Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
«Οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον η Τουρκία να μείνει αγκυροβολημένη στη Δύση»

...και η ελληνική κυβέρνηση «βάζει πλάτη»

«Οι ΗΠΑ έχουμε συμφέρον να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την Τουρκία αγκυροβολημένη στη Δύση και ευθυγραμμισμένη μαζί μας σε διάφορα κρίσιμα θέματα», ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, απαντώντας σε ερώτηση που δέχτηκε στη διάρκεια συζήτησης στη Γερουσία για τη στάση και επιλογές της Αγκυρας που σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν δυσαρέσκεια στην Ουάσιγκτον (και όχι μόνο).

Ο Μπλίνκεν τόνισε ότι ΗΠΑ και Τουρκία «έχουμε σημαντικά και ανοιχτά συμφέροντα στη Συρία όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, στο Αφγανιστάν, στην αντιμετώπιση της κακόβουλης επιρροής της Ρωσίας και του Ιράν».

Την ίδια στιγμή ο Μπλίνκεν αναγνώρισε ότι παραμένουν σοβαρές διαφωνίες με την τουρκική αστική τάξη, επαναλαμβάνοντας πως στην επικείμενη συνάντησή του με τον Ερντογάν ο Μπάιντεν «θα έχει την ευκαιρία να εμπλακεί άμεσα σε διαπραγμάτευση με τον Πρόεδρο Ερντογάν για όλα αυτά τα θέματα». «Οι διαφορές μας με την Τουρκία δεν είναι μυστικές και σε πολλούς τομείς η Αγκυρα δεν ενεργεί ως ΝΑΤΟικός σύμμαχος, όπως θα έπρεπε για παράδειγμα στο θέμα με τους "S-400"», ανέφερε μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζοντας «βαθύτατα προβληματικές» τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και σπεύδοντας να εκφράσει βαθιά ικανοποίηση «που είδαμε την Τουρκία να υποχωρεί από αυτές τις προσπάθειες, με την απομάκρυνση των πλοίων της από τα ύδατα που η Κύπρος θεωρεί μέρος της ΑΟΖ της και τη διακοπή των γεωτρητικών δραστηριοτήτων».

Το αλισβερίσι ΗΠΑ - Τουρκίας επιβεβαιώνουν και οι προτάσεις που πέφτουν για διευθέτηση του ζητήματος των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας «S-400» που αγόρασε η Τουρκία, προς απογοήτευση των Δυτικών της συμμάχων. Δημοσιεύματα εμφανίζουν την αμερικανική πλευρά να εξετάζει την «ανοχή» της σε μια παραμονή των «S-400» στην Τουρκία, εφόσον η Αγκυρα δεχτεί να μην τους θέσει σε κανονική λειτουργία, με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γ. Σέρμαν να μεταφέρει σχετική πρόταση στην τουρκική πλευρά, κατά την επίσκεψή της την περασμένη βδομάδα.

«Παράδειγμα» και για τα Ελληνοτουρκικά οι προηγούμενες επικίνδυνες συμφωνίες

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, νέο μήνυμα συνέχισης του παζαριού για τη μοιρασιά της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο έστειλε στην Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.

Συγκεκριμένα, στον απόηχο των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χ. Ακάρ ότι «η Ελλάδα είναι επεκτατική», ο Ν. Δένδιας σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ...θυμήθηκε ότι συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την υπογραφή της συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, η οποία συμφωνία κυρώθηκε πρόσφατα και από τη Γερουσία της γείτονα. «Η Ελλάδα μεγαλώνει, με συμφωνίες σύννομες στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελούν παράδειγμα για όλη την περιοχή», έγραψε παρακάτω ο ΥΠΕΞ, «κλείνοντας το μάτι» στην τουρκική ηγεσία, που - θυμίζουμε - στο μεταξύ έχει καλοδεί την εν λόγω συμφωνία, καθώς προβλέπει μικρότερη επήρεια σε ελληνικά νησιά του Ιονίου και αναγνωρίζει στην Ιταλία μόνιμα αλιευτικά δικαιώματα μέσα στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε χτες η επίσκεψη του Ν. Δένδια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο πλαίσιο της επιχείρησης ενίσχυσης άλλου ενός αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής άξονα. Ηταν η τέταρτη επίσκεψη του ΥΠΕΞ στα ΗΑΕ και στη διάρκειά της συναντήθηκε με τον ομόλογό του, σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναγιάν, τονίζοντας ότι έχουν μια «στρατηγική σχέση», «μακράς πνοής, που σημαίνει πολλά και για τις δύο χώρες».

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε καταρχήν για τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΑΕ σε όλους τους τομείς - στην Αμυνα, στην Ενέργεια, στην Οικονομία, στον Τουρισμό. Αλλά και να κάνουμε μία γενική κοινή κατόπτευση των θεμάτων της ευρύτερης περιοχής μας - της Τουρκίας, της Λιβύης, της Μέσης Ανατολής - και να τον ενημερώσω και για την προσεχή επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας, κάτι το οποίο και για εμάς και για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει ιδιαίτερη σημασία», δήλωσε κατόπιν ο Ν. Δένδιας, δημοσιοποιώντας και την επικείμενη συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του, σε άλλη μια κίνηση που δένει με τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς για στοίχιση μιας σειράς χωρών στα σχέδια να μπει φραγμός στην επέκταση της Κίνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ