Τρίτη 12 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Κοινό κάλεσμα οργάνωσης του αγώνα ενάντια στο έγκλημα της κυβέρνησης

Την Πέμπτη 21 Ιούλη η μεγάλη σύσκεψη σωματείων και φορέων στη Λάρυμνα

Υπόθεση όλων των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ γίνεται η διοργάνωση της μεγάλης σύσκεψης την Πέμπτη 21 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στον οικισμό του εργοστασίου στη Λάρυμνα για τον συντονισμό και την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην εγκληματική πρόθεση κυβέρνησης να σταματήσει από 1η Αυγούστου τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και να απολύσει τους εργαζόμενους χωρίς καμία διασφάλιση.

Συγκεκριμένα, σε χτεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού των επιχειρησιακών Σωματείων Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να αναλάβουν από κοινού όλα τα Σωματεία τη διοργάνωση της πλατιάς σύσκεψης φορέων και συλλόγων με θέμα: «ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, εργασία για όλους, καμιά έξωση από τους οικισμούς, καμιά παραπέρα μείωση των αποδοχών».

Να μην επιτρέψουμε να παγώσει η τσιμινιέρα μια για πάντα

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Σωματεία Εργαζομένων από όλες τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ απευθύνουν πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στη σύσκεψη και την οργάνωση του αγώνα ενάντια στο έγκλημα της κυβέρνησης.

«Η ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ πατώντας στον νόμο - έκτρωμα που ψήφισε πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση, πριν τους διαγωνισμούς εκποίησης και μη γνωρίζοντας κανένας το αποτέλεσμα αυτών, σταματά τη λειτουργία της, χωρίς καμία διασφάλιση για το αν και πότε θα επαναλειτουργήσει», σημειώνουν τα Σωματεία στην ανακοίνωσή τους, υπογραμμίζοντας παράλληλα τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες.

Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τη ΛΑΡΚΟ την 1η Αυγούστου «απαξιώνει μέχρι τελικής πτώσεως, πέρα και έξω από κάθε λογική, τη μοναδική παραγωγό σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την "παίζει στα ζάρια" με κίνδυνο το οριστικό λουκέτο». Και προσθέτουν:

  • Οδηγεί στην ανεργία δεκάδες εργαζόμενους στις εργολαβίες και παράλληλα το υπόλοιπο των εργαζομένων στην ανασφάλεια της μηνιαίας ανανέωσης των συμβάσεων, και την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης του πενταμήνου που θα οριστικοποιηθεί και η τελευταία απόλυση, με τελικό «μποναμά» την έξωση από τα σπίτια των οικισμών.
  • Οδηγεί στην ανεργία δεκάδες μικροεργολάβους με μηχανήματα έργου και αυτοκινητιστές.
  • Παρασέρνει στο σταμάτημα της λειτουργίας 3 εργοστάσια παραγωγής υλικού αμμοβολής και στην ανεργία τούς δεκάδες εργαζόμενους που απασχολούν.
  • Παρασύρει στην καταστροφή επαγγέλματα που υποστηρίζουν τη δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ και απασχολούν εκατοντάδες συνολικά εργαζόμενους (π.χ. πρατήρια, βουλκανιζατέρ, προμηθευτές ανταλλακτικών κ.ά.)
  • Μέσα από τον νόμο που ψηφίστηκε, ενώ μας κλέβουν τον μόχθο δίνοντάς μας ψίχουλα, τώρα με το σταμάτημα της λειτουργίας και μέχρι την οριστική απόλυση μέσα στο επόμενο πεντάμηνο, συρρικνώνει παραπέρα το εισόδημά μας (μας σταματά από την εργασία νύχτα και αργίες), δημιουργεί γενική οικονομική ασφυξία στις περιοχές, δεν διασφαλίζει καμία θέση εργασίας.
  • Παρασέρνει στην καταστροφή εκατοντάδες συνολικά εργαζόμενους των τοπικών κοινωνιών σε 6 νομούς (Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, Καστοριά, Κοζάνη, Αττική) που απασχολούνται σε επαγγέλματα τα οποία εξαρτώνται από το εισόδημα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ (από την ταβέρνα και το καφενείο, έως τον οικοδόμο, το μπακάλικο, το σούπερ μάρκετ κ.ά.).
Αυτό το έγκλημα δεν θα περάσει!

Συνεχίζοντας, τα σωματεία επισημαίνουν ότι το πλήγμα για τις τοπικές κοινωνίες και συνολικά την οικονομία της χώρας θα είναι ανεπανόρθωτο και τονίζουν ότι για τον λόγο αυτό «τη μάχη θα την δώσουμε όλοι μαζί, σα μια γροθιά».

«Εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ από όλα τα εργοτάξια, εργαζόμενοι στις εργολαβίες, μικροεργολάβοι έργου, αυτοκινητιστές, εργαζόμενοι στις αμμοβολές, μαγαζιά, καταστήματα, προμηθευτές, όλοι μαζί θα δώσουμε απάντηση ενότητας και αποφασιστικότητας», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα σωματεία ενημερώνοντας για την απόφαση διεξαγωγής της σύσκεψης στις 21 Ιούλη για τον συντονισμό του αγώνα.

«Στη σύσκεψη θα αποφασίσουμε την κλιμάκωση του αγώνα, τόσο για να μην εφαρμοστεί αυτή η εγκληματική απόφαση όσο και το πώς θα απαντήσουμε ενιαία και δυναμικά σε περίπτωση αδιαλλαξίας από την πλευρά της κυβέρνησης. Καλούμε σωματεία, εργαζόμενους, φορείς και τους κατοίκους σε καθολική συμμετοχή», σημειώνουν στο κάλεσμά τους τα σωματεία.

Κλείνοντας, κάνουν γνωστό ότι παράλληλα και μέχρι τη σύσκεψη θα πραγματοποιηθούν πολύμορφες δράσεις ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών, των σωματείων, των κομμάτων, του ελληνικού λαού και θα επιδιωχθούν συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς «με στόχο να τους ενημερώσουμε για τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης και να εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαλόγου μαζί τους».

Κάλεσμα από το Εργατικό Κέντρο Λαμίας

Για τη συμμετοχή του στη σύσκεψη της Πέμπτης 21 Ιούλη ενημερώνει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λαμίας απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στα σωματεία και τους εργαζόμενους της Φθιώτιδας.

«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ απαντάνε με ξεσηκωμό. Μπροστά στις νέες εξελίξεις απαιτείται μαζική, μαχητική απάντηση (...) Μαζί τους έχουν εμάς, τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τον λαό της περιοχής και όλης της Ελλάδας. Τώρα που ο αγώνας τους έχει φτάσει σε μια κρίσιμη στιγμή θα είμαστε ξανά στο πλευρό τους», τονίζει στο μήνυμά του το Εργατικό Κέντρο Λαμίας.

Επίσης, σε συγκέντρωση ενημέρωσης σχετικά με τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ και τις επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία καλεί η Κοινότητα Λάρυμνας για την Πέμπτη 14 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στο προαύλιο του παλιού Δημοτικού Σχολείου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάνουν πράξη το «ένας για όλους και όλοι για έναν»(2022-08-10 00:00:00.0)
Δεν λυγίζουν, συνεχίζουν τον αγώνα μέχρι τέλους ενάντια στο λουκέτο και τις απολύσεις(2022-07-23 00:00:00.0)
Σήμα ξεσηκωμού ενάντια στο εγκληματικό τελεσίγραφο της κυβέρνησης(2022-07-07 00:00:00.0)
Στο «πόδι» για τη μαζική κάθοδο στην Αθήνα το Σάββατο(2022-02-23 00:00:00.0)
Αθλιες μεθοδεύσεις στις πλάτες εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων(2020-03-14 00:00:00.0)
Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων της ΛΑΡΚΟ(2020-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ