Σάββατο 13 Μάη 2023 - Κυριακή 14 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
Για να βάλουν οι νέοι άνθρωποι τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις

Αννα Λάζου, επίκουρη καθηγήτρια στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ

Οι φοιτητές και νεότεροι συνεργάτες μου με προσκάλεσαν να γράψω σε λίγες γραμμές τις σκέψεις μου για τη στήριξη του ΚΚΕ στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Πολλά τα επιχειρήματα και αλλεπάλληλες οι σκέψεις που έχουν εκτεθεί και σε δοκίμια κι ερευνητικές μελέτες μου για τις μαρξιστικές ανθρωπιστικές αξίες και την κοντά δύο αιώνων προσφορά συνειδητών αγώνων για τη χειραφέτηση του εργαζόμενου λαού και το καλό του κόσμου μετά το Κομμουνιστικό Μανιφέστο το 1848. Με αφετηρία τη Γαλλική Επανάσταση και τον Διαφωτισμό σε διάλογο με επιστημονικές θεωρίες της εποχής τους για τη γνώση και την κοινωνία, οι Marx - Engels επεξεργάστηκαν και δημιούργησαν μια θεωρία - εργαλείο για την πάλη της εργατικής τάξης και την ανάληψη της ευθύνης από τον λαό για επικράτηση κοινωνικής δικαιοσύνης.

Μέχρι σήμερα οι κοσμοϊστορικές συνθήκες εξελίχθηκαν ραγδαία και στον τόπο μας με αγώνες του λαού, κατακτήσεις με θυσίες, με τον εξανδραποδισμό του έμψυχου δυναμικού της χώρας μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ανατροπές και πισωγυρίσματα τις τελευταίες δεκαετίες των ευρωπαϊκών μνημονίων, την πανδημική και περιβαλλοντική κρίση που έχουν ολοφάνερες αιτίες στην παντοκρατορία του ιδιωτικού κέρδους στο καπιταλιστικό σύστημα. Το ΚΚΕ με τις διαδικασίες που ακολουθεί στην πολιτική του οργάνωση και στους κοινωνικούς αγώνες που αναλαμβάνει, με μια διεθνώς αναγνωρισμένη αξιοπρέπεια, στάθηκε όρθιο απέναντι στα κύματα αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων των πρόσφατων κυβερνήσεων μέχρι σήμερα.

Για να εξειδικεύσω στον ακαδημαϊκό χώρο που υπηρετώ πολλά χρόνια, η πρόσφατη διαρκής υποτίμηση της έρευνας στις ανθρωπιστικές επιστήμες, η οικονομική δυσπραγία, οι προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που κατακερματίζουν τον ενιαίο χαρακτήρα θεωρίας και πράξης, περιορίζουν το διδακτικό περιεχόμενο, στραγγαλίζουν την έρευνα, επιβάλλουν πιέσεις στους διδάσκοντες, ακυρώνοντας στην πραγματικότητα τους νέους ερευνητές και υποβαθμίζουν το περιεχόμενο διδασκαλίας και το συνδημιουργικό ρόλο των φοιτητών. Οι παθογένειες των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν θα λυθούν με νομοθεσία που επικαλείται κατ' όνομα μόνο τον εκδημοκρατισμό τους, ενώ στην πράξη ακολουθούνται άλλες τακτικές που αποβλέπουν στην ισοτίμηση ΑΕΙ και ιδιωτικών κολεγίων, την κυριαρχία ιδιωτικής επιχειρηματικής λογικής στα ΑΕΙ, την κατάργηση του ασύλου με την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Δημοκρατικό μπορεί να είναι ένα πανεπιστήμιο όπου τις αποφάσεις θα παίρνουν οι διδάσκοντες, οι ερευνητές και οι φοιτητές του σε δημιουργικό διάλογο. Που με την έρευνα και τη διδασκαλία του θα προσφέρει στην κοινωνία, ιεραρχώντας με βάση τις αντικειμενικές κοινωνικές ανάγκες των πολλών και όχι με γνώμονα την κερδοφορία των λίγων.

Ψηφίζω και στηρίζω το ΚΚΕ για πολλούς λόγους. Γιατί με το δυνάμωμά του με την ψήφο μας μπορεί να κριθεί η ουσιαστική αλλαγή στον πολιτισμό, στην έρευνα και στην εργασία! Για να δοθεί πραγματικά η ευκαιρία οι νέοι άνθρωποι - που σήμερα αποπροσανατολιστικά αποκλείονται από το δικαίωμα στη δημιουργική ζωή, στην υγεία και στη γνώση - να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο θα συνεχιστεί με όλα τα μέσα(2024-02-27 00:00:00.0)
Εκατομμύρια «πάνε κι έρχονται» αλλά όχι για τις ανάγκες των φοιτητών(2022-12-10 00:00:00.0)
Κοινή αντίθεση στο σύνολο του νομοσχεδίου(2022-07-13 00:00:00.0)
Η έκταση της επιχειρηματικότητας στα ΑΕΙ...(2020-10-14 00:00:00.0)
Αμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας στα πανεπιστήμια(2020-03-18 00:00:00.0)
Για τις προεδρικές εκλογές στα ΑΕΙ(2011-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ