Σάββατο 13 Μάη 2023 - Κυριακή 14 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αλλαγή πορείας απέναντι στον αντεργατικό «Χάρτη» της ΕΕ

Στη συζήτηση σχετικά με τον «Χάρτη Πορείας για μια κοινωνική Ευρώπη» παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος τόνισε τα εξής:

«Στην ΕΕ, "φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός" απειλούν 95 εκατομμύρια εργαζόμενους. Σε 10 χώρες απαγορεύεται ο συνδικαλισμός, σε πάνω από 15 χώρες παραβιάζεται το δικαίωμα στην απεργία. Παραπάνω από τους μισούς εργαζόμενους στην ΕΕ δουλεύουν χωρίς Συλλογική Σύμβαση.

Παντού γενικεύονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, σαρώνει η "μερική ανεργία" με ευρωενωσιακά πολυδιαφημισμένα προγράμματα. Πάνω από 30% εργάζονται με μισθό χαμηλότερο από τον κατώτατο. Η Κοινωνική Ασφάλιση έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα. Τα όρια συνταξιοδότησης σε ορισμένα κράτη - μέλη ξεπερνούν το προσδόκιμο ζωής.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της στρατηγικής του Ευρωπαϊκού Πυλώνα των "ελάχιστων δικαιωμάτων", που ωθεί συνεχώς στον "πάτο" του ορίου επιβίωσης κάθε εργασιακό, μισθολογικό και κοινωνικό δικαίωμα των εργαζομένων, στο όνομα δήθεν της ανακούφισης των "ευάλωτων".

Αυτές είναι οι "ράγες" της ΕΕ στις οποίες έχουν "κλειδώσει" η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, γιατί το φτήνεμα της εργατικής δύναμης είναι προϋπόθεση της θωράκισης της κερδοφορίας των λίγων. Αυτός ο δρόμος οδηγεί τα δικαιώματα των πολλών στον Καιάδα. Δυνατό ΚΚΕ, λοιπόν, και μαζικός οργανωμένος αγώνας για αλλαγή πορείας, για να έρθουν οι λαϊκές ανάγκες στο προσκήνιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ