Τρίτη 4 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΜΕ
Σωματεία και ταξικές δυνάμεις απαντούν στις διασπαστικές μεθοδεύσεις

Από τη συνέλευση εργαζομένων στο Πρακτορείο «Αργος»
Από τη συνέλευση εργαζομένων στο Πρακτορείο «Αργος»
Την απαράδεκτη στάση εκπροσώπων συνδικαλιστικών Ενώσεων που δρουν στον Τύπο και τα ΜΜΕ, που μέσα από τη στάση τους στο διασωματειακό των ενώσεων (συνεδρίαση των συνδικαλιστικών οργάνων του κλάδου) επιχείρησαν την υπονόμευση της Πρωτομαγιάτικης απεργίας στις 6 Μάη, αναδεικνύει η Ενωση Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας.

Σημειώνεται ότι στις συνεδριάσεις του διασωματειακού, οι ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ και ΕΦΕ συντάχθηκαν με την πρόταση για «απεργία» σήμερα 4 Μάη, δηλαδή μέρα αργίας, όπως άλλωστε είχε αποφασίσει και η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την κυβέρνηση, με προφανή στόχο να υπονομευτεί η απεργιακή Πρωτομαγιά ενόψει της κατάθεσης του αντεργατικού νομοσχεδίου.

Οπως αναφέρει η Ενωση Πρακτορείων, που την περασμένη Πέμπτη μετέφερε το απεργιακό κάλεσμα στους εργαζόμενους του πρακτορείου «ΑΡΓΟΣ» με συνελεύσεις και στις δύο βάρδιες, «μπροστά και στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στις δυο συνεδριάσεις του διασωματειακού των ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, έγιναν φανερές και πάλι οι δυο γραμμές που αντιπαρατίθενται στο συνδικαλιστικό κίνημα».

Και εξηγεί ότι παρόλο που εκπρόσωποι των παραπάνω ενώσεων ισχυρίζονταν πως «δεν έχουν καμιά σχέση με την πλειοψηφία της ΓΣΣΕ, (...) στο τέλος στοιχήθηκαν πίσω της και αποφάσισαν απεργία στις 4 Μάη». Διευκρινίζει ότι «το ζήτημα δεν είναι ημερολογιακό, αλλά αναρωτιόμαστε τι αξία έχει η κήρυξη μιας απεργίας σε επίσημη αργία και ως συνέχεια επαναλαμβανόμενων αργιών; Προσαρμόστηκαν σε αυτό που βόλευε την κυβέρνηση και τους εκδότες και αποφάσισαν να στείλουν τους εργαζόμενους του πολύπαθου κλάδου να "πιάσουν τον Μάη" αντί να γιορτάσουν αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά, όπως της αξίζει. Και όλα αυτά ενώ εξελίσσεται γενικευμένη επίθεση από την κυβέρνηση της ΝΔ και τους εργοδότες».

Επιπλέον, οι δυνάμεις που πήραν την απόφαση για τις 4 Μάη δεν εξήγησαν γιατί «διαφώνησαν με την απεργία στις 6 Μάη», ενώ «σε ανακοίνωσή τους, παρουσίασαν την απόφασή τους για απεργία στην αργία σαν απόφαση του διασωματειακού και τσουβάλιασαν με αυτόν τον τρόπο το σύνολο των σωματείων με την αφεντιά τους!».

Η Ενωση καλεί «τους εργαζόμενους του κλάδου και τους τίμιους συνδικαλιστές, όλους τους εργαζόμενους, με τη συμμετοχή στην απεργία στις 6 Μάη και την απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα να τιμήσουμε τους νεκρούς της τάξης μας όπως τους αξίζει, αγωνιστικά, να στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση και τους εργοδότες, στα τσιράκια τους στο εργατικό κίνημα, πως θα μας βρουν απέναντι ενωμένους και αποφασισμένους να μην περάσει η βαρβαρότητα που ετοιμάζουν».

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ

Σε ανακοίνωσή του επίσης και το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καταγγέλλει την «εργοδοτική - κυβερνητική πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ», που «έφερε σε πέρας άλλη μια αποστολή την οποία ανέλαβε σε όφελος των αφεντικών, με την επαίσχυντη απόφασή της να κηρύξει ως μέρα γιορτασμού της Πρωτομαγιάς για τους δημοσιογράφους την επίσημη αργία της Τρίτης 4 Μάη, που καθόρισε η κυβέρνηση».

Προσθέτει ότι αυτή η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ «φρόντισε μεθοδευμένα να συμβάλει σηκώνοντας εμπόδια στην αναγκαιότητα κοινής αγωνιστικής Πρωτομαγιάτικης δράσης με όλους τους άλλους εργαζόμενους». Και σημειώνει ότι «σε αυτή την αθλιότητα έχουν συμβολή και άλλες δυνάμεις του χώρου, πρώτα απ' όλα κάποιοι του ΣΥΡΙΖΑ, (βλέπε ΕΠΗΕΑ), που μιλούσαν παραπλανητικά όπως αποδείχτηκε για Πρωτομαγιάτικη απεργία στις 6 Μάη, αλλά συνταυτίστηκαν με την εργοδοτική - κυβερνητική πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ».

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» (παράταξη των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ «εξαρχής στήριξε τη συμμετοχή των δημοσιογράφων στην απεργία της 6ης Μάη. Μπροστά στα αδιέξοδα που δημιούργησε η πρόταση του προεδρείου με απεργία στις 4/5 στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και στις 5/5 στον Τύπο, ως ύστατη υποχώρηση και μπροστά στον κίνδυνο διάσπασης του ενιαίου απεργιακού μετώπου, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να στηριχθούν εργαζόμενοι απέναντι στην επίθεση από πολυπλόκαμους μηχανισμούς της εργοδοσίας, πρότεινε ενιαία απεργιακή κινητοποίηση όλου του κλάδου την Τετάρτη 5/5, όπως εξάλλου παραδοσιακά γίνεται με τη συμμετοχή των δημοσιογράφων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η κυβερνητική - εργοδοτική πλειοψηφία στην ΕΣΗΕΑ απέρριψε αυτές τις προτάσεις».

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί «τους εργαζόμενους του κλάδου της ενημέρωσης, δημοσιογράφους, αλλά και τεχνικούς και διοικητικούς υπάλληλους, που πληρώνουν πάντα το μάρμαρο της υποταγής στα εργοδοτικά κελεύσματα, αυτούς που αποτελούν την πραγματική πλειοψηφία στον κλάδο, καθώς και κάθε τίμιο συνδικαλιστή στις Ενώσεις των ΜΜΕ, να ξεπεράσουν τα εμπόδια που επιχειρούν να ορθώσουν οι κυβερνητικοί - εργοδοτικοί "συνδικαλιστές", να συμβάλλουν στην πραγματική ενημέρωση του κόσμου της δουλειάς και με τη φυσική τους παρουσία στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα».

Και καλεί σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 6 Μάη στις 10 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος με προσυγκέντρωση στις 9.15 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org