Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ Ο ΛΑΟΣ
Και με τη «βούλα» ευρωατλαντικός δερβέναγας στην Ανατ. Μεσόγειο η Ελλάδα

Νομοσχέδιο στη Γερουσία των ΗΠΑ προβλέπει πενταετή επέκταση της συμφωνίας για τις βάσεις και εξοπλισμούς - μαμούθ προς την Ελλάδα

Εναν ακόμα βαρύ «κρίκο» στην αλυσίδα της εμπλοκής της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια έρχεται να προσθέσει το νομοσχέδιο που κατέθεσαν χτες στο αμερικανικό Κογκρέσο από κοινού οι γερουσιαστές Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων Μπ. Μενέντεζ και Μ. Ρούμπιο, αντίστοιχα, με τίτλο «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας 2021».

Το νομοσχέδιο, που έρχεται να «χτίσει» πάνω στα όσα περιλαμβάνονταν στον περιβόητο East Med Act (Νόμος για την Εταιρική Σχέση Ενέργειας και Ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου του 2019) και να αποτελέσει «πρόλογο» της «ανανεωμένης» Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, έρχεται στην ουσία να λειτουργήσει ως ομπρέλα για μια σειρά κινήσεων για την ενίσχυση της παρουσίας των Αμερικανών στη χώρα αλλά και των στρατιωτικών και άλλων δυνατοτήτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό να παίξουν το ρόλο του «χωροφύλακα» για τα ευρωατλαντικά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τα Βαλκάνια, ενόψει όξυνσης των ανταγωνισμών με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

«Για την αντιμετώπιση της κακόβουλης επιρροής Ρωσίας και Κίνας»

Οπως άλλωστε σημειώνεται και στο σχετικό δελτίο Τύπου του Μενέντεζ, «ως αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο (...) Για να διασφαλιστεί ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα παραμείνει ασφαλής, οι ΗΠΑ πρέπει να ενισχύσουν την αμυντική τους σχέση με την Ελλάδα, υποστηρίζοντας τις προσπάθειές της να εκσυγχρονίσει τις Ενοπλες Δυνάμεις της». Ενώ ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρούμπιο σημείωσε ότι «αυτό το σχέδιο νόμου επιβεβαιώνει την ισχυρή δέσμευσή μας στην περιοχή, σε μια εποχή που οι κακόβουλοι παράγοντες προσπαθούν να υπονομεύσουν τη διεθνή ασφάλεια και τη σταθερότητα».

Αλλά και το ίδιο το νομοσχέδιο είναι παραπάνω από «εύγλωττο», αφού προβλέπει την «αναβάθμιση» του σχήματος 3 + 1 μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών,«ένα επιτυχημένο φόρουμ συνεργασίας σε ενεργειακά θέματα που θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τα μέλη του», όπως χαρακτηριστικά λέγεται, σε «διακοινοβουλευτική εταιρική σχέση».

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, το σχήμα «θα πρέπει να συναντιέται όχι λιγότερο από μια φορά στα 4 χρόνια για να εξετάζει ζητήματα σχετικά με την ατζέντα των διαβουλεύσεων των κυβερνήσεων Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και ΗΠΑ, ώστε να περιλαμβάνει ζητήματα θαλάσσιας ασφάλειας, αμυντικής συνεργασίας, ενεργειακών πρωτοβουλιών και αντιμετώπισης της κακόβουλης επιρροής της Κίνας και της Ρωσίας»!

Με «πυξίδα» αυτά λοιπόν το νομοσχέδιο:

-- Προβλέπει επέκταση της περιβόητης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με την Ελλάδα «για μια περίοδο πέντε ετών και περιλαμβάνει βαθύτερες εταιρικές σχέσεις σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα».

Αλλωστε, με το βλέμμα σε ναυπηγεία, λιμάνια και έργα επέκτασης - αναβάθμισης στις υπόλοιπες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, ζητάει η λεγόμενη «Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (United States Development Finance Corporation) να (...) υποστηρίξει ιδιωτικές επενδύσεις σε στρατηγικά έργα υποδομής στην Ελλάδα, ώστε να περιλαμβάνει ναυπηγεία και λιμάνια που συμβάλλουν στην ασφάλεια της περιοχής και την ευημερία της Ελλάδας».

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται και στα έργα «αναβάθμισης» της Σούδας, ζητώντας από την αμερικανική κυβέρνηση «να επαναφέρει τα κονδύλια που είχαν εγκριθεί από το Κογκρέσο για την κατασκευή έργων υποδομής στη ναυτική βάση της Σούδας» αλλά είχαν ανακατευθυνθεί το 2019 αλλού.

-- Ζητάει οι ΗΠΑ να «αυξήσουν και να εμβαθύνουν τις προσπάθειές τους για συνεργασία και υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του ελληνικού στρατού», ώστε να παίξει το ρόλο του δερβέναγα των ΗΠΑ στην Ανατ. Μεσόγειο, και στην κατεύθυνση αυτή:

-- Ζητάει «οι Ηνωμένες Πολιτείες (...) να υποστηρίξουν την πώληση μαχητικών F-35 στην Ελλάδα για να συμπεριλάβει εκείνα τα αεροσκάφη που παρήχθησαν αλλά δεν παραδόθηκαν ποτέ στην Τουρκία ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος "S-400"».

-- Σημειώνει ότι «είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών η Ελλάδα να συνεχίσει τη μετάβαση του στρατιωτικού της εξοπλισμού από οπλικά συστήματα ρωσικής παραγωγής μέσω του ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος» ERIP (European Recapitalization Incentive Program).

-- Καλεί σε «ισχυρές εταιρικές σχέσεις με τον ελληνικό στρατό, ιδίως σε ευκαιρίες συμπαραγωγής με το ελληνικό Ναυτικό», ενόψει και των σχεδίων για την προμήθεια των νέων φρεγατών για τον έλεγχο των «διαύλων» στην Ανατ. Μεσόγειο και πέραν αυτής.

-- Ζητάει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να διαθέσει «πλεονάζον στρατιωτικό υλικό» στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, να διαθέσουν «απευθείας δάνεια» στην Ελλάδα για εξοπλισμούς και στρατιωτικές υποδομές, και να στηρίξει περισσότερες πρόβες πολέμου - κοινές ασκήσεις συνεργασίας για την ασφάλεια στη θάλασσα με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Αλλά και «να συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα μέσω του διεθνούς προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (IMET)», για το οποίο εισηγείται να δίνεται 1 εκατομμύριο ευρώ κάθε χρόνο έως το 2026. Σημειωτέον, στα «αντικείμενα» του εν λόγω προγράμματος μεταξύ άλλων βρίσκεται και η «εκπαίδευση μελλοντικών ηγετών» όπως και «η προώθηση μας καλύτερης κατανόησης των ΗΠΑ»...

Ολα αυτά με φόντο και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου και τα υπόλοιπα σχέδια του κεφαλαίου, με το νομοσχέδιο να σημειώνει ότι «η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να ιδρύσει το Κέντρο Ενέργειας Ηνωμένων Πολιτειών - Ανατολικής Μεσογείου, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο East Med Act».

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές χαιρέτισαν την κατάθεση του νομοσχεδίου, παρουσιάζοντάς το ως απτό δείγμα της σύσφιξης των διμερών σχέσεων, αλλά και βήμα προς την ολοκλήρωση των «διαπραγματεύσεων» για τη νέα διμερή αμυντική συμφωνία, που θέλουν να κλείσει έως τα τέλη του καλοκαιριού, διευρύνοντας το στρατιωτικό αποτύπωμα τω Αμερικανών στη χώρα. Τόνιζαν επίσης ότι εδραιώνεται ο «χαρακτήρας» της χώρας ως «πυλώνα σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Για δε το πώς μπορεί να υλοποιηθούν όσα προβλέπει το νομοσχέδιο των Αμερικανών παραπέμπουν σε περαιτέρω «συνεννοήσεις», που εμπλέκουν αρμόδια διπλωματικά και στρατιωτικά στελέχη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ