Σάββατο 13 Μάη 2023 - Κυριακή 14 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 13 Μάη

1883 Γεννιέται ο γιατρός και ερευνητής Γεώργιος Παπανικολάου, εφευρέτης του γνωστού Τεστ Παπανικολάου (Τεστ-Παπ) για τη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας.

1890 Ο Σερβοαμερικανός μηχανικός Νίκολα Τέσλα πατεντάρει την ηλεκτρική γεννήτρια.

1947 Ο Ν. Ζαχαριάδης παραδίδει υπόμνημα στο ΚΚ (Μπ.) και τον Ι. Β. Στάλιν, εκθέτοντας την κατάσταση στην Ελλάδα και τις προοπτικές του ένοπλου αγώνα. Η ηγεσία του ΚΚ (Μπ.) ανταποκρίνεται θετικά.

1955 Ιδρύεται το Δημοκρατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα (ΔΣΚ), με τη συγχώνευση του Κινήματος Ελεύθερου Συνδικαλισμού (ΚΕΣ) και του Ενιαίου Συνδικαλιστικού Κινήματος Ελλάδας (ΕΣΚΕ). Το ΔΣΚ, η συνδικαλιστική παράταξη μέσα από την οποία δραστηριοποιούνταν οι κομμουνιστές και ΕΔΑίτες, έδρασε έως τη δικτατορία της 21ης Απρίλη 1967.

2002 Πεθαίνει ο Βαλέρι Λομπανόφσκι, προπονητής της Ντιναμό Κιέβου και της Εθνικής ομάδας της ΕΣΣΔ, ο μεγαλύτερος τεχνικός που ανέδειξε το σοβιετικό ποδόσφαιρο.

Κυριακή 14 Μάη

1796 Ο Αγγλος γιατρός Εντουαρντ Τζένερ παρουσιάζει το πρώτο εμβόλιο κατά της ευλογιάς.

1854 Ο βασιλιάς Οθωνας ανακηρύσσει την ουδετερότητα της Ελλάδας και διορίζει νέα κυβέρνηση υπό τον Αλ. Μαυροκορδάτο. Ο Οθωνας αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτές τις κινήσεις έπειτα από έντονες πιέσεις των Μεγάλων Δυνάμεων (ναυτικός αποκλεισμός των ελληνικών λιμανιών από τη Γαλλία και τη Βρετανία, στρατιωτική κατάληψη του Πειραιά στις αρχές του Μάη), οι οποίες επεδίωκαν την αναστολή των εξεγέρσεων σε Ηπειρο και Θεσσαλία, όπου εμπλέκονταν και πολλοί Ελληνες αξιωματικοί.

1912 Πεθαίνει ο κορυφαίος Σουηδός θεατρικός συγγραφέας Αύγουστος Στρίντμπεργκ.

1928 Ιδρύεται η Τράπεζα της Ελλάδας.

1942 Συνέρχεται στη Λαμία πλατιά σύσκεψη στελεχών του ΚΚΕ και του ΕΑΜ Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας, με θέμα την οργάνωση του ένοπλου αγώνα στη Ρούμελη. Στη σύσκεψη αυτή παίρνει μέρος και ο Θανάσης Κλάρας (Αρης Βελουχιώτης). Κατόπιν ο Αρης συγκροτεί την πρώτη αντάρτικη ομάδα στη Ρούμελη.

1944 Στο χωριό Κορυσχάδες της Ευρυτανίας συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο, του οποίου οι εργασίες κράτησαν έως τις 27/5. Μεταξύ άλλων το Εθνικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με τους λαϊκούς θεσμούς (Λαϊκή Αυτοδιοίκηση, Παιδεία, Δικαιοσύνη κ.λπ.), ενώ ψήφισε και Καταστατικό Χάρτη της Ελεύθερης Ελλάδας.

1948 Το Ισραήλ ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος, έπειτα από σχετική ψηφοφορία στον ΟΗΕ. Λίγες ώρες αργότερα ξεσπά ο πρώτος αραβοϊσραηλινός πόλεμος.

1955 Υπογράφεται στην πρωτεύουσα της Πολωνίας το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

1987 Πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Ρίτα Χέιγουορθ.

1998 Πεθαίνει ο Φρανκ Σινάτρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ