Την ίδια ώρα που ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, δήλωνε για την αντιπαράθεση της Ρωσίας με το ευρωατλαντικό μπλοκ ότι σε «ένα ευρύ πλαίσιο» αυτός «ο υβριδικός πόλεμος (...) είναι βέβαιο ότι θα διαρκέσει», δύο απανωτά δημοσιεύματα της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal» ανέδειξαν δύο ακόμα πτυχές που αποτυπώνουν την ολόπλευρη προετοιμασία των ΗΠΑ για μακρόχρονη αντιπαράθεση με τη Ρωσία και την Κίνα.
Στο ένα από αυτά επισημαίνεται ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο αυξάνει τις δαπάνες και τα εξοπλιστικά προγράμματα για το Διαστημικό Σώμα Στρατού, που έχει συγκροτηθεί από το 2019, με στόχο την κατοχύρωση πλεονεκτήματος για τα αμερικανικά συμφέροντα σε αυτό το κρίσιμο πεδίο.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται συγκεκριμένα ότι ο Λευκός Οίκος πρότεινε πριν λίγες βδομάδες ετήσιο προϋπολογισμό του Διαστημικού Σώματος Στρατού (US Space Force) 30 δισ. δολάρια, δηλαδή αυξημένο κατά 4 δισ. σε σχέση με το 2022.
Οπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, για πρώτη φορά καταγράφονται ειδικές δαπάνες για προσομοιωτές και άλλο εξοπλισμό εκπαίδευσης των μελών του Διαστημικού Σώματος Στρατού, που είναι γνωστοί ως «Φρουροί» (Guardians), ώστε να έχουν εκπαίδευση σε συνθήκες μάχης. Ηδη 16.000 από τους «Φρουρούς» έχουν αναλάβει τη διαχείριση εκτόξευσης πυραύλων, δορυφόρων, τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, εξοπλισμού με αισθητήρες κ.λπ.
Οπως επισημαίνεται, την ίδια ώρα που ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τη συγκρότηση της Επιτροπής του ΟΗΕ για τις Ειρηνικές Χρήσεις του Διαστήματος, και οι τρεις έχουν επίσης σημαντικά στρατιωτικά συστήματα ή όπλα στο Διάστημα.
Ο Αμερικανός στρατηγός Τσανς Σάλτζμαν, καταθέτοντας προ ημερών σε αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, επεσήμανε ότι είναι απαραίτητη η αύξηση των δαπανών στο Διαστημικό Σώμα Στρατού, καθώς ήδη η Κίνα «δοκιμάζει τα δικά της δορυφορικά συστήματα που μπορούν να μετατραπούν σε όπλα, έχοντας ήδη δείξει πως έχουν ικανότητες».
Εξίσου χαρακτηριστικό είναι και το δεύτερο ρεπορτάζ της «Wall Street Journal», για την προσπάθεια του αμερικανικού Πενταγώνου να στρατολογήσει νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας της Σίλικον Βάλεϊ προκειμένου να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση και ανάπτυξη νέων πολεμικών τεχνολογικών συστημάτων και όπλων, στο φόντο της κούρσας ανταγωνισμού με την Κίνα, η οποία αναπτύσσει αλματωδώς την παραγωγή μεταξύ άλλων σε drones, πολεμικά πλοία νέας γενιάς και υπερηχητικούς πυραύλους, με κοινοπραξίες κρατικών και ιδιωτικών εταιρειών και κεφάλαια που εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 1 τρισ. δολάρια.
Στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας επισημαίνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου για να χρηματοδοτήσει με 115 εκατ. δολάρια μία νέα μονάδα στο υπουργείο Αμυνας, η οποία θα ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με την προσέλκυση περισσότερων - αμερικανικών και ξένων - επενδύσεων σε πολεμική τεχνολογία αιχμής.
Το νέο γραφείο που είναι στα σκαριά αναμένεται να ονομαστεί «Γραφείο Στρατηγικού Κεφαλαίου» (Office of Strategic Capital), ενώ θα επιδιωχθεί να αξιοποιηθεί περαιτέρω η πείρα της συνεργασίας ομοσπονδιακών αρχών και ιδιωτικού κεφαλαίου, όπως η σύμπραξη των εταιρειών του δισεκατομμυριούχου Ιλον Μασκ, με πρώτη τη διαστημική εταιρεία «SpaceX», που εκτελεί υπηρεσίες και μεταφορές, υποκαθιστώντας λειτουργίες της NASA.
Υπολογίζεται ότι τα ιδιωτικά κεφάλαια στις πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ ξεπερνούν ετησίως τα 6 δισ. δολάρια τον χρόνο, αυξημένα κατά τουλάχιστον 1 δισ. από το 2017.