Τρίτη 12 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗ
Χιλιοειπωμένες εξαγγελίες, μακριά από τις λαϊκές ανάγκες

Σχόλιο της Τομεακής Οργάνωσης Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ

Eurokinissi

Περιοδεία στην Ανατολική Αττική πραγματοποίησε χτες ο πρωθυπουργός, τάζοντας ξανά «μεγάλα έργα» και «επενδύσεις» που δεν αφορούν τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και του λαού της περιοχής, όπως γιγαντώνονται σε Υγεία, Παιδεία, Πολιτική Προστασία κ.α.

Συγκεκριμένα, επισκέφτηκε τα εργοτάξια για την κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κρωπίας - Παιανίας και της σήραγγας αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων των δήμων Ραφήνας - Πικερμίου και Σπάτων - Αρτέμιδας, λέγοντας ότι προσπαθούν να λύσουν ένα πρόβλημα δεκαετιών, σε μια έμμεση παραδοχή ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη ακόμα «λύνει» στοιχειώδεις ανάγκες ...του περασμένου αιώνα, κι αυτές πάλι με κριτήριο το κέρδος. «Εδώ μιλάμε για μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες περιοχές της χώρας, η οποία είχε ακόμα βασικότατες ελλείψεις ως προς τις περιβαλλοντικές υποδομές», είπε, ενώ τίποτε απτό δεν υπάρχει ακόμα για τους κατοίκους, που επιπλέον θα χρυσοπληρώσουν ξανά για να έχουν αποχέτευση.

Επισκέφτηκε επίσης το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ξεχωρίζοντας ως σημαντικό ότι δεν έχουν εκεί «εικόνες ταλαιπωρίας που έχουν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά αεροδρόμια», χωρίς κουβέντα φυσικά για την εντατικοποίηση της εργασίας, τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τα υπόλοιπα που τσακίζουν τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο, ενώ εξέφρασε την ευχή να δώσει ο τουρισμός «τις δημοσιονομικές ανάσες που τόσο χρειαζόμαστε σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία», με τον λαό βέβαια σε μόνιμη ασφυξία λόγω της πολιτικής τους.

Ακολούθως πήγε στο λιμάνι της Ραφήνας, όπου ενημερώθηκε για τα σχέδια «αναβάθμισης, βελτίωσης και επέκτασης των υποδομών» του λιμανιού από τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας και τον δήμαρχο Ραφήνας, Ευ. Μπουρνούς.

Περαιτέρω, ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με τους δημάρχους της Ανατολικής Αττικής, χαρακτηρίζει έλλειψη για την περιοχή το ότι δεν υπάρχει «master plan, ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο», την ώρα που το «αναπτυξιακό σχέδιο» του κεφαλαίου για την περιοχή αφήνει σταθερά εκτός τις λαϊκές ανάγκες. Ισχυρίστηκε εξάλλου ότι «τα χρήματα τα οποία διατέθηκαν στην Αυτοδιοίκηση τα τελευταία τρία χρόνια ξεπέρασαν κατά πολύ πόρους οι οποίοι είχαν εκταμιευθεί την προηγούμενη δεκαετία», αν και γνωρίζει ότι η υποχρηματοδότηση των δήμων σε σχέση με τις αρμοδιότητες που τους έχουν δοθεί είναι τεράστια, σπρώχνοντας και στην παραπέρα εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και τον λαό να βάζει το χέρι στην τσέπη.

Η Ανατολική Αττική «καθρέφτης» της αντιλαϊκής καπιταλιστικής ανάπτυξης

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ανατολική Αττική, η Τομεακή Οργάνωση Μεσογείων - Λαυρεωτικής του ΚΚΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ότι «ήρθε για να διαφημίσει (για ακόμα μια φορά) "μεγάλα έργα" και "επενδύσεις", ωστόσο σε αυτά τα "μεγάλα έργα" δεν χωρούν (για μια ακόμη φορά) οι ανάγκες των εργαζομένων και του λαού της περιοχής».

Συνεχίζοντας τονίζει:

«Δεν χωράει η προστασία της υγείας, με τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας να είναι ξεπερασμένες και υποστελεχωμένες και με το αίτημα για δημιουργία δημόσιου νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική να παραπέμπεται για μια ακόμη φορά στις ελληνικές καλένδες.

Δεν χωράνε η Παιδεία και η σχολική στέγη, με την Ανατολική Αττική να είναι "πρωταθλήτρια" στις αίθουσες κοντέινερ.

Δεν χωράει η Πολιτική Προστασία, με την περιοχή να είναι διαρκώς εκτεθειμένη σε φωτιές και πλημμύρες, με ελάχιστα μέτρα αντιπυρικής προστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Δεν χωράει η ποιότητα ζωής, με τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής να πίνουν νερό από χιλιόμετρα δικτύου αμιαντοσωλήνων και να στερούνται εν έτει 2022 - παρά τις εξαγγελίες - ένα ολοκληρωμένο σύστημα αποχέτευσης και διαχείρισης λυμάτων. Ενώ στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και μια νέα χωματερή στο Γραμματικό.

Οσο για την επίσκεψη στο αεροδρόμιο και το "θαύμα" του τουρισμού, ο κ. Μητσοτάκης προφανώς κάνει πως δεν βλέπει την εντατικοποίηση, την απληρωσιά, τις συμβάσεις με τον μήνα, τα σακατεμένα κορμιά των εργαζομένων και άλλα πάνω στα οποία στηρίζεται αυτό το "θαύμα".

Οντως, η Ανατολική Αττική είναι μια "μικρογραφία" αυτού που συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι ο "καθρέφτης" της αντιλαϊκής καπιταλιστικής ανάπτυξης, κριτήριο της οποίας είναι τα κέρδη των λίγων και όχι οι ανάγκες των πολλών.

Ο λαός της Ανατολικής Αττικής έχει πλούσια πείρα για να κρίνει με βάση τις δικές του ανάγκες, απορρίπτοντας το ίδιο "παραμύθι" που του πουλάνε διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ