουν τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας αλλά και τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Και πρόσθετε έτσι πως «η συνέχιση της θετικής ατζέντας που ξεκίνησε μετά τον μεγάλο καταστροφικό σεισμό στις 6 Φεβρουαρίου και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα που συνέβη την ίδια περίοδο, η μη επιστροφή στις δραστηριότητες και τη ρητορική που αυξάνουν την ένταση κατά διαστήματα θα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ