Σάββατο 1 Απρίλη 2023 - Κυριακή 2 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Η αντισεισμική θωράκιση «θυσία» στον βωμό του κέρδους

Στην ομιλία του ο Λ. Νικολάου - Αλαβάνος μεταξύ άλλων σημείωσε για το θέμα της εκδήλωσης ότι είναι καθοριστικής σημασίας για τη ζωή και την ασφάλεια του λαού και πολύ επίκαιρο μετά τους σεισμούς στην Τουρκία.

Οπως είπε, οι φυσικές καταστροφές δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρούνται το αναπόφευκτο αποτέλεσμα ενός φυσικού κινδύνου, αλλά προκύπτουν εκεί όπου τέτοιου είδους φυσικά φαινόμενα, μεγαλύτερης ή μικρότερης έντασης, συναντιούνται με τμήματα του πληθυσμού, τα οποία όμως έχουν αφεθεί εκτεθειμένα, ανοχύρωτα, χωρίς τα αναγκαία έργα, χωρίς στελεχωμένες και εξοπλισμένες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, χωρίς κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων και καταστροφών.

Πρόσθεσε ότι κατά κύριο λόγο απ' αυτές πλήττονται τα εργατικά και λαϊκά στρώματα, που ζουν με τεράστιες ελλείψεις, σε παλιά σπίτια, σε περιοχές όπου βασικές υποδομές είναι απαρχαιωμένες.

«Από κάθε πλευρά του προβλήματος, παρουσιάζεται ο ίδιος ένοχος: Το αστικό κράτος και όσοι το διαχειρίζονται. Ενα κράτος ταξικό, εχθρικό προς τα λαϊκά συμφέροντα και τις λαϊκές ανάγκες, τις οποίες θεωρεί κόστος», επισήμανε, και πρόσθεσε: «Οι προτεραιότητες ΕΕ - κυβερνήσεων κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση, καθορίζονται από την κερδοφορία του κεφαλαίου, καταπατούν τις λαϊκές ανάγκες, βασικούς όρους προστασίας της ανθρώπινης ζωής (...) Εισάγεται σε όλες τις κατευθύνσεις το κριτήριο του "κόστους - οφέλους" για την εξεύρεση των "βιώσιμων" λύσεων, γενικότερα η οικονομική αποδοτικότητα, δηλαδή η κερδοφορία. Σε αυτήν τη βάση θα καθορίζονται και οι επιλογές για την αντισεισμική θωράκιση και αντιπυρική ασφάλεια, επομένως θα υπονομεύονται εξαρχής (...) Αντί για υποδομές πρόληψης, πλήρους αντισεισμικής θωράκισης, ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις προτιμούν να δίνουν κατόπιν καταστροφής πενιχρές και ολοένα και μειούμενες αποζημιώσεις».

Καταλήγοντας υπογράμμισε την ανάγκη ο ελληνικός λαός και η νεολαία να βγάλουν συμπεράσματα από τη στρατηγική ταύτιση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ σε όλα τα κομβικά, στρατηγικής σημασίας ζητήματα - και σε ό,τι έχει να κάνει με την πολιτική προστασία. Να κλιμακώσουν την πάλη τους και να συναντηθούν με το ΚΚΕ που παλεύει ακούραστα για έργα πολιτικής προστασίας, προστασίας της ζωής, της υγείας και της περιουσίας του λαού με ευθύνη του κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ