Πέμπτη 2 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
2024 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Από τον Εβρο έως την Κρήτη ο αγωνιστικός γιορτασμός

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Με απεργιακές συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις, από τον Εβρο έως την Κρήτη, γιορτάστηκε χτες η «Κόκκινη Πρωτομαγιά», από εκατοντάδες Συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και φορείς.

Στη Θεσσαλία

Στη Λάρισα μεγάλη πορεία πραγματοποιήθηκε στους κεντρικούς δρόμους, με το πανό του Εργατικού Κέντρου «επικεφαλής» να γράφει: «Τα κέρδη τους ή ζωές μας». Οι διαδηλωτές σταμάτησαν μπροστά στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για να επισημανθούν και οι ευθύνες της περιφερειακής αρχής για τη μη αποκατάσταση στο 100% των πλημμυροπαθών, ενώ ακούστηκε το σύνθημα «πλημμύρες, φωτιές, καταστροφές - κόστος δεν είναι οι ανθρώπινες ζωές». Μπροστά στο δημαρχείο Λάρισας τοποθετήθηκε πανό ενάντια στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής να πάρει οικόπεδο που προορίζεται για την ανέγερση νέου κτιρίου του Εργατικού Κέντρου.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Γαβαλά, Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, και Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Την ομιλία έκανε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ενώ νωρίτερα έγινε κατάθεση στεφανιών στην προτομή του Τάκη Γαργαλιάνου, που διετέλεσε πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου τη διετία 1945 - 1946 και εκτελέστηκε στο Μεζούρλο το 1949.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Στα Τρίκαλα, η απεργιακή συγκέντρωση έγινε μπροστά στο Εργατικό Κέντρο, όπου μίλησε ο νέος πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δημήτρης Αρμάγος. Ακολούθησε μαχητική πορεία προς την πλατεία Εργατικής Τάξης, όπου έγινε κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Εργάτη.

Στον Βόλο, υπό βροχή έγινε η απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Ελευθερίας και ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφανιών στον χώρο της θυσίας των καπνεργατών.

Στην Καρδίτσα, η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία και ακολούθησε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους. Στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση το «παρών» έδωσαν και οι αγρότες με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο των θυμάτων από τα γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα κατοχής που βρίσκεται στην πλατεία Δικαστηρίων. Στεφάνι κατέθεσε και η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Πόπη Μπούτα.

Με απεργιακές συγκεντρώσεις τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά και σε Τύρναβο, Σκόπελο και Ελασσόνα.

Στην Ηπειρο

«Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά» βροντοφώναξαν Γιαννιώτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου. Στον χώρο της συγκέντρωσης περιμετρικά της εξέδρας οι διοργανωτές έστησαν μια φωτογραφική έκθεση με την αιματοβαμμένη ιστορία των Πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων σε όλο τον κόσμο, ενώ ξεχωριστή θέση είχαν τα ταμπλό με φωτογραφίες από πρόσφατες κινητοποιήσεις μεγάλων χώρων δουλειάς και κλάδων.

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Την κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης έκανε ο Θανάσης Νάκος, μέλος της διοίκησης του ΕΚ Ιωαννίνων. Είχε προηγηθεί απεργιακή περιφρούρηση των συνδικάτων από τα χαράματα στη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη». Στην απεργιακή συγκέντρωση παρευρέθηκε πολυμελές κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νεκτάριο Τριάντη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ έγινε και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των ηρώων.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Αρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα.

Στη Στερεά

Αγωνιστικά, με μαζικές συγκεντρώσεις και μεγάλη συμμετοχή στην απεργία, τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά απ' άκρη σ' άκρη της Στερεάς και Εύβοιας, με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους να στέλνουν αποφασιστικό μήνυμα για παραπέρα δυνάμωμα των αγώνων του σήμερα.

Στη συγκέντρωση της Χαλκίδας συμμετείχε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τρίτη φορά το τελευταίο διάστημα, μετά τις δύο μεγάλες απεργίες στις 28 Φλεβάρη και 17 Απρίλη, σε αρκετούς μεγάλους χώρους δουλειάς στην ευρύτερη βιομηχανική περιοχή Σχηματαρίου, Οινοφύτων και Θήβας, στην περιοχή της Χαλκίδας και αλλού η παραγωγή σταμάτησε.

Απεργιακές συγκεντρώσεις, μουσικά αφιερώματα στην Πρωτομαγιά και κατάθεση λουλουδιών σε μνημεία των αγώνων του λαού πραγματοποιήθηκαν σε Χαλκίδα, Λαμία, Λιβαδειά, Θήβα, Αμφισσα, Καρπενήσι, Μαντούδι, Ιστιαία, Αλιβέρι.

Ξεχωριστή στιγμή στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις στη Στερεά Ελλάδα ήταν η ανάγνωση του καλέσματος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ για δυνάμωμα της αλληλεγγύης στον αγώνα τους, με τους συγκεντρωμένους απεργούς να ανανεώνουν το «ραντεβού» για το συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 10 Μάη.

Στην Πελοπόννησο

Στην Πελοπόννησο, μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα, από εργατικά συνδικάτα και το ΝΤ Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ στην κεντρική πλατεία της πόλης. Επίσης, στην Κόρινθο, όπου αντιπροσωπεία του ΕΚ και συνδικάτων απέτισαν φόρο τιμής στην Παλαιά σωληνουργία Κορίνθου, σε σημείο που το 2003 σκοτώθηκαν έπειτα από έκρηξη κατά τη διάρκεια εργασιών έξι εργάτες.

Δυναμικές συγκεντρώσεις έγιναν και στη Σπάρτη, στο Ναύπλιο και στην Τρίπολη, όπου πραγματοποιήθηκε πορεία προς το μνημείο των εκτελεσμένων στην περιοχή του Αγίου Αθανάση.

Σε Μακεδονία και Θράκη

Στην Κεντρική Μακεδονία, μαζικές και μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν σε Κατερίνη, Λιτόχωρο, Κιλκίς, Σέρρες, Εδεσσα, Γιαννιτσά, Βέροια, Νάουσα και Πολύγυρο, με τους εργαζόμενους πολλών κλάδων αλλά και τους απόμαχους της δουλειάς να δίνουν τον τόνο.

Στη Δυτική Μακεδονία απεργιακές διαδηλώσεις έγιναν σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Καστοριά και Γρεβενά, με τους φοιτητές αλλά και τους αγρότες, τους εργαζόμενους στην Ενέργεια να δίνουν μαχητικά «παρών». Στην Κοζάνη η απεργιακή συγκέντρωση κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο, όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια μνημείου - πλάκας που έστησε το Συνδικάτο Οικοδόμων προς τιμήν του Νικόλαου Παλακοπίτη, ενός από τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής, συνιδρυτή του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης και πρόεδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης.

Μαχητικά διαδήλωσε και ο λαός στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σε Καβάλα, Θάσο, Ξάνθη. Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Δράμα.

Στην Κρήτη

Στο Ηράκλειο μαζική απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων και δεκάδων εργατικών σωματείων. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, μάλιστα, ανακοινώθηκε η δημιουργία του επιχειρησιακού σωματείου στο σουπερμάρκετ «Mart» και η παρουσία των απεργών εργαζομένων στη συγκέντρωση. Στη συγκέντρωση ακόμα παραβρέθηκε ο Kim Boix, γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Συνταξιούχων. Η κεντρική ομιλία έγινε από την Δέσποινα Δοργιάκη, πρόεδρο της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Στη συγκέντρωση το «παρών» έδωσε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ και της Οργάνωσης Ηρακλείου της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Σάββα Βασιλειάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο ευρωβουλευτή.

Στα Χανιά, ξεχωριστό τόνο στην κινητοποίηση έδωσε το μήνυμα καταδίκης της έλευσης των αεροπλανοφόρων «Αϊζενχάουερ» και «Σαρλ ντε γκολ» στην πόλη των Χανίων. Το μήνυμα ότι είναι ανεπιθύμητοι οι φονιάδες των λαών αντήχησε στους δρόμους της πόλης.

Αντίστοιχα μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Ρέθυμνο, Αγιο Νικόλαο, Σητεία και Ιεράπετρα.

Στην Κέρκυρα και άλλα νησιά

Στην Κέρκυρα, η απεργιακή συγκέντρωση «χρωματίστηκε» από τη συμμετοχή των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο «Labranda Sandy Beach» και «Grand Mediterraneo Resort», όπου από τα ξημερώματα απεργιακές φρουρές του Εργατικού Κέντρου και του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας. Αντίστοιχα επιτυχημένες συγκεντρώσεις έγιναν σε Λευκάδα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, στα νησιά του Αιγαίου κ.α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ