Σάββατο 1 Απρίλη 2023 - Κυριακή 2 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΟΥΤΡΑΚΗ
Το παράδειγμα του αεροδρομίου στο Καστέλλι

Η Φωτεινή Κουτράκη αναφέρθηκε στον δήμο Μινώα - Πεδιάδας και στον καταστροφικό σεισμό του 2021 σε σχέση με την κατασκευή του νέου αεροδρομίου. Κατήγγειλε πως το αεροδρόμιο κατασκευάζεται με μελέτη στην οποία δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη σεισμού στην ξηρά, ενώ σύμφωνα με τους καθόλα αρμοδίους οι αντισεισμικοί συντελεστές του αεροδρομίου (όπως αναφέρονται και στην αιτιολογική έκθεση για το έργο) καθορίστηκαν με πρόβλεψη μόνο για σεισμό από τη θάλασσα.

«Αν τελικά δεν αλλάξει τίποτα και συνεχιστεί απρόσκοπτα η υλοποίηση του έργου, σημαίνει ότι οι εμπνευστές του αεροδρομίου και όσοι συνεχίζουν να συμβάλουν στην κατασκευή του, είναι αδίστακτοι υποκριτές, που βάζουν το προσωπικό τους συμφέρον πάνω απ' όλα, ακόμα και από τις ανθρώπινες ζωές», σημείωσε, αφού πρόκειται για ένα έργο που στην ολοκλήρωσή του προβλέπεται να φιλοξενεί σε περιόδους αιχμής χιλιάδες ανθρώπους, επιβάτες, εργαζόμενους κ.λπ.

Μάλιστα σχολίασε σκωπτικά πως «ένας από τους βασικούς λόγους που οι υποχθόνιοι άρχοντες του τόπου αποφάσισαν να μην προχωρήσουν με την κατασκευή του λοξού διαδρόμου στο Ηράκλειο ήταν η ύπαρξη ενεργού ρήγματος κάτω από τον προς τη θάλασσα προτεινόμενο λοξό διάδρομο! Το άκρον άωτον της υποκρισίας.

Για να υποβιβάσουν δε την ύπαρξη του ρήγματος του Καστελλίου, προφανώς υποχρέωσαν την εταιρεία που εκπόνησε την ΜΠΕ να αναφερθεί σε αυτό με πολύ λάιτ τρόπο... Απόσπασμα από τη ΜΠΕ, σελίδα 62: "Το σημαντικότερο ρήγμα στην περιοχή είναι αυτό του Καστελλίου που ουσιαστικά οριοθετεί τον ορεινό όγκο της Δίκτης με την περιοχή του Καστελλίου - Αρκαλοχωρίου. Το ρήγμα αυτό πιστεύεται ότι είναι ενεργό, χωρίς όμως έντονη σεισμική δραστηριότητα, καθώς οι σεισμοί που καταγράφονται από αυτό είναι κάτω των 3R, δηλαδή η ενέργεια του ρήγματος εκτονώνεται με πολλούς μικροσεισμούς, και κατά συνέπεια δεν θεωρείται επικίνδυνο».

«Ολα αυτά τα έχουμε επισημάνει στους αρμόδιους υπουργούς και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, έχοντας φτάσει ακόμα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά δυστυχώς δεν ακουγόμαστε από κανέναν. Πολύ φοβόμαστε ότι και στην περίπτωσή μας αντί να προλάβουμε και να αποφύγουμε μια τραγωδία αντίστοιχη θα τρέχουμε κατόπιν εορτής μάταια να ζητάμε να αποδοθούν ευθύνες. Αλλά το κακό θα έχει γίνει» κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ