Τρίτη 4 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
2021 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΓΑΛΛΙΑ
Διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε πολλές άλλες πόλεις

Από τη διαδήλωση στο Παρίσι
Από τη διαδήλωση στο Παρίσι
Χιλιάδες διαδηλωτές πήραν μέρος στις συγκεντρώσεις και πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά σε όλη τη Γαλλία, τιμώντας τους νεκρούς της εργατικής τάξης και εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για την αλλαγή των παροχών ανεργίας.

Συνολικά διοργανώθηκαν 300 πορείες σε Παρίσι, Λιόν, Ναντ, Λιλ, Τουλούζη και άλλες πόλεις.

Στη γαλλική πρωτεύουσα, τα μέλη των εργατικών ενώσεων και συνδικάτων διαδήλωσαν μαζί με τα «Κίτρινα Γιλέκα», αλλά και εργαζόμενους στους τομείς που δέχτηκαν σκληρό πλήγμα από τους περιορισμούς της πανδημίας, όπως ο τομέας του Πολιτισμού.

Το σύνθημα «Τα κέρδη τους - Οι νεκροί μας! Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής!» ακούστηκε και στο Παρίσι, από τις δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που βρέθηκαν στην κινητοποίηση των συνδικάτων για την Εργατική Πρωτομαγιά, μαζί με δυνάμεις του Επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας (PCRF).

Στη διαδήλωση κυριάρχησαν τα ζητήματα των συνεπειών της πανδημίας για την εργατική τάξη και η νέα επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου στα εργατικά δικαιώματα, με τελευταίο παράδειγμα την επίθεση στα επιδόματα ανεργίας.

Στην ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τόνισαν ότι τα νέα μέτρα ενάντια στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ταυτόχρονα με νέα εμπόδια στην οργάνωση των αγώνων και αύξηση της καταστολής (και με τον νέο νόμο για την «καθολική ασφάλεια» που ψήφισε η γαλλική Βουλή πριν λίγες μέρες), έρχονται με σκοπό να θωρακίσουν το σύστημα μπροστά στον νέο κύκλο της καπιταλιστικής κρίσης, η οποία με καταλύτη την πανδημία ξεπροβάλλει πιο έντονα.

Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ κατέθεσε λουλούδια στον «Τοίχο των Ομόσπονδων» στο νεκροταφείο Περ Λασέζ, όπου πραγματοποιήθηκε η τελευταία μαζική σφαγή Κομμουνάρων και υπάρχει μνημείο αφιερωμένο στην Παρισινή Κομμούνα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org