Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Χαμηλοί οι ρυθμοί των εμβολιασμών αλλά στο «φουλ» οι απειλές για απολύσεις

Eurokinissi

Με ρυθμούς χελώνας, ως αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών συμφωνιών και του ανταγωνισμού μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών, του Φαρμάκου - εμπόρευμα, συνεχίζεται ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Σύμφωνα και με τα χτεσινά στοιχεία μόλις το 23,7% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ μόνο το 39% έχει εμβολιαστεί με μία δόση. Μισό χρόνο μετά την έναρξη του εμβολιασμού στη χώρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τελικά ο εμβολιασμός των ανθρώπων που είναι κατάκοιτοι και ανήκουν μάλιστα στις ομάδες υψηλού κινδύνου θα ξεκινήσει στο τέλος Ιούνη, «με τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών». Δηλαδή η σχεδόν ανύπαρκτη δημόσια ΠΦΥ θα παραμείνει ως έχει, χωρίς ενίσχυση σε προσωπικό, υποδομές, κρατικούς πόρους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ενδεχόμενο να διανέμονται τα αυτοδιαγνωστικά τεστ από τα σούπερ μάρκετ, με τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, κάνοντας λόγο για «διαβούλευση σε σχέση με τον τρόπο που θα διατεθούν τα σελφ τεστ, με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα», την ίδια στιγμή που δεν λέει ούτε κουβέντα για την ανάγκη ενίσχυσης της δημόσιας ΠΦΥ, ώστε να είναι αποτελεσματική η επιδημιολογική επιτήρηση.

Οπως ανακοινώθηκε, θα ανοίξουν μόλις 300 νέα ραντεβού για τα εμβόλια της «Pfizer» (240.000 δόσεις), της «Moderna» (84.000) και της «Johnson & Johnson» (96.300), ενώ ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ομάδας 25 - 29 ετών.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης έγινε αναφορά σε διεθνείς μελέτες για την επαγγελματική εξουθένωση (burn-out) των υγειονομικών, σύμφωνα με τις οποίες σε όλα τα εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας τα ποσοστά της φτάνουν πάνω από 40%, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους εργαζόμενους σε ΜΕΘ. Παρ' όλα αυτά, και χτες η κυβέρνηση έκανε σαφή την άρνησή της να διαθέσει κρατικούς πόρους για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, με νέα κρεβάτια ΜΕΘ, εξοπλισμό κ.λπ., που η έλλειψή τους είναι η βασική αιτία για το burn-out. Αντ' αυτού ανακοίνωσε ότι έχει επεξεργαστεί πρόγραμμα 7,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ «για την καταγραφή των υγειονομικών που έχουν υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας, την κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με τα επίπεδα του στρες που έχουν υποστεί».

Παρά τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ακόμα και μέσα στη Βουλή, συνεχίζεται η απλήρωτη εξοντωτική υπερεργασία γιατρών σε εμβολιαστικά κέντρα νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

Ξανά καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις δεδουλευμένων

Στο μεταξύ, όπως καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ «υπάρχει πλήθος καταγγελιών για άρνηση ένταξης των γιατρών σε καθεστώς ενεργής ή μεικτής εφημερίας όταν απασχολούνται απογευματινές ή βραδινές ώρες, Σαββατοκύριακα και αργίες, όπως επίσης μεγάλη καθυστέρηση στην αποζημίωση δεδουλευμένων πρόσθετων εφημεριών, πολλές από τις οποίες αφορούν απασχόληση στα εμβολιαστικά κέντρα. Δηλώνουμε πως η κατάσταση αυτή θα σταματήσει να γίνεται ανεκτή».

Την ίδια ώρα η Ενωση Ιατρών παρατηρεί για άλλη μια φορά αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην αποζημίωση των δεδουλευμένων πρόσθετων εφημεριών. «Για παράδειγμα, σε όλα τα νοσοκομεία ευθύνης της 2ης ΥΠΕ δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί οι πρόσθετες εφημερίες που εκτελέστηκαν από τον Δεκέμβριο του 2020 και μετά.

Είναι η πολλοστή φορά που αναγκαζόμαστε να διαμαρτυρηθούμε γι' αυτό το θέμα», σημειώνει η ΕΙΝΑΠ δηλώνοντας πως θα καλύψει και θα συντονίσει αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων γιατρών ανά νοσοκομείο για επίσχεση εργασίας με την απαίτηση να αποζημιωθούν οι δεδουλευμένες εφημερίες.

Αλλοι 15 νεκροί και 890 νέα κρούσματα

Στο μεταξύ, χτες άλλοι 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή από κορονοϊό, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.346 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 381, τα νέα κρούσματα 890, εκ των οποίων 448 εντοπίστηκαν στην Αττική και 84 στη Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 412.420.

Σήμα στους μεγαλοξενοδόχους για απολύσεις με πρόσχημα τους εμβολιασμούς

Απειλές για απολύσεις εργαζομένων με απόφαση του εργοδότη, σε περίπτωση που δεν έχουν εμβολιαστεί, εκτόξευσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό. Μάλιστα, όπως περιέγραψε χωρίς ίχνος ντροπής, αυτή η απόφαση είναι αποτέλεσμα ενός ...εποικοδομητικού διαλόγου του υπουργού με μεγαλοξενοδόχο!

Είπε συγκεκριμένα: «Χτες (σ.σ. προχτές) ήρθε στο γραφείο μου ένας μεγάλος ξενοδόχος και στα διάφορα που συζητάγαμε μου έθεσε το ζήτημα ότι ελάχιστοι εκ των εργαζομένων δεν ήθελαν να εμβολιαστούν. Καταλήξαμε ότι θα πρέπει να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους ότι για την ασφάλεια της επιχείρησης θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι και όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, θα πρέπει να αναλάβει και τις συνέπειες της αποφάσεώς του. Δεν μπορεί μια επιχείρηση να κινδυνεύει να κλείσει επειδή ένας υπάλληλος θέλει να ασκήσει ένα δήθεν δικαίωμά του, να μην εμβολιαστεί».

Είναι γεγονός ότι αυτό το εκβιαστικό κλίμα καλλιεργείται τις τελευταίες μέρες έντονα, αφού κάτι αντίστοιχο προέκυψε και από τις δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας με αφορμή τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό προχτές.

Η αντεργατική επίθεση δεν μένει μόνο στις «ανατροπές του αιώνα», με το νομοσχέδιο που θάβει τα εργασιακά δικαιώματα. Με αφορμή τον μεγάλο αριθμό όσων επιλέγουν να μην προχωρήσουν στον απαραίτητο εμβολιασμό, η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι βρίσκουν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να «ανοίξουν» θέμα απολύσεων στον Τουρισμό και μάλιστα σε μια συγκυρία κατά την οποία, με το άνοιγμα του κλάδου, δεν έχει παρθεί ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο από κυβέρνηση και ομίλους για την προστασία στους χώρους δουλειάς. Και, βέβαια, κανένα μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που θα μπορούσε να στηρίξει το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Η αισχρή τοποθέτηση Γεωργιάδη συμπληρώθηκε από τα εξής: «Στην υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο αν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Ενας άνθρωπος ο οποίος θέτει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους συμπολίτες και συναδέλφους δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις. Οπως είπε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με έναν πάρα πολύ ωραίο τρόπο, πουθενά το Σύνταγμα δεν κατοχυρώνει αυτόν που θέλει με τη συμπεριφορά του να θέσει σε κίνδυνο τους άλλους».

Είναι τουλάχιστον χυδαίο, όταν η κυβέρνηση με τις παλινωδίες, τις αντιφάσεις και την αδιαφορία της να υπάρξουν πειστικές απαντήσεις για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης στα μικρά ποσοστά εμβολιασμών, να ενεργοποιεί πάλι τον «κοινωνικό αυτοματισμό» και την ατομική ευθύνη, μόνο και μόνο για να δώσει σήμα στους μεγαλοξενοδόχους ότι μπορούν να προχωρούν ασύδοτα σε απολύσεις, ακόμα και με πρόσχημα τον μη εμβολιασμό.

Για τα περιοριστικά μέτρα

Σχετικά με την άρση περιοριστικών μέτρων, χτες ανακοινώθηκαν τα εξής:

  • Τη Δευτέρα 14 Ιούνη επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων, καθώς και των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης των ΑΕΙ.
  • Από το Σάββατο 12 Ιούνη η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα είναι από τη 1.30 τα ξημερώματα μέχρι τις 5 το πρωί. Από 1η Ιούλη σταματά να ισχύει η απαγόρευση.
  • Από το Σάββατο 12 Ιούνη θα επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, επανεκκινούν τη λειτουργία τους καταστήματα εστίασης που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές, και μόνο για εκείνες που έχουν δύο ελεύθερες διόδους. Αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας σε δραστηριότητες Ακροάματος - Θεάματος από 50% σε 75%, όταν το θέατρο είναι χωρητικότητας έως 1.000 θέσεων. Σε 70% έως 5.000 θέσεων και 65% όταν είναι δυναμικότητας έως 15.000 θέσεων. Εάν είναι πλέον των 15.000 θέσεων, ο μέγιστος αριθμός οριστικοποιείται στα 10.000 άτομα, σε κάθε περίπτωση με υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους. Στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία 4 πελατών σε καταστήματα εμβαδού έως 100 τ.μ.
  • Από 1η Ιούλη το όριο για τις υπηρεσίες catering - δεξιώσεων αυξάνεται από 100 σε 300 άτομα.
  • Για τις εμποροπανηγύρεις, η επανέναρξή τους θα γίνει μόνο σε Περιφερειακές Ενότητες όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα επικαιροποιηθεί τις επόμενες μέρες.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ