Πέμπτη 2 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
2024 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
ΠΟΛΥ ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Τιμή στους αγώνες της εργατικής τάξης, συνέχεια στην πάλη για σύγχρονα δικαιώματα

Χιλιάδες διαδηλωτές μπαίνουν στο Σύνταγμα και «κοκκινίζει ο τόπος»
Χιλιάδες διαδηλωτές μπαίνουν στο Σύνταγμα και «κοκκινίζει ο τόπος»
«Χρέος στο Σικάγο και την Καισαριανή είναι ο αγώνας για την ανατροπή»: Την Εργατική Πρωτομαγιά, μέρα τιμής και συνέχισης του αγώνα της εργατικής τάξης για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, γιόρτασαν με την απεργία και τη μαζική συγκέντρωση στο Σύνταγμα χιλιάδες διαδηλωτές στην Αθήνα.

«Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας! Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων μόνη ελπίδα είναι η πάλη των λαών»: Το σύνθημα στην εξέδρα της συγκέντρωσης πήρε τη σκυτάλη από τις προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, στις 28 Φλεβάρη και στις 17 Απρίλη, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα των συνδικάτων ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει κάθε ανάγκη και δικαίωμα του λαού στον βωμό της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, των «αντοχών» και των «δημοσιονομικών περιθωρίων» της καπιταλιστικής οικονομίας.

Στο Σύνταγμα έφτασαν με διαφορετικές προσυγκεντρώσεις τα μπλοκ των σωματείων, με τις σημαίες και τα πανό, με προμετωπίδα τις διεκδικήσεις τους για Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις μισθών, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα, κατάργηση των αντεργατικών νόμων που κάνουν το ωράριο και τη ζωή τους λάστιχο. «Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητάει η εργατιά», φώναξαν. «Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά», απαίτησαν μαζί τους φοιτητές και μαθητές, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες.


Στην απεργιακή συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τον Υμνο της Διεθνούς και τις γροθιές να υψώνονται με την υπόσχεση: «Στον αγώνα ενωμένοι, κι ας μη λείψει κανείς».

Με τους εργαζόμενους και τους λαούς που αγωνίζονται

Η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση έγινε βήμα έκφρασης της αλληλεγγύης του ελληνικού λαού στην Παλαιστίνη, αλλά και απαίτησης να σταματήσει κάθε εμπλοκή και συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης διαβάστηκε το γράμμα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ (βλέπε σελ. 16), που συνεχίζουν τον αγώνα τους «για να καπνίσει πάλι η τσιμινιέρα» του εργοστασίου, για να μην ερημώσουν τα χωριά και οι περιοχές τους.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ετοιμάζονται για νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα την Παρασκευή 10 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Σύνταγμα, καλώντας σε μαχητική στήριξη όλου του λαού. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα, πολλοί διαδηλωτές έσπευσαν να ενισχύσουν οικονομικά τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ.



Οι γροθιές υψωμένες, μ' ένα στόμα τραγουδιέται η «Διεθνής»
Οι γροθιές υψωμένες, μ' ένα στόμα τραγουδιέται η «Διεθνής»

Το «παρών» δίνουν και οι αυτοαπασχολούμενοι με την ΟΒΣΑ και τα Σωματεία τους
Το «παρών» δίνουν και οι αυτοαπασχολούμενοι με την ΟΒΣΑ και τα Σωματεία τους

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ