Τρίτη 4 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
2021 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Αγωνιστικός εορτασμός

Στη Βενεζουέλα οι αγωνιστικές δυνάμεις διαδήλωσαν στο υπουργείο Εργασίας
Στη Βενεζουέλα οι αγωνιστικές δυνάμεις διαδήλωσαν στο υπουργείο Εργασίας
Συμβολικές ήταν οι εκδηλώσεις στις χώρες της Λατινικής Αμερικής από τους εργάτες, που τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά με τις οργανώσεις τους και τα Κομμουνιστικά Κόμματα.

Στην Κούβα, όπου άλλες φορές γίνεται η μεγάλη πορεία στην Πλατεία της Επανάστασης, φέτος λόγω των μέτρων προστασίας από την πανδημία έγινε μια λιτή εκδήλωση από την ηγεσία της χώρας και του Κόμματος και η τιμή στην εργατική τάξη και τους αγώνες εκφράστηκε με εκατομμύρια σημαίες που κρέμασαν οι εργαζόμενοι στα μπαλκόνια τους και στις εισόδους των σπιτιών τους.

Στη Βενεζουέλα, το Εθνικό Μέτωπο Πάλης της Εργατικής Τάξης και το ΚΚ Βενεζουέλας διαδήλωσαν στο υπουργείο Εργασίας στο Καράκας. Μεταξύ άλλων, απαίτησαν να σταματήσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης αγωνιστών εργατών. Συγκεντρώσεις έγιναν και σε πολλές άλλες πόλεις.

Ξεχωριστή ήταν αυτή η Πρωτομαγιά στην Κολομβία, όπου εντάθηκε η κρατική φονική καταστολή, καθώς οι εργαζόμενοι και η νεολαία είχαν προχωρήσει από τις 28 Απρίλη σε μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις με αιχμή το αντιλαϊκό φορολογικό νομοσχέδιο της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ι. Ντούκε, που συνεχίστηκαν και την Πρωτομαγιά (δες σχετικό θέμα στις επόμενες σελίδες).

Μαζικές ήταν οι διαδηλώσεις και στη Βραζιλία, όπου εκφράστηκε καταδίκη για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μπολσονάρο. Επιπλέον, το ΚΚ Μεξικού πρωτοστάτησε σε διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, Πόλη του Μεξικού, και σε πολλές ακόμα πόλεις της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ