Τρίτη 4 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
2021 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Από το Σικάγο ως την Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική!

Στεφάνια και κόκκινα γαρύφαλλα για τους ήρωες της εργατικής τάξης κατατέθηκαν στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς το Σάββατο 1η Μάη

Εκπρόσωποι των σωματείων πορεύονται προς το Σκοπευτήριο
Εκπρόσωποι των σωματείων πορεύονται προς το Σκοπευτήριο
«Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά»: Το σύνθημα αντηχούσε από το πρωί του Σαββάτου 1 Μάη στους δρόμους της Καισαριανής, καθώς σωματεία και φορείς τίμησαν ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς τους νεκρούς της εργατικής τάξης, καταθέτοντας στεφάνια στο Σκοπευτήριο.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία δίπλα στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» και έφτασαν με πορεία στον χώρο του Σκοπευτηρίου, στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς». Στην κεφαλή της πορείας οι εργαζόμενοι κρατούσαν τα στεφάνια με τα κόκκινα γαρύφαλλα προς τιμήν των νεκρών του Σικάγο, της πρώτης Πρωτομαγιάς το 1924, του Μάη του 1936, των 200 κομμουνιστών της Καισαριανής. «Από το Σικάγο ως την Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική», «Χρέος στο Σικάγο και στην Καισαριανή, είναι ο αγώνας για την ανατροπή», ήταν τα συνθήματα που «σκόρπισε» η πορεία στο πέρασμά της, διαμορφώνοντας ένα κατακόκκινο ποτάμι από τα γαρύφαλλα και τα στεφάνια.

«Πρόοδος δεν είναι η σκλαβιά, καμία θυσία για τα αφεντικά», διαμήνυσαν τα σωματεία, δίνοντας συνέχεια στην προετοιμασία της απεργίας που έχουν προκηρύξει για την Πέμπτη 6 Μάη, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά και δίνοντας απάντηση στο νομοσχέδιο - οδοστρωτήρα για τα εργασιακά δικαιώματα που ετοιμάζει η κυβέρνηση.


Φτάνοντας στον τόπο της θυσίας των 200 κομμουνιστών, οι συγκεντρωμένοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή.

Στεφάνια στο Σκοπευτήριο κατέθεσαν η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Επίσης ο ΣΦΕΑ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων από δεκάδες Ομοσπονδίες, Σωματεία και φορείς.

Οι καταθέσεις ολοκληρώθηκαν με τις γροθιές υψωμένες και τους ήχους του «Πένθιμου Εμβατηρίου», ενώ το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για τη μεθαυριανή απεργία και τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ κατέθεσε στεφάνια και στο Πολυτεχνείο, στο ιστορικό κτίριο της Πατησίων.

Σε δήλωσή του από το Σκοπευτήριο στην Καισαριανή, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε τα εξής: «Οι αγώνες και οι νεκροί του χτες φωτίζουν την εργατική τάξη για το σήμερα, στο δρόμο της ανατροπής, στον δρόμο της οργάνωσης της πάλης, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Από αυτό το ιστορικό μνημείο εδώ, από αυτή την ιστορική θυσία, δεν ξεχνάμε την εντολή που μας άφησαν οι 200 εκτελεσμένοι κομμουνιστές εδώ στην Καισαριανή, να μη λυγίσουμε, να συνεχίσουμε. Γι' αυτό και απευθύνουμε ένα κάλεσμα σε ολόκληρη την εργατική τάξη, 6 του Μάη να δώσουμε μαζική μαχητική απάντηση στην κυβέρνηση, στους επιχειρηματικούς ομίλους, που σήμερα προωθούν το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, το χτύπημα της εμβληματικής κατάκτησης της εργατικής τάξης, του 8ωρου. Λέμε στην εργατική τάξη ότι ο μόνος δρόμος σήμερα είναι η οργάνωση της πάλης για να απαλλαγεί από τα δεσμά της εκμετάλλευσης».

Σε Πειραιά και Λαύριο

Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής
Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής
Εκδήλωση στο μνημείο των νεκρών εργατών της μεγάλης αιματοβαμμένης απεργίας του Αυγούστου του 1923 στο Πασαλιμάνι πραγματοποίησαν σωματεία και φορείς του Πειραιά. Με πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία Κοραή έφτασαν στο μνημείο, όπου κατέθεσαν στεφάνια, ενώ διαβάστηκε το ιστορικό της απεργίας του 1923. «Η 1η Μάη είναι μέρα απεργίας της εργατικής τάξης. Επιθεωρεί τις δυνάμεις της, καθορίζει στόχους για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του. (...) Τιμάμε τη φετινή Πρωτομαγιά με τις αξίες της τάξης μας! Μαζικά, ταξικά, αγωνιστικά!» τόνισε ο Θανάσης Ευαγγελάκης, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ. «Τα κέρδη τους - οι νεκροί μας», υπενθύμισε το σύνθημα της φετινής Πρωτομαγιάς και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση στον Πειραιά. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Εκδήλωση τιμής πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής το Σάββατο 1η Μάη στο Λαύριο, με κατάθεση στεφάνων από σωματεία εργαζομένων και μαζικούς φορείς. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκε χρονικό που συνόψισε τα γεγονότα της μεγάλης απεργίας του Σικάγο την 1η Μάη 1886, καθώς και άλλων μεγάλων απεργιακών μαχών της εργατούπολης του Λαυρίου αλλά και της υπόλοιπης χώρας στα τέλη του 19ου και κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.


Στο Πολυτεχνείο
Στο Πολυτεχνείο

Λαύριο
Λαύριο

Πειραιάς
Πειραιάς

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org