Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Εκατομμύρια αχρησιμοποίητες δόσεις εμβολίων κινδυνεύουν να λήξουν στις ΗΠΑ

Την ώρα που δεκάδες χώρες στον κόσμο «βλέπουν με το κιάλι» τα εμβόλια για τον κορονοϊό και δεν έχουν εμβολιάσει ακόμη ούτε τους υγειονομικούς και τους ηλικιωμένους, στις ΗΠΑ δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της «Johnson & Johnson» κινδυνεύουν να λήξουν μέσα στον Ιούνη, καθώς έχουν μείνει αχρησιμοποίητες!

Οι ΗΠΑ, όπως και η ΕΕ, η Κίνα, η Ρωσία και άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, έχουν συγκεντρώσει τη μερίδα του λέοντος στα εμβόλια, προκειμένου να αποκτήσουν προβάδισμα στον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Χαρακτηριστικά, οι ΗΠΑ έχουν απόθεμα δεκάδες εκατομμύρια δόσεων του εμβολίου της «AstraZeneca», το οποίο δεν έχει εγκριθεί για χρήση στη χώρα επειδή δεν το έχουν ανάγκη, και ταυτόχρονα εμποδίζουν επί μήνες την εξαγωγή του. Σήμερα πλέον παζαρεύουν τη διανομή δόσεων, με κριτήριο και πάλι τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ιεραρχώντας π.χ. συμφωνίες με Ταϊβάν και Ουκρανία.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η εξέλιξη με το εμβόλιο της «Johnson & Johnson»: Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ρόιτερς», η ζήτηση στις ΗΠΑ για όλα τα εμβόλια κατά του κορονοϊού έχει μειωθεί από τα μέσα Απρίλη (περίπου το 64% των Αμερικανών ενηλίκων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση), αλλά η πτώση είναι σημαντικά μεγαλύτερη για αυτό της «Johnson & Johnson». Ως λόγος επισημαίνονται ανησυχίες του κόσμου για την ασφάλεια του εμβολίου, τις οποίες βέβαια μεγεθύνει το ανύπαρκτο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη μητρόπολη του καπιταλισμού.

Σχεδόν οι μισές από τα 21 εκατ. δόσεων που η εταιρεία έχει παρασκευάσει για τις ΗΠΑ έχουν μείνει αχρησιμοποίητες. Αναφέρεται ότι τουλάχιστον 13 παρτίδες εμβολίων της «Johnson & Johnson» έχουν ημερομηνίες λήξης στις 27 Ιούνη ή νωρίτερα.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξετάζει τρόπους αποθήκευσης ώστε να επεκταθεί η χρονική διάρκεια ζωής του εμβολίου. Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι διεξάγει μελέτες αξιολόγησης σταθερότητας που θα μπορούσαν να της επιτρέψουν να μεταθέσει τις ημερομηνίες λήξης.

Ενδεικτικά, ο κυβερνήτης του Οχάιο ανακοίνωσε ότι η Πολιτεία είχε περίπου 200.000 δόσεις του εμβολίου της «Johnson & Johnson» με ημερομηνία λήξης στις 23/6. Δηλαδή περίπου το 30% των δόσεων αυτού του εμβολίου κινδυνεύουν να λήξουν και να πεταχτούν, καθώς «η Πολιτεία δεν έχει τη νομική επιλογή να στείλει δόσεις σε άλλες Πολιτείες ή χώρες»!

20 εκατομμύρια εμβολιασμοί τη μέρα στην Κίνα

Την ίδια στιγμή, η Κίνα, που άρχισε να επιταχύνει τους εμβολιασμούς από τον Απρίλη, έχει φτάσει να εμβολιάζει περίπου 20 εκατ. ανθρώπους τη μέρα.

Χαρακτηριστικά, οι ημερήσιοι εμβολιασμοί της Κίνας αποτελούν σχεδόν το 60% όλων των δόσεων που χορηγούνται παγκοσμίως σε μια μέρα (περίπου 35 εκατ.).

Εως τις 6 Ιούνη είχαν χορηγηθεί περίπου 780 εκατ. δόσεις εμβολίων κυρίως στις μεγάλες πόλεις, όπως το Πεκίνο, όπου το 87% των ενηλίκων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση. Οι ρυθμοί ενδέχεται να επιβραδυνθούν κατά τους εμβολιασμούς στην επαρχία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, η χώρα στοχεύει να παράγει συνολικά περίπου 3 δισ. δόσεις εμβολίων μέσα στο 2021 και έως 5 δισ. δόσεις ετησίως τα επόμενα χρόνια.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οξύνονται ο ανταγωνισμός και η «διπλωματία των εμβολίων»: Η Κίνα έχει ήδη κλείσει συμφωνίες παράδοσης ή έχει παραδώσει 350 εκατ. δόσεις των εμβολίων των «CoronaVac» και «Sinopharm» σε περισσότερες από 75 χώρες. Η έγκρισή τους από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναμένεται να καταστήσει ακόμη μεγαλύτερη τη διείσδυσή τους σε χώρες «χαμηλού εισοδήματος».

Μαζική παραγωγή του «Sputnik Light» επειδή κοστίζει λιγότερο

Στο πλαίσιο του σκληρού οικονομικού και γεωπολιτικού ανταγωνισμού, ρωσικές φαρμακοβιομηχανίες θα επικεντρωθούν μόνο στην παραγωγή του μονοδοσικού εμβολίου «Sputnik Light» αυτήν την περίοδο, επειδή είναι πιο εύκολη και λιγότερο κοστοβόρα, σε σχέση με την παραγωγή του «Sputnik-V».

Η πολυπλοκότητα της παραγωγής της δεύτερης δόσης του «Sputnik-V», το οποίο παρασκευάζεται από δύο διαφορετικά προϊόντα, που απαιτούν διαφορετικές υποδομές παραγωγής, ανεβάζει το κόστος, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας «Pharmasyntez», ενώ το «Sputnik Light» είναι μια ελκυστική άμεση λύση.

Το «Sputnik Light» - που έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα (79,4%) και στοιχίζει λιγότερο από 10 δολάρια - προορίζεται για εξαγωγές. Ηδη υπάρχει ζήτηση από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Παράλληλα, στη Σερβία ξεκίνησε η παραγωγή του «Sputnik-V», με στόχο να παράγονται έως και 20 εκατ. δόσεις το χρόνο, ενώ η Σλοβακία έγινε η δεύτερη χώρα της ΕΕ που άρχισε να εμβολιάζει με το ρωσικό εμβόλιο.

Την ίδια ώρα που προχωρούν αντίστοιχες κερδοφόρες «μπίζνες», όπως σε όλες τις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες έτσι και στη Ρωσία, ο λαός έρχεται αντιμέτωπος με τις τραγικές συνέπειες της πολιτικής που αντιμετωπίζει ως «κόστος» την προστασία του.

Με την εξάπλωση της πανδημίας να συνεχίζεται αμείωτη, ο συνολικός αριθμός των θανάτων στη Ρωσία προσεγγίζει επισήμως τις 125.000, ωστόσο η ρωσική στατιστική υπηρεσία (Rostat) έχει ανακοινώσει περισσότερους από 270.000 θανάτους που συνδέονται με την Covid-19 το διάστημα Απρίλη 2020 - Απρίλη 2021. Επιπλέον ανακοίνωσε ότι ο πληθυσμός της Ρωσίας από το Γενάρη έως τον Απρίλη του 2021, σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών, μειώθηκε κατά 304.500, αριθμός διπλάσιος συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (158.300).

Σε ένα ακόμα χαρακτηριστικό περιστατικό, τρεις ασθενείς σε ΜΕΘ στη Ρωσία έχασαν τη ζωή τους και 8 νοσηλεύονται λόγω πυρκαγιάς που προκλήθηκε από αναπνευστήρα...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ