Πέμπτη 2 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
2024 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Μαχητικό μήνυμα αντίστασης στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

ΚΥΠΡΟΣ - Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ διαδήλωσαν μαζί με τους Κύπριους εργαζόμενους
ΚΥΠΡΟΣ - Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ διαδήλωσαν μαζί με τους Κύπριους εργαζόμενους
Εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο τίμησαν χθες την Εργατική Πρωτομαγιά, με απεργίες, διαδηλώσεις και πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, στέλνοντας μαχητικό μήνυμα ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και εκμετάλλευση, προβάλλοντας τις σύγχρονες εργατικές ανάγκες.

Μαζί με τα αιτήματα για αυξήσεις μισθών, Συλλογικές Συμβάσεις, εργασιακά δικαιώματα, μέτρα προστασίας των εργαζομένων, τα οποία κυριάρχησαν στον απόηχο και των σημαντικών εργατικών κινητοποιήσεων σε πολλές χώρες το προηγούμενο διάστημα, στην πρώτη γραμμή φέτος βρέθηκε και η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, ενάντια στο μακελειό στη Γάζα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Δυναμικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις

Μαζικές πρωτομαγιάτικες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της Γερμανίας, όπως σε Φρανκφούρτη, Ντίσελντορφ, Βάιμπλιγκεν, Αμβούργο, Μπίλεφελντ, Στουτγκάρδη κ.α.

Δυναμικό «παρών» έδωσαν οι Ελληνες μετανάστες, ενώ ξεχώρισαν τα πανό των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Στις συγκεντρώσεις σε Στουτγκάρδη και Βάιμπλιγκεν παρευρέθηκε ο Παναγιώτης Αλωπούδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ενώ σε όλες τις πόλεις διακινήθηκαν χιλιάδες αντίτυπα της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Δράσης για την Πρωτομαγιά.

ΑΥΣΤΡΙΑ - Βιέννη
ΑΥΣΤΡΙΑ - Βιέννη
Στο Βερολίνο οι συμμετέχοντες διαδήλωσαν και με συνθήματα υπέρ του Παλαιστινιακού λαού, παρά τις απειλές της αστυνομίας σε διαδηλωτές να μη φωνάζουν τέτοια συνθήματα, ενώ υπήρξαν και καταγγελίες για απόπειρα λογοκρισίας στα υλικά που μοιράζονταν.

Στο Μόναχο, γονείς, μαθητές και καθηγητές διαδήλωσαν «ενωμένοι ενάντια στο κλείσιμο των ελληνικών σχολείων», όπως έγραφε και το πανό της ΕΛΜΕ Βαυαρίας.

Στην Κολωνία, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και του KK Tουρκίας διαδήλωσαν μαζί.

Μεταξύ άλλων ξεχώρισε η κινητοποίηση που οργάνωσαν συνδικάτα και φορείς στο κέντρο της Δρέσδης, μετά από πολλά χρόνια. Συμμετείχαν μαζικά και Ελληνες συνδικαλιστές, εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους. Επιβεβαιώνοντας την πολιτική των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, στη συγκέντρωση είχε κληθεί ως ομιλητής και ο ομοσπονδιακός υπουργός Εργασίας, που όμως αποδοκιμάστηκε σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του, με συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Στο επίκεντρο των συνθημάτων των εργαζομένων βρέθηκε η διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών δουλειάς και ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς, ενάντια στην τεράστια ακρίβεια. Οι φετινές διαδηλώσεις έγιναν κόντρα στις προσπάθειες των ηγεσιών του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που ελέγχουν τις διοικήσεις των περισσότερων συνδικάτων, να καμφθεί η αντίσταση απέναντι στην αντεργατική πολιτική της ΕΕ την οποία υλοποιεί στη Γερμανία η συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων - Φιλελευθέρων, ενώ οι σημαντικοί αγώνες που έδωσαν οι εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους το τελευταίο χρονικό διάστημα έδειξαν ότι υπάρχουν ζωντανές δυνάμεις που παλεύουν να αλλάξει η κατάσταση.

ΓΑΛΛΙΑ - Διαδηλωτές του ΚΚΕ μαζί με το Κομμουνιστικό Επαναστατικό Κόμμα Γαλλίας
ΓΑΛΛΙΑ - Διαδηλωτές του ΚΚΕ μαζί με το Κομμουνιστικό Επαναστατικό Κόμμα Γαλλίας
Στο πλάι τους και φορείς του ελληνικού μεταναστευτικού κινήματος, που στηρίζουν την κοινή πάλη ντόπιων και μεταναστών μέσα στα συνδικάτα και προβάλλουν επίσης τα ιδιαίτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες μετανάστες, όπως η τραγική κατάσταση της ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης.

ΓΑΛΛΙΑ: Εκατοντάδες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Με συνθήματα όπως αυτά που στόλισαν πικέτες διαδηλωτών στο Παρίσι («Je veu Vivre, pas Survivre!», δηλαδή «Θέλω να ζω, όχι να επιβιώνω»), εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν και στη Γαλλία, τιμώντας τη μεγάλη ιστορία ταξικών αγώνων της χώρας και δίνοντας συνέχεια στους σημαντικούς εργατικούς αγώνες του προηγούμενου διαστήματος.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν πάνω από 270 συγκεντρώσεις και δράσεις σε όλη τη χώρα, με περισσότερους από 200.000 διαδηλωτές.

Στα πανό και στα συνθήματα, μαζί με τα αιτήματα για τους μισθούς και τις συντάξεις ξεχώρισε η έκφραση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, αλλά και η καταγγελία για τον χορό των δισ. που στήνουν τα μονοπώλια γύρω από τη φετινή Ολυμπιάδα στη γαλλική πρωτεύουσα.

Στο Παρίσι, οι δυνάμεις του ΚΚΕ διαδήλωσαν μαζί με το Κομμουνιστικό Επαναστατικό Κόμμα Γαλλίας.

Στη Μασσαλία, δυναμικές ήταν για άλλη μια φορά οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του Εργατικού Κέντρου.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Δυναμικό μήνυμα κόντρα και στην καταστολή

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - Στο Μόναχο, γονείς, μαθητές, καθηγητές ενωμένοι ενάντια στο κλείσιμο των ελληνικών σχολείων
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - Στο Μόναχο, γονείς, μαθητές, καθηγητές ενωμένοι ενάντια στο κλείσιμο των ελληνικών σχολείων
Μαχητικά διαδήλωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι και στην Τουρκία, παρά την ένταση της καταστολής στην οποία κατέφυγε η κυβέρνηση.

Ξεχώρισε για άλλη μια χρονιά η συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, όπου δεκάδες χιλιάδες έκαναν πορεία, κόντρα και στον αποκλεισμό της πλατείας Ταξίμ. Είχε προηγηθεί δυναμική συγκέντρωση στην περιοχή Σαρατσάνε, από όπου ξεκίνησε αγωνιστική πορεία, με το μπλοκ του ΚΚ Τουρκίας να ξεχωρίζει για τον παλμό και τη μαχητικότητά του.

Πάνω από 40.000 αστυνομικοί είχαν αποκλείσει κομβικά σημεία της πόλης, για να εμποδίσουν τη πρόσβαση στην πλατεία Ταξίμ. Μεταξύ άλλων η αστυνομία επενέβη κατά των εργαζομένων στην Αψίδα Bozdogan, στη γέφυρα Unkapani, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, ακόμα και πλαστικές σφαίρες.

Επιθέσεις δέχτηκαν επίσης διαδηλωτές σε περιοχές όπως Μπεσικτάς, οδός Ιστικλάλ, Σισλί, Οκμεϊντάνι και Μετσιντιγιεκόι, ενώ σύμφωνα με την τοπική ένωση των δικηγόρων μέχρι τις 2 μ.μ. είχαν καταγραφεί σχεδόν 200 συλλήψεις.

Διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και μέλη του ΚΚ Τουρκίας, τραυματίστηκαν στα μάτια και στα πόδια από την επίθεση της αστυνομίας.

Μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν, τόνισε για την παλικαρίσια πορεία προς την πλατεία Ταξίμ: «Σήμερα χιλιάδες άνθρωποι στην Τουρκία προσπάθησαν και προσπαθούν να αποδώσουν δικαιοσύνη στην ημέρα του αγώνα της εργατικής τάξης, για τη διατήρηση της ιστορικής αξίας της πλατείας Ταξίμ ως πλατείας 1ης Μάη. Παρά τις απαγορεύσεις, τις απειλές και τις προκλητικές δηλώσεις, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Σαρατσάνε (...) Χιλιάδες άνθρωποι έδειξαν ότι δεν υποκλίνονται». Και πρόσθεσε ότι απέναντι στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες μάζες της χώρας «πρέπει να οικοδομηθεί ένας αγώνας όσο το δυνατόν πιο μαζικός, αποφασιστικός και ξεκάθαρος!».

ΚΥΠΡΟΣ: Μήνυμα συναδέλφωσης του κυπριακού λαού

ΓΑΛΛΙΑ - Παρίσι

Copyright 2024 The Associated

ΓΑΛΛΙΑ - Παρίσι
Στο γήπεδο Τσετίν Καγιά στη Νεκρή Ζώνη κατέληξε η πρωτομαγιάτικη διαδήλωση στη Λευκωσία, όπου ενώθηκε με την πορεία των τουρκοκυπριακών συνδικάτων και οργανώσεων, στέλνοντας μήνυμα συναδέλφωσης του κυπριακού λαού σε μια περίοδο που δυναμώνει η ανάγκη να οργανωθεί η πάλη με άξονα τα δικά του συμφέροντα, κόντρα σε νέα επικίνδυνα σχέδια για τη διχοτόμηση της πατρίδας του.

Στις άλλες πόλεις πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις και πορείες στους κεντρικούς δρόμους των πόλεων.

Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Κύπρο διαδήλωσαν σε όλες τις πόλεις μαζί με τους Κύπριους και μετανάστες εργαζόμενους και διακίνησαν μαζικά την ανακοίνωση του Κόμματος για τις ευρωεκλογές, την οποία διάβαζαν με πολύ ενδιαφέρον εργαζόμενοι και μετανάστες που ζουν στην Κύπρο.

ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ: Μαζικές κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή Ελλήνων μεταναστών

Στην Κοπεγχάγη, συνδικάτα και πολιτικές δυνάμεις συμμετείχαν με τα περίπτερά τους στο καθιερωμένο εργατικό φεστιβάλ, με βασικό αίτημα «Περισσότερη Πρόνοια - Λιγότεροι εξοπλισμοί».

Ανάμεσά τους η Επιτροπή Ελλήνων Εργαζομένων στον Επισιτισμό και η Ομοσπονδία Επισιτισμού Δανίας, αλλά και η ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ.

Από νωρίς το πρωί οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας και πραγματοποίησαν μαζική πορεία η οποία κατέληξε στο Λαϊκό Πάρκο, όπου διεξάγεται το φεστιβάλ. Η Επιτροπή Ελλήνων Εργαζομένων στον Επισιτισμό συμμετείχε με το πανό της στην πορεία και είχε ένα από τα πιο μαζικά μπλοκ.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - Λαχόρη

Copyright 2024 The Associated

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - Λαχόρη
Στη Στοκχόλμη η ΚΟ Σουηδίας του ΚΚΕ και το ΚΚ Σουηδίας πραγματοποίησαν πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, όπου μίλησαν ο ΓΓ του ΚΚ Σουηδίας Αντρέας Σόρενσεν και ο Γιάννης Κωστάντης εκ μέρους της Οργάνωσης του ΚΚΕ.

Αντίστοιχη κοινή συγκέντρωση έγινε και στο Γκέτεμποργκ.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ στη Νορβηγία πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Οσλο.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις

Με βασικά αιτήματα καλύτερους μισθούς και μείωση του εργάσιμου χρόνου διαδήλωσαν χθες εργαζόμενοι σε πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις και πορείες σε πάνω από 70 πόλεις στην Ισπανία.

Μια σειρά στελέχη της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης PSOE - Sumar, στο πλευρό εργατοπατέρων που ελέγχουν συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες, βρέθηκαν στην κεφαλή πορείας στο κέντρο της Μαδρίτης, επιχειρώντας να «ξεπλύνουν» την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική τους.

Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω, στο κάλεσμά του για την Πρωτομαγιά και στα μπλοκ του στις διαδηλώσεις το ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας κατήγγειλε μεταξύ άλλων την αντιλαϊκή πολιτική, καθώς επίσης την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και την εμπλοκή της χώρας.

Στην Πορτογαλία, η φετινή Πρωτομαγιά γιορτάστηκε στον απόηχο των μεγάλων διαδηλώσεων για την επέτειο των 50 χρόνων από τον ξεσηκωμό κατά της δικτατορίας στις 25 Απρίλη 1974. Κινητοποιήσεις έγιναν στη Λισαβόνα και σε διάφορες άλλες πόλεις, μετά από κάλεσμα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων (CGTP). Ξεχώρισε η συμμετοχή των εργαζομένων στο Εμπόριο, με κινητοποιήσεις έξω από μεγάλους ομίλους, όπως «Lidl».

Με οδηγό τις ανάγκες των λαών σε όλη την Ευρώπη

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ - Τζακάρτα

Copyright 2024 The Associated

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ - Τζακάρτα
Συνθήματα υπέρ των σύγχρονων εργατικών αναγκών πλαισίωσαν συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν για την Πρωτομαγιά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με τις Οργανώσεις του ΚΚΕ σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες να συμμετέχουν.

Στη Βιέννη, το μπλοκ του ΚΚΕ διαδήλωσε μαζί με το Κόμμα Εργασίας Αυστρίας.

Στις Βρυξέλλες, το μπλοκ του ΚΚΕ στη συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά έστειλε μήνυμα καταδίκης της σφαγής του Παλαιστινιακού λαού.

Στην Ιταλία οι δυνάμεις του ΚΚΕ συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των Συνδικάτων Βάσης σε διάφορες πόλεις, που ανέδειξαν μεταξύ άλλων την εκρηκτική κατάσταση στους χώρους δουλειάς, με τους εκατοντάδες νεκρούς και σακατεμένους εργαζόμενους για τα κέρδη των καπιταλιστών.

Στην Ελβετία, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Γενεύη και Ζυρίχη. Στα μπλοκ του ΚΚΕ συμμετείχαν Ελληνες μετανάστες, στέλνοντας μήνυμα ενίσχυσης του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές.

Στη Βρετανία, τα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας και τα συνθήματα ενάντια στο μακελειό στη Γάζα ξεχώρισαν στις φετινές εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς σε δεκάδες πόλεις. Πλήθος εργαζομένων συγκεντρώθηκε έξω από το υπουργείο Επιχειρήσεων και Εμπορίου στο Λονδίνο, αλλά και έξω από εργοστάσια της πολεμικής βιομηχανίας «BAE Systems» σε Ουαλία, Σκοτία και Βορειοδυτική Αγγλία, απαιτώντας εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ.

ΑΣΙΑ: «Δουλεύουμε για να ζούμε, όχι για να πεθαίνουμε!»

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - Λισαβόνα
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - Λισαβόνα
Με αιτήματα ενάντια στις εφιαλτικές συνθήκες δουλειάς, που επεκτείνονται σε όλο και περισσότερους εργαζόμενους και στην Ασία, διαδήλωσαν απεργοί από τις βιομηχανικές υπερδυνάμεις όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα μέχρι τις χώρες του «ασιατικού νότου», όπως οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία.

Στη Σρι Λάνκα τα πλακάτ εστίαζαν στον αγώνα για το 8ωρο, ενώ στο Πακιστάν ξεχώρισαν τα πλάνα με εργαζόμενες μανάδες να διαδηλώνουν μαζί με τα παιδιά τους ενάντια στην τεράστια ακρίβεια.

Στο Τόκιο η πρωτομαγιάτικη διαδήλωση έγινε παρά τη βροχή, ενώ στη Σεούλ έκανε αίσθηση η συμμετοχή και μεταναστών από άλλες χώρες της περιφέρειας, οι οποίοι κατήγγειλαν αντεργατικές διατάξεις που επιτρέπουν στη μεγαλοεργοδοσία να τους ξεζουμίζει όλο και περισσότερο.

Στη Μανίλα οι εργάτες φώναξαν ανάμεσα σε άλλα «Δουλεύουμε για να ζούμε, όχι για να πεθαίνουμε!»...

Στον Λίβανο, το σύνθημα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό κυριάρχησε στη μαζική συγκέντρωση στη Βηρυτό.


ΤΟΥΡΚΙΑ - Κωνσταντινούπολη
ΤΟΥΡΚΙΑ - Κωνσταντινούπολη

ΔΑΝΙΑ - Κοπεγχάγη
ΔΑΝΙΑ - Κοπεγχάγη

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ