Σάββατο 13 Μάη 2023 - Κυριακή 14 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜέΡΑ25
«Ρήξη» και ρεαλιστική ... υπακοή

Κάμποση τεχνογνωσία από τις ΗΠΑ, θαυμασμός ακόμα και για τον μισθοφορικό τους στρατό, ανυπομονησία να «τρέξουν» οι μεγάλες «πράσινες» μπίζνες, αλλά και προσήλωση στις διευθετήσεις στο Αιγαίο με ευρωατλαντική σφραγίδα, περιλαμβάνει η «ρεαλιστική ρήξη» του ΜέΡΑ25, όπως αυτή παρουσιάστηκε και από τον Γ. Βαρουφάκη στο debate.

Ανάμεσα στα πιο ...ρηξικέλευθα μέτρα για τα οποία μίλησε δεν θα μπορούσε να λείπει και το «σχέδιο Δήμητρα». Και, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες διαφόρων κύκλων να το παρουσιάσουν σαν κάτι το ακραία «αντισυστημικό» και ανήκουστο, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 έβαλε ξανά τα πράγματα στη θέση τους. Εξήγησε δηλαδή ότι πρόκειται για ένα ακόμα «σύστημα πληρωμών», το οποίο ήδη εφαρμόζεται ή προωθείται σε μια σειρά από καπιταλιστικά κράτη σε όλο τον κόσμο, εντός και εκτός ΕΕ. Αλλωστε, τις προτάσεις του ΜέΡΑ25 θα τις βρει κανείς και στα καρνέ της ΕΕ, πολλών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων και αλλού.

Οσο για τη «ρεαλιστική ανυπακοή» του ΜέΡΑ25, αυτή γίνεται απόλυτη υπακοή όταν η συζήτηση πηγαίνει σε έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της στρατηγικής κεφαλαίου και ΕΕ, την «πράσινη ανάπτυξη». Ετσι, πιο «πράσινος» από ποτέ, ο Γ. Βαρουφάκης έφτασε μέχρι και να κάνει παρατηρήσεις στην ΕΕ για το γεγονός, όπως είπε, ότι τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης «δεν έχουν επενδυθεί όλα σε ένα πράσινο αναπτυξιακό σχέδιο». Ετσι, πάντα «αντισυστημικά», κατάπιε όλα τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του υπερμνημονίου της ΕΕ και άρχισε να κάνει εποικοδομητικές προτάσεις για το σε ποιους ομίλους πρέπει να πάνε τα δισεκατομμύρια.

Περνώντας δε στα Ελληνοτουρκικά, και σε κοινή γραμμή με όλα τα κόμματα του ευρωατλαντισμού, παρουσίασε την ΕΕ ως παράγοντα ασφάλειας και επισήμανε ότι σε περίπτωση «θερμού επεισοδίου», το πρώτο που θα κάνει θα είναι να πάρει «πάρα πολλά τηλεφωνήματα». Σε ποιους; Μα φυσικά στους αμερικανοΝΑΤΟικούς συμμάχους, τους οποίους και το ΜέΡΑ25 αναγνωρίζει ως «θεματοφύλακες» του Αιγαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Αυτοί είναι όμως που ρίχνουν νερό στο μύλο των απαράδεκτων τουρκικών αμφισβητήσεων, προωθώντας επικίνδυνους σχεδιασμούς για διευθετήσεις επώδυνους για τους λαούς.

Στο μεταξύ, ακόμα και στην Αμερική να γινόταν η τηλεμαχία λιγότερες φορές θα έμπαιναν στο τραπέζι οι ΗΠΑ ως ...πρότυπο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, μιλώντας για την κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης, ο Γ. Βαρουφάκης έφερε ως παράδειγμα τις ΗΠΑ που, όπως είπε, έτσι αύξησαν το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεών τους. Προφανώς τα «προοδευτικά» κριτήρια αξιολόγησης που χρησιμοποιεί το ΜέΡΑ25 για τον αμερικανικό μισθοφορικό στρατό και το «αξιόμαχό» του, θα περιλαμβάνουν και το μακελειό που έχει εξαπολύσει όπου Γης, με τις αμέτρητες στρατιωτικές επεμβάσεις.

Κάτι αντίστοιχο έγινε και στην ερώτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπου το παράδειγμα που βρήκε να φέρει είναι τα «πολύ καλά ιδιωτικά πανεπιστήμια» που υπάρχουν, όπως είπε, μόνο στις ΗΠΑ. Για την Ελλάδα, παραπονέθηκε ότι η συζήτηση γύρω από την κατάργηση του άρθρου 16 αφορά κολέγια, που πατάνε στην υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, γιατί, όπως διαπίστωσε, δεν πρόκειται να ανοίξει και κανένα ...Χάρβαρντ στη χώρα μας. Κάπως έτσι μένει ανοιχτό και το γνωστό παραθυράκι για ιδιωτικά πανεπιστήμια σε σωστό πλαίσιο, υπό προϋποθέσεις κ.ο.κ.

Ε, μετά το παραπάνω ...ζέσταμα ήρθε και η απογείωση, με την πρότασή του για την ίδρυση του ελληνικού FBI, που θα καταπολεμήσει το «μεγαλοεπιχειρηματικό και πολιτικό έγκλημα» (!), βάζοντας κι εδώ σε «ρεαλιστικό πλαίσιο» την καπιταλιστική βαρβαρότητα και τη διαρκή «ασυλία» των επιχειρηματικών ομίλων.

Κάθε φορά λοιπόν που το ΜέΡΑ25 μιλάει για «ρήξη», η σούπα ξινίζει όλο και περισσότερο, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί δύναμη διαθέσιμη για να «τρέξουν» διάφορα που έχει ανάγκη το σύστημα με «αντισυστημικό» φερετζέ. Οι πολλοί πάλι, που θέλουν πραγματικά να εκπλήξουν το σύστημα, έχουν επιλογή. Αυτή είναι η στήριξη του ΚΚΕ που δεν έχει δεσμεύσεις σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και επιχειρηματικά συμφέροντα, που έχει θέσεις πραγματικής σύγκρουσης με το σύστημα της εκμετάλλευσης και όλες τις παραλλαγές του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ