Τρίτη 12 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
ΗΠΑ - ΕΕ καλούν σε «εποικοδομητικούς συμβιβασμούς»

Στο επίκεντρο η πρόταση για συμβιβασμό Βουλγαρίας - Βόρειας Μακεδονίας για να προχωρήσει η «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση»

«Κλειδί» για την «ενίσχυση της συνοχής και την ανθεκτικότητα ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου» χαρακτηρίζουν οι επικεφαλής της διπλωματίας ΕΕ και ΗΠΑ, Ζ. Μπορέλ και Αντ. Μπλίνκεν, την «προώθηση της πορείας της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας προς την ΕΕ», σε κοινό μήνυμά τους με το οποίο ζητούν να γίνει αποδεκτή η πρόσφατη πρόταση των Βρυξελλών (υπό γαλλική προεδρία) για έναν συμβιβασμό Βόρειας Μακεδονίας - Βουλγαρίας που θα ανοίξει τον δρόμο για τη διεύρυνση της ΕΕ.

Οι δύο διπλωμάτες σπεύδουν να εστιάσουν στην «κρίσιμη στιγμή της ευρωπαϊκής ιστορίας, που χαρακτηρίζεται από την αδικαιολόγητη επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», εκτιμώντας μετά ότι «με γνώμονα τις κοινές αξίες και τα πρότυπα και κριτήρια της ΕΕ και οι δύο χώρες είναι έτοιμες να κάνουν το επόμενο βήμα προς την ένταξη στην ΕΕ».

Σε αυτό το πλαίσιο, Μπορέλ και Μπλίνκεν χαιρετίζουν «τη συμβιβαστική πρόταση» που λένε ότι «λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα και τις ανησυχίες τόσο της Βόρειας Μακεδονίας όσο και της Βουλγαρίας, που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, στην εμπιστοσύνη και την κατανόηση».

Τονίζουν πως «η κυρίαρχη απόφαση του Κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας θα είναι σημαντική για να προχωρήσουμε. Αυτό το πνεύμα εποικοδομητικού συμβιβασμού πάνω στο οποίο οικοδομείται η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα πρέπει να συνεχίσει να εμπνέει όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτήν την ιστορική διαδικασία».

Δεν παραλείπουν δε να επισημάνουν πως «η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί για στενότερη συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια. Η διασφάλιση της σταθερότητας και της ευημερίας και η πραγματοποίηση του ευρωπαϊκού και ευρωατλαντικού τους μέλλοντος παραμένουν κοινός μας στόχος».

Βουλγαρία: «Εμπλοκή» στα παζάρια για νέα κυβέρνηση

Πάντως, τα επόμενα βήματα στην «αξιοποίηση» της γαλλικής πρότασης είναι αμφίβολα.

Στη μεν Βόρεια Μακεδονία αναμένεται η τοποθέτηση της Βουλής ενώ συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης (ειδικά του κόμματος VMRO) που χαρακτηρίζει τη συμφωνία «προδοτική» και σχέδιο για τη «βουλγαροποίηση» της χώρας.

Στη δε Βουλγαρία μπορεί η Βουλή να επικύρωσε την άρση του βέτο και την πρόταση για συνομιλίες με αφετηρία το γαλλικό σχέδιο, ωστόσο η χώρα φαίνεται ότι οδηγείται πάλι σε πρόωρες εκλογές.

Η κυβέρνηση συνασπισμού που ορκίστηκε τον Δεκέμβρη με πρωταγωνιστή το κόμμα «Συνεχίζουμε την αλλαγή» (ΡΡ) και πρωθυπουργό τον Κ. Πέτκοφ έπεσε πριν από περίπου έναν μήνα και από τα μέχρι τώρα παζάρια δεν προχωρά ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης από το παρόν Κοινοβούλιο.

Ο Ασεν Βασίλεφ (συμπρόεδρος του ΡΡ μαζί με τον Πέτκοφ), που έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο Ράντεφ, επέστρεψε την εντολή αφού δεν κατάφερε να διασφαλίσει αρκετούς συμμάχους.

Το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα, GERB, του Μπ. Μπορίσοφ δήλωνε μέχρι πρόσφατα ότι δεν θα επιδιώξει αναζήτηση εταίρων και έτσι το πιθανότερο είναι η νέα προσφυγή στις κάλπες.

Χτες, ο Ράντεφ βρέθηκε στο Μαυροβούνιο, όπου δίπλα στον ομόλογό του, Μ. Τζουκάνοβιτς, δήλωσε ότι «μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία δεν έχει εναλλακτική».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ