Σάββατο 1 Απρίλη 2023 - Κυριακή 2 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΟΝΤΟΓΛΟΥ
Επιλεκτικά απόν το κράτος πριν και μετά τον σεισμό

Ο Δημήτρης Λιοντόγλου αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του δήμου Μινώα Πεδιάδας, που υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές!

Σημείωσε ότι ενάμιση χρόνο μετά η κατάσταση παραμένει ζοφερή, αφού και οι ελάχιστες υποδομές που υπήρχαν έχουν καταστραφεί, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των σπιτιών του Γαλατά. Από τα 130 σπίτια τα 120 είναι ακατάλληλα («κόκκινα» και «κίτρινα»), ενώ οι οικίσκοι που τοποθετήθηκαν καλύπτουν με δυσκολία το 20% των αναγκών, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να μένουν ακόμα σε ακατάλληλα σπίτια ή να αποφασίζουν να επιστρέψουν στα ακατάλληλα σπίτια τους, αφού 18 μήνες μετά δεν έχει γίνει τίποτα.

Η γραφειοκρατία και η κυβερνητική ολιγωρία συνεχίζονται, οι κατεδαφίσεις των ετοιμόρροπων καθυστερούν, οι εργασίες αποκατάστασης δεν ξεκινούν, μέρα με τη μέρα οι ζημιές στα κτίρια μεγαλώνουν, αρκετά «πράσινα» (κατοικήσιμα) κτίσματα είναι πλέον προβληματικά, δεν έχουν ληφθεί μέτρα πρόληψης, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση και καμία ουσιαστική εξέλιξη για την αποκατάσταση των συνεπειών που έχουν προκληθεί.

Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 1.200 φάκελοι για αποζημίωση, όμως έχουν εγκριθεί μόνο 8. Η ΤΑΕΦΚ παραμένει υποστελεχωμένη με ελάχιστους συμβασιούχους μηχανικούς. Η Πολεοδομία της περιοχής έχει έναν μόνο μηχανικό. Ενώ η διαδικασία παραμένει περίπλοκη ακόμα και για τα «κίτρινα» σπίτια. Η πλειοψηφία των κατοίκων, μετά τη μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία στην οποία υποβλήθηκαν για τη συγκρότηση των φακέλων τους και τα μεγάλα έξοδα που επωμίστηκαν αυτά τα δύο χρόνια για την πληρωμή μηχανικών και παραβόλων, βρίσκονται ακόμα αντιμέτωποι με το τέρας της γραφειοκρατίας και της ατομικής ευθύνης, στην ουσία στο σημείο μηδέν. Η επιστροφή στα σπίτια τους όλο και απομακρύνεται.

Παραπέρα - σημείωσε - δεν έχει παρθεί ούτε ένα μέτρο αντισεισμικής θωράκισης στην περιοχή, π.χ. δεν έχει πραγματοποιηθεί ουσιαστικός έλεγχος σε κανένα από τα δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων και των σχολείων.

«Καταλαβαίνουμε πως η λειτουργία της οικονομίας με γνώμονα το κέρδος και η χάραξη της κρατικής πολιτικής σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες ενίσχυσης της κερδοφορίας αφήνουν τις ζωές μας απροστάτευτες, γιατί για εκείνους η προστασία της ανθρώπινης ζωής κοστίζει», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το κυβερνητικό σχέδιο «ανοικοδόμησης του Αρκαλοχωρίου» αποτυπώνεται στις κατευθύνσεις του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Μινώα Πεδιάδας, που θα καθορίσει τις χρήσεις γης, τις επιχειρηματικές ζώνες, τους όρους δόμησης, τα σχέδια πόλεων - οικισμών, όλα υποταγμένα στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή, όπως είναι η κατασκευή του αεροδρομίου Καστελλίου, επενδύσεις ΑΠΕ και οδικοί άξονες που θα υπηρετούν τους μεγαλοξενοδόχους, σχέδιο που προβλέπει ακόμα και μετεγκατάσταση χωριών, με πρόφαση τις επιπτώσεις του σεισμού.

«Στην παρούσα κατάσταση η μόνη ελπίδα φωτός για τους κατοίκους της περιοχής είναι να οργανωθούν και να παλέψουν για τον τόπο τους, τα σπίτια τους, τα χωριά τους. Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Δεν περιμένουμε κανέναν σωτήρα για τον τόπο, και να μην πιστεύουμε στα παχιά λόγια που τώρα και προεκλογικά θα ακουστούν (...) Ολοι μαζί, αλλά και ο καθένας όπου φτάνει, έχουμε ευθύνη να γίνει κάτι επιτέλους, δεν χωράει αναβολή, δεν χωράει συμβιβασμός», κατέληξε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγανακτισμένοι αλλά και αποφασισμένοι οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου(16/11/2021)
Συνεχίζεται η αλληλεγγύη στους σεισμόπληκτους(3/11/2021)
Τέσσερις μέρες οι άστεγοι αντιμετωπίζουν ζωτικά προβλήματα(1/10/2021)
Στέγη για το λαό και τα παιδιά του απαιτούν οι σεισμόπληκτοι(15/7/2014)
Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωσή τους(16/2/2001)
1.500 οι άστεγοι(11/9/1999)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ