Τρίτη 12 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέες αποστολές ΝΑΤΟικών εξοπλισμών ενώ συσσωρεύεται «καύσιμη ύλη» στην ευρύτερη περιοχή

Αμερικανικά οβιδοβόλα M777 στην περιφέρεια του Ντονέτσκ

Copyright 2022 The Associated

Αμερικανικά οβιδοβόλα M777 στην περιφέρεια του Ντονέτσκ
Νέες αποστολές βαρέων όπλων στο Κίεβο και μαζικές εκπαιδεύσεις Ουκρανών στρατιωτών στους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς αναγγέλλει το ευρωατλαντικό μπλοκ, ενώ η Ρωσία κλιμακώνει την επίθεση για την κατάληψη ολόκληρου του Ντονμπάς και τα χτυπήματά της σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Παράλληλα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία λειτουργεί καταλυτικά για την ευρύτερη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και τη συγκέντρωση κι άλλης «καύσιμης ύλης» σε όλη την περιοχή, χτες η ΕΕ επιβεβαίωσε επίσημα το λαθρεμπόριο δυτικών όπλων από την Ουκρανία και ότι «δεν είναι όλα πάντα σε καλά χέρια», στη Φινλανδία ξεκίνησαν πολυεθνικές στρατιωτικές ασκήσεις με συμμετοχή στρατιωτών από ΗΠΑ, Σουηδία και Νορβηγία - με φόντο την εξελισσόμενη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ - ενώ η Μόσχα απειλεί εκ νέου με αντίποινα για τον συνεχιζόμενο «αποκλεισμό» του ρωσικού θύλακα Καλίνινγκραντ από τη Λιθουανία, ο οποίος διευρύνεται, καθώς μπαίνουν σταδιακά σε εφαρμογή πρόσθετες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας...

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ: Νέες αποστολές βαρέων όπλων και στρατιωτικές εκπαιδεύσεις

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποστολή νέας στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, ύψους 400 εκατ. δολαρίων. Σε αυτήν περιλαμβάνονται 4 συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών HIMARS και οβίδες 155 χιλιοστών, καθώς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ενισχύουν το Κίεβο με νέες παρτίδες βαρέων όπλων, δίνοντας τη δυνατότητα στις ουκρανικές δυνάμεις να πετυχαίνουν πλήγματα στα μετόπισθεν, στις περιοχές που ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό και σε αποθήκες οπλισμού και εφοδιασμού.

Με το νέο αυτό πακέτο της Ουάσιγκτον, η συνολική στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Κίεβο έφτασε τα 6,9 δισ. δολάρια.

Την ίδια ώρα, η Βρετανία εκπαιδεύει ήδη δύο τάγματα Ουκρανών στρατιωτών σε βρετανικά στρατόπεδα, ως μέρος της δέσμευσης του Λονδίνου να εκπαιδεύει 10.000 στρατιώτες κάθε 120 μέρες.

Την αποστολή νέων συστημάτων πυροβολικού, μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και οικονομικής βοήθειας ύψους 200 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε χτες κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μ. Ρούτε, επαναλαμβάνοντας ότι «ο πόλεμος αυτός μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από όσο προβλέπαμε ή ελπίζαμε» και οι χώρες της Δύσης θα πρέπει «να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία με κάθε δυνατό τρόπο». Ηταν η πρώτη επίσκεψη του Ρούτε στο Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή, ενώ ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ολλανδία συμπεριλαμβάνεται «στους κορυφαίους δέκα εταίρους» της Ουκρανίας.

Κίεβο: Προαναγγελία «αντεπίθεσης» με δυτικά όπλα στη νότια Ουκρανία

Με τις «πλάτες» των συνεχών αποστολών ΝΑΤΟικών βαρέων όπλων, ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολ. Ρέζνικοφ σε συνέντευξή του στους βρετανικούς «Times» ισχυρίστηκε ότι το Κίεβο συγκεντρώνει μια δύναμη ενός εκατομμυρίου στρατιωτών, εξοπλισμένων με δυτικά όπλα, για να ανακαταλάβει τις νότιες περιοχές της χώρας από τη Ρωσία. Ανέφερε ότι «είναι πολιτικά αναγκαίο για τη χώρα μας» και ότι «ο Πρόεδρος έχει δώσει εντολή στην ανώτατη στρατιωτική διοίκηση να καταρτίσει σχέδια».

Δυτικοί αναλυτές σε Μέσα όπως το BBC ανέφεραν ότι η συγκέντρωση μιας τόσο μεγάλης δύναμης από το Κίεβο δεν είναι ρεαλιστική, ούτε και θα μπορούσε να ριχτεί μια πάρα πολύ μεγάλη στρατιωτική δύναμη για αντεπίθεση στη νότια Ουκρανία, τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στα ανατολικά της χώρας, επιφέροντας βαριές απώλειες στον ουκρανικό στρατό. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, αποτελεί ένα σημάδι προετοιμασιών για παραπέρα στρατιωτική κλιμάκωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερετσούκ κάλεσε χτες τους αμάχους στην κατεχόμενη από τη Ρωσία νότια περιοχή Χερσώνα να απομακρυνθούν επειγόντως από εκεί, καθώς όπως ισχυρίστηκε οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις «ετοιμάζουν αντεπίθεση».

Σε κάθε περίπτωση, το Κίεβο επιχειρεί αξιοποιώντας ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς να επιφέρει χτυπήματα σε στρατιωτικές υποδομές περιοχών που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ από την άλλη πλευρά χτες καταγγέλθηκε ένα μπαράζ επιθέσεων εναντίον στελεχών των φιλορωσικών διοικήσεων που έχουν εγκατασταθεί σε αυτές τις περιοχές.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι την Κυριακή χτυπήθηκε με «πλήγμα ακριβείας» ρωσική στρατιωτική μονάδα μέσα στην πόλη της Χερσώνας.

Στις περιοχές του Χαρκόβου που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις σκοτώθηκε χτες, από έκρηξη βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, ο επικεφαλής της φιλορωσικής διοίκησης του οικισμού Veliky Burluk, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Αντίστοιχες απόπειρες, με πυροβολισμούς και βομβιστικούς μηχανισμούς, καταγγέλλεται ότι σημειώθηκαν επίσης χτες, χωρίς αποτέλεσμα, εναντίον στελέχους της φιλορωσικής διοίκησης στη Μελιτόπολη, καθώς και εναντίον του επικεφαλής της φιλορωσικής πολιτικο-στρατιωτικής διοίκησης στη Χερσώνα.

Την ίδια ώρα, από την πλευρά της Ρωσίας, που επιχειρεί να προωθήσει διαδικασίες ενσωμάτωσης των ουκρανικών περιοχών που ελέγχει, ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν υπέγραψε χτες διάταγμα που επεκτείνει την απλοποιημένη διαδικασία για απόδοση ρωσικής υπηκοότητας σε όλους τους πολίτες της Ουκρανίας που θα υποβάλουν σχετική αίτηση. Μέχρι τώρα η απλοποιημένη διαδικασία ήταν σε ισχύ μόνο για τους κατοίκους του Ντονμπάς και για τους κατοίκους στις περιοχές της Χερσώνας και Ζαπορίζια που ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό.

Στο επίκεντρο των ρωσικών επιχειρήσεων το Ντονμπάς

Στο επίκεντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων εξακολουθεί να βρίσκεται η ανατολική Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να συνεχίζουν την επιχείρηση με στόχο να πάρουν τον έλεγχο ολόκληρης της περιφέρειας του Ντονμπάς.

Χτες το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο αξιωματούχους των φιλορωσικών δυνάμεων του Ντονμπάς, μετέδωσε ότι ρωσικές και υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις απέκτησαν τον έλεγχο τριών χωριών στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, εκεί όπου εστιάζονται πλέον οι μάχες, μετά την ολοκλήρωση της κατάληψης του Λουγκάνσκ.

Ο αρχηγός του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου, Α. Γέρμακ, υποστήριξε πως οι εκτενείς βομβαρδισμοί στην περιφέρεια του Ντονέτσκ ισοδυναμούν με προετοιμασίες για μια εντατικοποίηση των εχθροπραξιών.

Το Κίεβο καταγγέλλει τις ρωσικές δυνάμεις μεταξύ άλλων για χτύπημα το Σάββατο σε πολυκατοικία στο Chasiv Yar στην περιφέρεια Ντονέτσκ, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 29 νεκρούς.

Την ίδια ώρα, οι φιλορωσικές αρχές του Ντονμπάς καταγγέλλουν ότι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού και της ουκρανικής αστυνομίας επιχειρούν να επιβάλουν υποχρεωτική μαζική εκκένωση των κατοίκων από πόλεις του Ντονέτσκ, όπως Σλαβιάνσκ, Κραματόρκ, Σεβέρσκ κ.λπ., αναγκάζοντας τους κατοίκους παρά τη θέλησή τους να μετακινηθούν στη δυτική Ουκρανία.

Στο μεταξύ, στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων βρέθηκε και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, την οποία οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν με πυροβολικό, πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών και άρματα μάχης.

Παραδοχή της ΕΕ για το λαθρεμπόριο δυτικών όπλων

Παράλληλα, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία οξύνει πολύμορφα τους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Χαρακτηριστικά, σε συνέχεια των ομολογιών των ΗΠΑ ότι δεν έχουν έλεγχο για το πού πραγματικά καταλήγουν οι τεράστιες ποσότητες όπλων που στέλνουν στην Ουκρανία, η ΕΕ ήρθε χτες να παραδεχτεί επίσημα την ύπαρξη λαθρεμπορίου όπλων, καθώς πολλά από τα δυτικά οπλικά συστήματα δεν πάνε πάντα «σε καλά χέρια»...

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «κόμβου υποστήριξης για την εσωτερική ασφάλεια και τη διαχείριση των συνόρων στη Μολδαβία», στην Πράγα, στη διάρκεια συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ με τους ομολόγους τους από Μολδαβία και Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο «ανταλλαγής πληροφοριών» και αστυνομικής συνεργασίας επί του πεδίου θα συμμετέχουν οι χώρες - μέλη της ΕΕ, η Μολδαβία και η Ουκρανία, καθώς και η Europol και η Frontex. Η πρώτη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε χτες με τη συμμετοχή 12 χωρών - μελών, ήταν αφιερωμένη στο λαθρεμπόριο όπλων.

«Εχουμε κάποιες ενδείξεις» για λαθρεμπόριο, επεσήμανε η Γιόχανσον. «Γνωρίζουμε πόσα όπλα υπάρχουν στην Ουκρανία και φυσικά δεν είναι όλα πάντα σε καλά χέρια», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η δε Φινλανδία φιλοξενεί από χτες πολυεθνικές στρατιωτικές ασκήσεις, με τη συμμετοχή 750 στρατιωτών από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και τη Σουηδία. Οι ασκήσεις θα διαρκέσουν μέχρι τέλη Αυγούστου.

Ανεπίλυτα παραμένουν την ίδια ώρα τα παζάρια ΕΕ - Λιθουανίας - Ρωσίας για την άρση του λιθουανικού «αποκλεισμού» του ρωσικού θύλακα Καλίνινγκραντ.

Η Λιθουανία ανακοίνωσε χτες ότι επέκτεινε τους περιορισμούς στο εμπόριο μέσω της επικράτειάς της προς το Καλίνινγκραντ, καθώς ισχύουν σταδιακά οι νέες κυρώσεις που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως από την ΕΕ. Τα προϊόντα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από το πρωί της Δευτέρας περιλαμβάνουν σκυρόδεμα, ξύλο, αλκοόλ και βιομηχανικές χημικές ουσίες με βάση το αλκοόλ, είπε ο εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χτες ότι οι Πρόεδροι Ρωσίας και Λευκορωσίας εργάζονται πάνω σε «κοινά μέτρα» που μπορούν να λάβουν προκειμένου να απαντήσουν στην απόφαση της Λιθουανίας να απαγορεύσει τη διαμετακόμιση κάποιων αγαθών προς το Καλίνινγκραντ.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ο Βλ. Πούτιν και ο Αλ. Λουκασένκο «επικεντρώθηκαν στην κατάσταση που διαμορφώνουν οι παράνομες κυρώσεις που έχει υιοθετήσει η Λιθουανία (...) και σε αυτό το πλαίσιο συζήτησαν ενδεχόμενα κοινά μέτρα», επεσήμανε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Ο κυβερνήτης του Καλίνινγκραντ πρότεινε χτες την πλήρη απαγόρευση στη διαμετακόμιση προϊόντων μεταξύ των τριών χωρών της Βαλτικής και της Ρωσίας, σε απάντηση στον λιθουανικό «αποκλεισμό».

Τέλος, καθώς συνεχίζονται τα παζάρια για το ζήτημα της εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν είχε χτες νέες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους Πούτιν και Ζελένσκι, όπου βρέθηκε στο επίκεντρο το εν λόγω θέμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ