Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τροχιοδεικτικές

Τροχιοδεικτικές βολές για τις επόμενες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις ρίχνουν η κυβέρνηση και τα επιτελεία της, με το βλέμμα στραμμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο «ζεστό» χρήμα που περιμένει το κεφάλαιο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, ενώ ψηλά στη λίστα είναι και η μεταρρύθμιση στην Υγεία, που θα έχει στον πυρήνα την ενίσχυση των ΣΔΙΤ. Ειδικά γι' αυτό το θέμα έχουν ξαμοληθεί λυτοί και δεμένοι να προωθήσουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, προαναγγέλλοντας την επέκταση της κερδοφόρας δράσης των ιδιωτών, αλλά και το κλείσιμο νοσοκομείων που δεν αξιολογούνται ως «αποδοτικά» με βάση τα κριτήρια «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο. Για παράδειγμα, πανεπιστημιακός που μίλησε στο πρόσφατο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επανέλαβε την πρόταση για κλείσιμο «όσων νοσοκομείων έχουν πληρότητα μικρότερη από 75%», όπως έχουν πει και στελέχη της κυβέρνησης. Ενώ και ο πρόεδρος της Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας είχε δηλώσει σε ημερίδα ότι «είναι λάθος να μιλάμε για δημόσια δωρεάν Υγεία. Η Υγεία είναι προϊόν, έχει κόστος και πληρώνεται. Το νοσοκομείο είναι επιχείρηση (...) και το μεγάλο σαράκι είναι η μονιμότητα των εργαζομένων». Οι παρεμβάσεις τους μόνο τυχαίες δεν είναι. Αξιοποιούνται για να «ζυμώνονται» οι επόμενες ανατροπές, τις οποίες μάλιστα τολμούν να παρουσιάζουν σαν να είναι προς όφελος του λαού! Δεν πείθουν κανέναν. Το σχέδιό τους για την Υγεία είναι συνέχεια της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που οδήγησε στο σημερινό χάλι των χιλιάδων νεκρών από την πανδημία και των εκατοντάδων χιλιάδων στις λίστες αναμονής για τα αυτονόητα. Είναι στο χέρι του λαού να τους δείξει ότι λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.

Κούκος

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο μόνος που ασκεί αυτή την κριτική. Ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα έχουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανεξαιρέτως, τα σωματεία εργαζομένων, συνδικάτα». Αυτά έγραφε χτες η «Αυγή», σχετικά με όσα ειπώθηκαν την πρώτη μέρα συζήτησης του αντεργατικού εκτρώματος της κυβέρνησης της ΝΔ στη Βουλή. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά, ούτε και η τελευταία, που σαν τον «κούκο» ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κάνει τα αυγά του σε ξένες φωλιές, παριστάνοντας τον «ηγέτη της αντιπολίτευσης» και του εργατικού κινήματος, που λιγουρεύεται «αντιδεξιά» μέτωπα. Η αλήθεια είναι όμως ότι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους δεν λένε «τα ίδια» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί αγωνίζονται για να μην περάσει το νομοσχέδιο έκτρωμα που τσακίζει τις ζωές τους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως μας αποκάλυψε ο βουλευτής του Κυρίτσης, «καίγεται» μόνο για τα ψηφαλάκια τους, για να ξαναγίνει κυβέρνηση, χαλίφης δηλαδή στη θέση του χαλίφη στο σβέρκο του λαού. Τα συνδικάτα αγωνίζονται επίσης για την κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου, για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με σύγχρονα δικαιώματα, που σημαίνει κατάργηση και όλων των αντεργατικών νόμων που ψήφισε ή διατήρησε ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Αρα καθόλου «τα ίδια» δεν λένε ΣΥΡΙΖΑ και συνδικάτα, όσο κι αν προσπαθεί να ξεπλυθεί στην κολυμβήθρα του αντεργατικού νομοσχεδίου της ΝΔ.

Παιχνίδια...

Ορισμένες εξελίξεις στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό είναι αποκαλυπτικές για τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες των κατατρεγμένων από αυτούς που δεν ευθύνονται μόνο για τον ξεριζωμό τους, αλλά τους αξιοποιούν και ως πιόνια στη σκακιέρα των μεταξύ τους ανταγωνισμών. Διαβάζουμε λοιπόν ότι οι κυβερνήσεις Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Λουξεμβούργου, Βελγίου και Ελβετίας έχουν θέσει ζήτημα στην Κομισιόν για μερικές χιλιάδες πρόσφυγες που πήραν άσυλο στην Ελλάδα και στη συνέχεια ταξίδεψαν προς άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως δικαιούνταν, κυρίως για να επισκεφτούν συγγενείς τους. Παραμένουν όμως σ' αυτές πέραν του τριμήνου που προβλέπει ο νόμος και ζητούν εκ νέου άσυλο, με το επιχείρημα ότι οι συνθήκες στις οποίες ζουν στην Ελλάδα είναι άθλιες.

... με τους ξεριζωμένους

Οι χώρες που ανακινούν το ζήτημα απαιτούν αυστηρότερους κανόνες για τη λεγόμενη «δευτερογενή μετανάστευση» και ενίσχυση των μέτρων εγκλωβισμού, ενώ η ελληνική κυβέρνηση «νίπτει τας χείρας της», οχυρωμένη πίσω από τη βάρβαρη πολιτική της ΕΕ στο Προσφυγικό, δηλώνοντας αδυναμία να παράσχει καλύτερες συνθήκες σε όσους παίρνουν άσυλο στην Ελλάδα. Πίσω όμως από τις κόντρες με τους εταίρους, ή την αναζήτηση άλλοθι από την κυβέρνηση για την άθλια μεταχείριση των κατατρεγμένων, κρύβεται η επιθυμία τους να φτάσουν με κάθε τρόπο στον πραγματικό προορισμό τους, που για την πλειοψηφία των προσφύγων δεν είναι η Ελλάδα, αλλά μια άλλη χώρα στα ενδότερα της Ευρώπης. Επιβεβαιώνεται έτσι για άλλη μια φορά το δίκαιο αίτημα προσφύγων και νησιωτών να πάψει ο εγκλωβισμός όσων φτάνουν στην Ελλάδα, να διεκπεραιώνεται γρήγορα η καταγραφή και να διευκολύνεται η προώθησή τους στις χώρες όπου θέλουν πραγματικά να ζήσουν, και εκεί να ζητάνε άσυλο.

1805 Ο Α' Βερβερικός Πόλεμος με τα κράτη της Μπαρμπαριάς (Βορειοδυτική Αφρική) λήγει με νίκη των ΗΠΑ.

1822 Επειτα από πολύμηνη πολιορκία η οθωμανική φρουρά της Ακρόπολης παραδίδεται στους επαναστατημένους Ελληνες.

1836 Πεθαίνει ο Γάλλος φυσικομαθηματικός Αντρέ Μαρί Αμπέρ, κύριος θεμελιωτής του ηλεκτρομαγνητισμού και της ηλεκτροδυναμικής. Από αυτόν ονομάστηκε η μονάδα μέτρησης της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος.

1877 Ιδρύεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

1915 Γεννιέται ο Καναδοαμερικανός συγγραφέας Σολ Μπέλοου, που το 1976 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1924 Απάγεται και δολοφονείται από τους φασίστες ο Τζιάκομο Ματεότι, ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ιταλίας.

1924 Ενοπλη λαϊκή εξέγερση στην Αλβανία ανατρέπει την εξουσία των μπέηδων - φεουδαρχών και εγκαθιδρύει αστική δημοκρατική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Φαν Νόλι.

1940 Μετά από 62 μέρες από την έναρξη των συγκρούσεων και παρά τη συνδρομή γαλλικών και βρετανικών στρατευμάτων, η Νορβηγία παραδίδεται στους Γερμανούς. Την ίδια μέρα η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γαλλίας και της Βρετανίας.

1944 Αναζητώντας δυνάμεις του ΕΛΑΣ, οι Γερμανοί μπαίνουν στην κωμόπολη του Διστόμου. Αποκλείουν τις εισόδους και αρχίζουν τις έρευνες στα σπίτια, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Συγκεντρώνουν όλους τους κατοίκους και ξεχωρίζουν 104 άνδρες και 114 γυναίκες (μεταξύ αυτών 45 παιδιά και 20 βρέφη). Τους εκτελούν και στη συνέχεια πυρπολούν το χωριό, αφήνοντας πίσω τους κρανίου τόπο.

1947 Σε ένα άνευ προηγουμένου διήμερο πογκρόμ συλλαμβάνονται αιφνιδιαστικά στα σπίτια τους 2.613 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ σε Αθήνα και Πειραιά. Οι συλληφθέντες μεταφέρονται στην Ψυτάλλεια και από εκεί στην Ικαρία. Μέσα σε λίγες μέρες οι εξόριστοι από την πρωτεύουσα ξεπέρασαν τους 7.000 και από την επαρχία τους 8.000.

1971 Οι ΗΠΑ τερματίζουν επισήμως, μετά από 20 χρόνια, το εμπορικό εμπάργκο κατά της Κίνας.

1982 Πεθαίνει ο Γερμανός σκηνοθέτης Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ