Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για τη δουλειά μας στις νέες γυναίκες

Παίρνοντας στα χέρια του και διαβάζοντας κανείς το πρώτο κείμενο των θέσεων, καταλαβαίνει σίγουρα ένα πράγμα: Οτι το ΚΚΕ την προετοιμασία της επανάστασης δεν την εναποθέτει για κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά κάθε αγώνας που δίνουμε σήμερα είναι επεξεργασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτελεί ακριβώς αυτό τον σκοπό. Το Κόμμα όντως διανύει την πιο ώριμη περίοδό του, και όλοι μας νομίζω νιώθουμε σιγουριά για τις θέσεις μας και τις επεξεργασίες μας που αγκαλιάζουν κάθε κομμάτι της κοινωνικής ζωής. Δεν μπορούμε βέβαια να μένουμε σε αυτή τη σιγουριά κάπως γενικά, γιατί βλέπουμε την κατάσταση ήδη να οξύνεται μέρα με τη μέρα. Η αστική τάξη επιστρατεύει κάθε μέσο για να εμποδίζει τη ριζοσπαστικοποίηση των συνειδήσεων του λαού και της νεολαίας και γι' αυτό εμείς θα πρέπει με κάθε δικό μας μέσο να εντείνουμε τη δουλειά μας. Κάθε θέση αποτελεί όπλο μας σε αυτόν τον αγώνα.

Φαίνεται και από τις θέσεις η έγνοια για την πιο εξειδικευμένη δουλειά μας στις γυναίκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Καταρχάς νομίζω ότι μπορούμε να αναφέρουμε ότι και στον χώρο του Πολυτεχνείου τα τελευταία χρόνια υπάρχει άνοδος του ποσοστού των γυναικών σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο. Σε ένα βαθμό φαίνεται και από την ένταξη νέων γυναικών στην ΚΝΕ στους χώρους μας. Χρειάζεται να μελετήσουμε, να κατανοήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος το περιεχόμενο των θέσεών μας, για να μπορούμε να τις εκλαϊκεύουμε, να τις ανοίγουμε πλατιά σε έναν κόσμο γιατί πραγματικά είναι ό,τι πιο πρωτοποριακό υπάρχει, μπορεί να εμπνεύσει νέο κόσμο και ειδικά νέες γυναίκες να κάνουν το βήμα να οργανωθούν, να παλέψουν για το Σοσιαλισμό, την κοινωνία που όντως, όσο βαθαίνουν και οι σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής, φαινόμενα ανισοτιμίας θα εξαλείφονται.

Λόγω και της αντεπανάστασης που έχει κυριαρχήσει, η εργατική τάξη έχει χάσει αρκετές κατακτήσεις, έχει μεγαλώσει ο συμβιβασμός και η μοιρολατρία, με αποτέλεσμα πολλές φορές ούτε εμείς οι ίδιοι να μην μπορούμε να φανταστούμε τι είναι πραγματικά σύγχρονο στον 21ο αιώνα, στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Σήμερα πολλές γυναίκες μηχανικοί θα κληθούν να δουλέψουν π.χ. με μπλοκάκι. Τι γίνεται όταν αυτή η γυναίκα θα θέλει να κάνει οικογένεια; Πόσα εμπόδια θα μπουν; Και άρα πόσο δύσκολο είναι τελικά να κινητοποιηθεί; Σήμερα δεν μπορεί να περιορίζονται οι ανάγκες μας γύρω από το να βρούμε μία δουλειά, αλλά με τι όρους; Είναι σύγχρονο και ταυτόχρονα αναγκαίο να μπαίνουν στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων των σωματείων και των φοιτητικών συλλόγων τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας με έμφαση στις ιδιαίτερες βιολογικές ανάγκες της γυναίκας, λόγω του ρόλου της στην αναπαραγωγική διαδικασία, σε κάθε ηλικιακή περίοδο της ζωής. Π.χ. ακόμα και ένας φοιτητικός σύλλογος χρειάζεται σήμερα να διεκδικεί την κάλυψη όλων των απαραίτητων γυναικολογικών εξετάσεων από το αντίστοιχο πανεπιστημιακό τμήμα και όχι η νέα φοιτήτρια να εξαναγκάζεται να τις χρυσοπληρώνει στον ιδιωτικό τομέα. Αυτά και ακόμα περισσότερα δεν μπορούν να φαντάζουν μαξιμαλιστικά αιτήματα σήμερα που η τεχνολογία κάνει άλματα. Ειδικά αν αναλογιστούμε ότι πριν από μισό αιώνα στην Ανατολική Γερμανία τα πανεπιστήμια διέθεταν μέχρι και παιδικό σταθμό, γιατί το να κάνει μια κοπέλα οικογένεια δεν ήταν αντιπαραθετικό με τις σπουδές της, σήμερα λοιπόν τι είναι τελικά ρεαλιστικό;

Προσπαθούν να ντύσουν με τον μανδύα του προοδευτισμού μια σειρά από μέτρα που παίρνουν σήμερα και που τελικό στόχο έχουν την ένταση της εκμετάλλευσης. Για παράδειγμα, με πρόσχημα την ισότητα των δύο φύλων, επικαλούνται την κατάργηση των διαφοροποιημένων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών. Αλλο «προοδευτικό» μέτρο για τις εργαζόμενες μητέρες αποτελεί η διαμόρφωση χώρου μητρικού θηλασμού στους χώρους δουλειάς, έτσι ώστε να μην χάνεται ούτε λεπτό εκμετάλλευσής της. Τέτοια μέτρα δεν μπορούν να ξεγελάνε, να πείθουν νέες γυναίκες ότι αποτελούν κατάκτηση. Χρειάζεται να αναλογιζόμαστε κάτω από ποια σκοπιά παίρνονται, τι έρχονται να εξυπηρετήσουν. Τελικά ποιο είναι το καθήκον μιας νέας γυναίκας απέναντι σε όλη αυτή τη βαρβαρότητα που έρχεται αντιμέτωπη με κάθε της «επιλογή», για ποια κοινωνία πρέπει να παλέψει έτσι ώστε να μιλάμε για πραγματική ελευθερία.

Γενικότερα το ζήτημα της γυναικείας ανισοτιμίας δεν είναι απλά ζήτημα που αφορά τις γυναίκες. Σχετικά με αυτό, η ίδια η αστική τάξη επενδύει αρκετά γύρω από τη διαστρέβλωση των αιτιών που προκαλούν αυτή την ανισοτιμία, άρα και τον τρόπο και των μέσων που οι νέες γυναίκες μπορούν να την αντιμετωπίσουν. Είναι γενικότερη επιδίωξη να μην αντιλαμβανόμαστε ως αιτία τις υλικές σχέσεις των ανθρώπων, που στην τελική αντανάκλαση αυτών είναι οι ιδέες που επικαλούνται σαν αιτία για τη γυναικεία ανισοτιμία. Αρα πιστεύω ότι τελικά η βαθύτερη γνώση και αφομοίωση της κομμουνιστικής αντίληψης γύρω από το γυναικείο ζήτημα χρειάζεται να εκφραστεί σε πιο εξειδικευμένη δουλειά. Θα αποτελέσει όρο που μπορεί να μας βγάλει μπροστά στην κινητοποίηση όλο και περισσότερων γυναικών, στη συμμετοχή τους στην προετοιμασία της επανάστασης όπου είναι και απαραίτητη.


Ελπίδα Σαρρή
ΚΟΒ Πολυτεχνείου ΑΠΘ του ΚΚΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με επιτυχία η εκδήλωση για τη γυναικεία ανισοτιμία(2022-03-11 00:00:00.0)
Η βία και η ανισοτιμία θα σπάσουν στον δρόμο του συλλογικού αγώνα(2021-03-09 00:00:00.0)
«Για το Γυναικείο Ζήτημα»(2014-03-01 00:00:00.0)
Αφιέρωμα στην 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας(2010-03-07 00:00:00.0)
Αναπόσπαστα δεμένη με τον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση(2009-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ