Τρίτη 4 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μωραίνει κύριος

Στην «τρέλα» το 'ριξε ο πρωθυπουργός απαντώντας με το πασχαλινό του μήνυμα στους υγειονομικούς, που διεκδικούν ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, στους εργαζόμενους, που ετοιμάζουν την απεργία στις 6 του μήνα ως μια πρώτη απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα, αλλά και στους επαγγελματίες, που η θηλιά των χρεών σφίγγει στον λαιμό τους. Αφού πρώτα με ύφος πολλών καρδιναλίων ενημέρωσε ότι «το τείχος της ανοσίας είναι κοντά», ότι εξαρτάται από την «ώριμη συμπεριφορά μας» να γίνουν τα βήματα σίγουρα, ότι «η οικονομία στηρίχθηκε και άντεξε» και ότι «οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν γρήγορα», έπειτα, με ...ανωτερότητα δήλωσε πως «σε αυτές τις άγιες ημέρες δεν χωρούν ούτε μικρόψυχες αντιπαραθέσεις, ούτε μίζερες προσεγγίσεις, που μηδενίζουν τον πόνο αλλά και τον αγώνα μιας ολόκληρης χώρας επί 15 μήνες. Σε όσους επιμένουν σ' αυτές ταιριάζει το "άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι"». Οι βιβλικές αυτές ρήσεις του πρωθυπουργού απευθύνονται πρώτα απ' όλα στους εργαζόμενους και το λαό, στα εκατοντάδες σωματεία και στους άλλους φορείς που δίνουν μάχες επί έναν χρόνο για την προστασία της υγείας και της ζωής. Θα ήθελαν πολύ εκεί στην κυβέρνηση να σημάνει σιγή νεκροταφείου και ο λαός να κουβαλάει αδιαμαρτύρητα τον σταυρό του μαρτυρίου που του έχει φορτώσει η πολιτική τους, να βολευτεί με τη μιζέρια του διαλυμένου συστήματος Υγείας, της δουλειάς ήλιο με ήλιο χωρίς δικαιώματα, για τα κέρδη του κεφαλαίου. Τι άλλο να πει κανείς; Μωραίνει κύριος...

Καταλύτης...

«Ερχονται οι Γάλλοι για τα κοιτάσματα» είναι ο τίτλος κυριακάτικης εφημερίδας, με τον οποίο αναγγέλλεται η επίσκεψη στην Ελλάδα τον ερχόμενο Ιούλη μιας υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας της γαλλικής «Total», προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της δραστηριοποίησής της στα θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η ενεργοποίηση του γαλλικού μονοπωλίου σε ελληνικά οικόπεδα, μαζί με την «Exxon» και τα ΕΛΠΕ, προβάλλεται ως «ψήφος εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία στη «μετά Covid» εποχή, αλλά και ως «στήριξη της Ελλάδας» απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις, που δεν αφορούν πάντως τις συγκεκριμένες περιοχές. Σε κάθε περίπτωση, το γαλλικό ενδιαφέρον για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες περιγράφεται ως «καταλύτης» για μεγαλεπήβολα project σε όλη τη λεκάνη της Ανατ. Μεσογείου, αφού η «Total» δραστηριοποιείται και σε άλλα οικόπεδα της κυπριακής και όχι μόνο ΑΟΖ. Ποιο είναι λοιπόν το αφήγημα; Οτι με τις «πλάτες» ενός τόσο ισχυρού ευρωπαϊκού κολοσσού, ο οποίος μάλιστα εκδηλώνει ενδιαφέρον και για την ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ελλάδα, «θωρακίζονται» τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας έναντι των τουρκικών αμφισβητήσεων και διαμορφώνονται προϋποθέσεις για «δίκαιες» διευθετήσεις στην περιοχή.

... κινδύνων

Παρά την επίμονη προσπάθεια να εξωραΐσουν το ρόλο των ευρωατλαντικών συμμάχων της ελληνικής αστικής τάξης στην αντιπαράθεση με την Τουρκία και να ταυτιστούν τα συμφέροντα αμερικανικών και ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων της Ενέργειας με αυτά του ελληνικού λαού, η ίδια η πραγματικότητα τους διαψεύδει με πάταγο. Το ενδιαφέρον των μονοπωλίων αφορά τα κέρδη τους και μόνο. Γι' αυτό η παρουσία τους στην περιοχή οξύνει και δεν εκτονώνει τους ανταγωνισμούς. Οσο για τη συμβολή τους στη «θωράκιση» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αρκεί να δει κανείς το παράδειγμα της Κύπρου για να καταλάβει πόσο αποπροσανατολιστικές και επικίνδυνες είναι τέτοιες απόψεις, που συστηματικά καλλιεργούν τα αστικά επιτελεία: Οι υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ και η πρεμούρα των μεγαλύτερων ενεργειακών ομίλων να τους εκμεταλλευτούν απρόσκοπτα, είναι από τα κεντρικά στοιχεία στη διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του Κυπριακού, με τις διχοτομικές λύσεις να συναγωνίζονται η μια την άλλη πάνω στο τραπέζι, όπως έδειξε και η πρόσφατη άτυπη πενταμερής στη Γενεύη.

Παλέτα

Την πανδημία δεν την πληρώνουν οι λαοί μόνο με την υγεία και τη ζωή τους, αλλά και με την παραπέρα μείωση των εισοδημάτων τους, στην προσπάθεια του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της στην οικονομία και μάλιστα σε συνθήκες κρίσης. Ετσι, σύμφωνα με διεθνή έρευνα αμερικανικού ινστιτούτου σε 117 χώρες, ένας στους δύο από τους συνολικά 300.000 ερωτηθέντες απάντησε ότι το εισόδημά του μειώθηκε την περίοδο της πανδημίας, κυρίως λόγω περικοπών στις ώρες εργασίας. Το δείγμα αυτό της δημοσκόπησης αντιστοιχεί σε 1,6 δισεκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως. Ακόμα χειρότερες είναι οι συνέπειες για τις γυναίκες, αφού, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, απώλεσαν εισόδημα 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στην πανδημία. Οι απώλειες αυτές κάθε άλλο παρά συγκυριακές θα πρέπει να θεωρούνται από τους εργαζόμενους, παρά τις διθυραμβικές προβλέψεις των αστικών επιτελείων για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης όταν υποχωρήσει η πανδημία. Ανεξάρτητα από την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες, το κεφάλαιο εξασφάλισε μέσα στην πανδημία μια νέα «παλέτα» αντεργατικών νόμων που αυξάνουν την «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν εύκολα να επεκτείνουν τα μειωμένα εισοδήματα και στις συνθήκες της υποτιθέμενης «κανονικότητας», εξασφαλίζοντας ακόμα καλύτερους όρους κερδοφορίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στη χώρα μας είναι η δυνατότητα μετατροπής μιας σύμβασης σε εκ περιτροπής ή μερικής απασχόλησης, κάτω από «έκτακτες» συνθήκες, αλλά και ο νόμος για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αυξάνοντας τον απλήρωτο χρόνο της δουλειάς με την επιβολή του 10ωρου και την επέκταση των υπερωριών στις 150 ετησίως.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1919 Φοιτητές διαδηλώνουν στην πλατεία Τιέν Αν Μεν του Πεκίνου, διαμαρτυρόμενοι για τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, που εκχωρούσε κινεζικά εδάφη στην Ιαπωνία. Ξεκινά το αντιιμπεριαλιστικό επαναστατικό «κίνημα της 4ης Μαΐου».

1948 Από 4 έως 7 Μάη εκτελούνται 154 κομμουνιστές πολιτικοί κρατούμενοι, σε αντίποινα για τον σκοτωμό του υπουργού Δικαιοσύνης Χρ. Λαδά (αρμόδιου υπουργού για τον ΑΝ 509) από τον Ε. Μουτσογιάννη την Πρωτομαγιά.

1955 Πεθαίνει ο Ρουμάνος μουσικοσυνθέτης Ζορζ Ενέσκου.

1967 Το Γενικό Επιτελείο Στρατού αποφασίζει τη διάλυση 279 πολιτικών, συνδικαλιστικών, πολιτιστικών, φοιτητικών και άλλων οργανώσεων, με βάση τις διατάξεις του Νόμου ΔΞΘ/1912 «Περί καταστάσεως πολιορκίας».

1979 Το Συντηρητικό Κόμμα κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία. Νέα πρωθυπουργός γίνεται η Μάργκαρετ Θάτσερ.

1982 Στον πόλεμο των Φόκλαντ, το βρετανικό αντιτορπιλικό «Σέφιλντ» βάλλεται από πύραυλο «Εξοσέτ» και βυθίζεται μετά από λίγες μέρες. Σκοτώθηκαν 20 άτομα.

1994 Το Ισραήλ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης υπογράφουν Συνθήκη με την οποία παραχωρούνται στους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας τα πρώτα μέτρα ελευθερίας μετά τον πόλεμο του 1967. Συγκροτείται η Παλαιστινιακή Αρχή.

2006 Πεθαίνει ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας Αλέξης Δαμιανός.

...και σαν χτες

1469 Γεννιέται ο πολιτικός στοχαστής από τη Φλωρεντία Νικολό Μακιαβέλι.

1803 Οι ΗΠΑ αγοράζουν την περιοχή Λουιζιάνα από τη Γαλλία. Η έκταση αυτή αποτελεί 15 σημερινές αμερικανικές Πολιτείες.

1887 Γεννιέται η ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη.

1890 Πεθαίνει στις φυλακές της Χαλκίδας ο βουλευτής, πρώην αντεισαγγελέας Εφετών, Ρόκκος Χοϊδάς. Είχε στηρίξει οργανώσεις όπως ο Δημοκρατικός Σύλλογος Πατρών και ο Σοσιαλιστικός Σύνδεσμος του Σταύρου Καλλέργη.

1945 Αποσπάσματα του παρακρατικού Σούρλα (που στη διάρκεια της Κατοχής συνεργάστηκε με τους Γερμανούς και μετά την απελευθέρωση βαφτίστηκε «εθνικόφρων» από την αστική εξουσία), με τη βοήθεια του διοικητή της Εθνοφυλακής, απήγαγαν από την Αργαλαστή Βόλου 84 πολίτες.

1959 Η ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει με μήνυμά της τον κομμουνιστή ποιητή Κώστα Βάρναλη για την απονομή του βραβείου «Λένιν».

1966 Ιδρύεται στο ΓΕΣ το 7ο Επιτελικό Γραφείο, στο οποίο, όπως ανακοινώνεται, ανατίθεται ο τομέας ψυχολογικών επιχειρήσεων, προπαγάνδας και πολιτικής διαφωτίσεως. Διευθυντής τοποθετείται ο αντισυνταγματάρχης Γ. Παπαδόπουλος (γραμματέας της επιτροπής του σχεδίου «Περικλής» και κατοπινός δικτάτορας).

1968 Εκτεταμένες συμπλοκές φοιτητών και αστυνομίας ξεσπούν στο κτιριακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στο Παρίσι. Είναι η πρώτη εκδήλωση του «Γαλλικού Μάη».

1977 Με ομόφωνη απόφαση η κυπριακή Βουλή ζητάει το άνοιγμα του φακέλου της προδοσίας της Κύπρου. Το αίτημα υποστηρίζει σύσσωμη η αντιπολίτευση στην Ελλάδα, προσκρούει όμως στην άρνηση της κυβέρνησης της ΝΔ.

1982 Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοινώνει ότι δεν αποδέχεται τη νέα Συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας, που υπερψηφίστηκε από 130 χώρες.

1982 Πεθαίνει ο Ευάγγελος Παπανούτσος, ιδεαλιστής φιλόσοφος και μεταρρυθμιστής της ελληνικής Εκπαίδευσης.

1996 Πεθαίνει ο διακεκριμένος Ελληνας κιθαρίστας Δημήτρης Φάμπας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org