Σάββατο 13 Μάη 2023 - Κυριακή 14 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ποια μύγα;

Μετά από μια περίοδο ...ύφεσης, η αντιπαράθεση για τις υποκλοπές ανακάμπτει μια βδομάδα πριν τις εκλογές. Οχι επειδή προέκυψε κάτι περισσότερο από τα ...ελάχιστα που ξέραμε έως τώρα, ούτε επειδή τους έπιασε ο πόνος για το θεσμικό πλαίσιο του «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων», που όλοι μαζί έχουν διαμορφώσει σε Ελλάδα και ΕΕ. Ποια μύγα τσίμπησε επομένως τους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ; Γιατί ξεκίνησαν τώρα νέο γύρο αντιπαράθεσης, με «καρφιά» και «αλληλοκατηγορίες» γύρω απ' αυτό το ζήτημα; Οπως φαίνεται, το πώς θα διαχειριστεί το σκάνδαλο των υποκλοπών η επόμενη κυβέρνηση αξιοποιείται ως καταλύτης στα παζάρια για τον σχηματισμό της. Γι' αυτό και τη δήλωση Ανδρουλάκη ότι «κάποιος πρέπει να μπει στη φυλακή» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ την ερμηνεύουν καταπώς τους βολεύει, προσφέροντας ο καθένας «εγγυήσεις» στο ΠΑΣΟΚ ότι ...«η αλήθεια θα λάμψει». Τι επιβεβαιώνουν όλα αυτά; Οτι αναζητείται συγκολλητική ουσία για να φτιαχτεί κυβέρνηση με όποιον συνδυασμό, αφού τα προγράμματα όλων είναι «συνθέσιμα». Η διαχείριση του σκανδάλου των υποκλοπών μετεκλογικά φαίνεται ότι διαθέτει τέτοια «φόντα». Αυτό που θα παραμείνει στο απυρόβλητο και μετά τις εκλογές είναι το αντιλαϊκό και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών, που μόνο το ΚΚΕ αποκαλύπτει και καταγγέλλει, μαζί με τις ευθύνες των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στη δημιουργία και τη θωράκισή του.

Το καταλάβαμε

«Ενέργεια δημόσιο αγαθό, επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση» θα εξασφαλίσει στον λαό της Κοζάνης ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον υποψήφιο βουλευτή του, Θ. Καρυπίδη. Οσο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ πασπαλίζει με χρυσόσκονη την πολιτική του στην Ενέργεια, ο λαός ξέρει καλά ότι σήμερα πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα επειδή όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις υπηρέτησαν με συνέπεια τη στρατηγική της «απελευθέρωσης» και της «πράσινης μετάβασης», πυλώνες της οποίας είναι η απολιγνιτοποίηση, η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η διαμόρφωση όρων για πιο κερδοφόρες επενδύσεις των ομίλων. Γι' αυτό άλλωστε ο τότε υπουργός Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, όταν εγκαινίαζε τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, δήλωνε πως «το ενεργειακό χρηματιστήριο αποτελεί έναν θεσμό που είναι από τις εμβληματικότερες μεταρρυθμίσεις και θα βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία των αγορών, που απελευθερώνονται σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο». Και όταν αυτό το «εμβληματικό» εργαλείο των μονοπωλίων ψηφιζόταν στη Βουλή, ο ίδιος δήλωνε: «Να υπογραμμίσω για μία ακόμη φορά, είναι ένα νομοσχέδιο που δεν έχει καμία σχέση με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, είναι μια καθαρή πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Φέρει τη σφραγίδα του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε μια γενικότερη στρατηγική και στο πλαίσιο του ενεργειακού τομέα». Φτάνει, το καταλάβαμε! Κανένα μνημόνιο δεν τους επέβαλε να κάνουν «το κάτι παραπάνω» για το κεφάλαιο και τα κέρδη του, πριν παραδώσουν σκυτάλη στη ΝΔ. Το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει και τώρα όποιος εκλεγεί, όποιο κι αν είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΗ, με όσες μεταξωτές κορδέλες κι αν ντύσουν την πολιτική τους για την Ενέργεια.

Δοχεία

Λίγες μέρες μετά την επίσημη στήριξη που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, διά στόματος Αλέξη Τσίπρα, στον «ανεξάρτητο» δήμαρχο Περιστερίου Ανδ. Παχατουρίδη, οι αλληλοϋποστηρίξεις συνεχίζονται. Σε συγκέντρωση που οργάνωσε ο αντιδήμαρχος Περιστερίου Κ. Σταυρούλιας για να στηρίξει τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών και υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, παραβρέθηκε και ο «ανεξάρτητος» Παχατουρίδης, όπου μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον υπουργό της ΝΔ, στηρίζοντας την υποψηφιότητά του. Και στη Δυτική Αθήνα, λοιπόν, επιβεβαιώνεται ότι ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ και σου βγαίνει ...υπουργός της ΝΔ. Για τόσο συγκοινωνούντα δοχεία μιλάμε! Το μόνο αισιόδοξο αυτών των εκλογών για τον λαό της Δυτικής Αθήνας ήταν οι δύο μεγάλες συγκεντρώσεις του ΚΚΕ σε Περιστέρι και Αιγάλεω. Κι αυτή η αισιοδοξία μπορεί να ριζώσει πιο βαθιά, με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ και στην κάλπη!

Μούφα

«Αν προκύψουν δεύτερες εκλογές, δεν υπάρχει ο χρόνος να γίνει αυτή η συζήτηση;». Την ερώτηση αυτή έθεσε δημοσιογράφος στον υποψήφιο βουλευτή του ΜέΡΑ25, Μ. Κριθαρίδη, σχολιάζοντας την αρχική δήλωσή του ότι πριν τις εκλογές στις 21η Μάη δεν υπάρχει χρόνος για «προγραμματική συζήτηση» με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση «προοδευτικής κυβέρνησης». Ποια ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του ΜέΡΑ25; «Αν προκύψουν δεύτερες εκλογές, θα το δούμε». Επιβεβαίωσε δηλαδή το γνωστό, ότι καλοβλέπει μετεκλογικά τη συμμετοχή του σε μια «προοδευτική» κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία προεκλογικά ξορκίζει, επειδή δεν υπήρξε χρόνος για «προγραμματικές συγκλίσεις»! Χρόνος μπορεί να μην υπήρξε, αλλά το έδαφος υπάρχει και με το παραπάνω. Γιατί όσο «μούφα» είναι ο «προοδευτισμός» του ΣΥΡΙΖΑ, άλλο τόσο «γιαλαντζί» είναι η «ρήξη» του Βαρουφάκη. Και δεν χρειάζονταν βέβαια οι εκλογές για να το επιβεβαιώσουν, αφού στην ίδια κυβέρνηση ήταν το 2015.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ