Σάββατο 1 Απρίλη 2023 - Κυριακή 2 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να παρθούν μέτρα για τη διευκόλυνση όσων θα μετακινηθούν για να ψηφίσουν

Κατέθεσε σειρά Ερωτήσεων στη Βουλή

Μια σειρά από Ερωτήσεις στη Βουλή, απαιτώντας συγκεκριμένα μέτρα για τη διευκόλυνση όσων θα χρειαστεί να μετακινηθούν για να ψηφίσουν στις εκλογές, κατέθεσε το ΚΚΕ.

Δωρεάν μετακινήσεις με όλα τα Μέσα

Η πρώτη αφορά τη «δωρεάν και ασφαλή μετακίνηση όλων των πολιτών για τη συμμετοχή τους στις εκλογές». Οπως σημειώνεται, «σε κάθε εκλογική αναμέτρηση χιλιάδες εργαζόμενοι χρειάζεται να μετακινηθούν από και προς τους δήμους όπου είναι εγγεγραμμένοι για να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα.

Τα έξοδα μετακίνησης των εκλογέων, πολλές φορές ολόκληρων λαϊκών οικογενειών, είναι υπέρογκα, χιλιάδες πολίτες ταλαιπωρούνται στην προσπάθεια να βρουν φτηνό τρόπο μεταφοράς. Τα ακριβά εισιτήρια των μέσων μεταφοράς, όπως των πλοίων, λεωφορείων, τρένων, αποτελούν σοβαρό εμπόδιο και στην ουσία περιορίζουν απαράδεκτα την άσκηση του αναφαίρετου δικαιώματος του εκλέγειν σε μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού.

Ακόμα και στις περιπτώσεις που εξασφαλίζεται έκπτωση στα εισιτήρια για τη μετακίνηση των εκλογέων, το υπόλοιπο της δαπάνης πρέπει να το αναλαμβάνει το κράτος και όχι να πληρώνουν οι πολίτες για να ασκούν το δικαίωμά τους.

Την ίδια ώρα, όπως με τραγικό τρόπο αναδείχθηκε με το έγκλημα στα Τέμπη αλλά και τις δεκάδες καταγγελίες των εργαζομένων γενικά στα μέσα μεταφοράς, η μετακίνηση του λαού, με ευθύνη των εταιρειών και του κράτους, πραγματοποιείται συχνά χωρίς τα απαραίτητα και σύγχρονα μέτρα προστασίας και ασφάλειας της ζωής».

Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ απαιτεί να πάρει η κυβέρνηση μέτρα «για τη δωρεάν και ασφαλή μετακίνηση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, από και προς όλες τις περιοχές της χώρας και με όλα τα μέσα (πλοία, λεωφορεία, τρένα), τόσο κατά τις μέρες ψηφοφορίας όσο και δύο μέρες πριν και μετά από αυτές.

Για τους στρατιωτικούς

Με τη δεύτερη Ερώτηση το ΚΚΕ ζητάει ειδικά μέτρα για την εξασφάλιση της δωρεάν μετακίνησης των στρατευμένων, των στρατιωτικών και των οικογενειών τους. Οπως αναφέρεται, «οι στρατευμένοι καθώς και το μόνιμο προσωπικό που υπηρετούν μακριά από τον τόπο καταγωγής τους αναγκάζονται να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να μετακινούνται από τις μονάδες τους.

Μπροστά στις εκλογές, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει λύση στο πρόβλημα της μετακίνησης των στρατιωτών, των μόνιμων στελεχών και των οικογενειών τους, για να μπορέσουν ανεμπόδιστα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα». Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση:

  • Για την αποκλειστικά δωρεάν μετακίνηση των στρατιωτών, των μόνιμων στελεχών και των οικογενειών τους για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, από και προς όλες τις περιοχές της χώρας και με όλα τα μέσα (πλοία, λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα).
  • Για να εξασφαλιστεί για όλους τους παραπάνω η δωρεάν, ελεύθερη διέλευση από όλους τους σταθμούς διοδίων της χώρας, τόσο κατά τις μέρες ψηφοφορίας όσο και δύο μέρες πριν και μετά από αυτές.
Δωρεάν διέλευση από τα διόδια

Μια ακόμα Ερώτηση αφορά το αίτημα για «δωρεάν - ελεύθερα διόδια για τη μετακίνηση όλων των πολιτών, από όλους τους σταθμούς διοδίων της χώρας, τόσο κατά τις μέρες ψηφοφορίας όσο και δύο μέρες πριν και μετά από αυτές».

«Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, χιλιάδες εργαζόμενοι χρειάζεται να μετακινηθούν και με ίδια μέσα από και προς τους δήμους όπου είναι εγγεγραμμένοι για να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα. Τα έξοδα μετακίνησης των εκλογέων, πολλές φορές ολόκληρων λαϊκών οικογενειών, είναι υπέρογκα, εξαιτίας και των υπέρογκων διοδίων σε όλη τη χώρα. Αυτό αποτελεί σοβαρό εμπόδιο, στην ουσία περιορίζεται απαράδεκτα η άσκηση του αναφαίρετου δικαιώματος του εκλέγειν σε μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού», αναφέρει η Ερώτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ