Τρίτη 4 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
2021 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Εκδηλώσεις τιμής σε όλη τη χώρα

ΧΑΛΚΙΔΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Με καταθέσεις στεφάνων και εκδηλώσεις σε μνημεία και τόπους συνδεδεμένους με τον ηρωισμό της εργατικής τάξης και με τις θυσίες της στην πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά το περασμένο Σάββατο από σωματεία και φορείς σε όλη τη χώρα.

Σε Πάτρα και Αγρίνιο

Σε κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης προχώρησε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, σωματείων και φορέων τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά και προετοιμάζοντας παράλληλα την απεργία στις 6 Μάη ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης. Εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου στεφάνι κατέθεσαν ο πρόεδρός του, Δημήτρης Μαρμούτας, από τον Σύλλογο Συνταξιούχων ΙΚΑ ο Γιώργος Τσαπάρας και από τον Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος της ΟΓΕ) η Αννα Ανδρεάτου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη.

Στεφάνια στο μνημείο των δολοφονημένων καπνεργατών κατέθεσαν το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και σωματεία του, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στην εκδήλωση που οργανώνουν για την Πρωτομαγιά αύριο Τετάρτη 5 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, στην απεργία και τη συγκέντρωση στις 6 Μάη.

Σε Αρτα, Πρέβεζα και νησιά του Ιονίου

ΚΕΡΚΥΡΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Στην Αρτα, η εκδήλωση εξελίχθηκε σε συγκέντρωση καταδίκης των εργοδοτικών εγκλημάτων και των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας της ζωής των εργαζομένων. Το Εργατικό Κέντρο και σωματεία του νομού κατέθεσαν στεφάνια στο εργοστάσιο «Ηπειρος», όπου σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία ο 29χρονος εργάτης Χρήστος Ζορμπάς, και στην Εθνική οδό Αρτας - Ιωαννίνων όπου σκοτώθηκε ο 18χρονος ταχυμεταφορέας Γιώργος Γούτζιας. «Εσείς μιλάτε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν οι οικογένειες των αδικοχαμένων παιδιών, ενώ κυρίως νεολαίοι έδωσαν το δικό τους στίγμα. Στο εργοστάσιο «Ηπειρος» δεκάδες εργαζόμενοι άφηναν από ένα κόκκινο τριαντάφυλλο. Στη συγκέντρωση για τον νεαρό ταχυμεταφορέα έγινε αναφορά στα αναγκαία μέτρα προστασίας που θα έπρεπε να παρέχονται στους εργαζόμενους αυτού του κλάδου.

Εκδήλωση στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στον Σταύρο Κάππα, έναν από τους 200 εκτελεσμένους στην Καισαριανή την 1η Μάη 1944, οργάνωσαν σωματεία και φορείς της Πρέβεζας.

Τους δύο ηρωικούς προέδρους του, Χριστόφορο Παπανικολάτο και Σπύρο Μπουρμπούλη, που εκτέλεσαν οι Γερμανοί το 1944, τίμησε το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Στη συνέχεια μαζί με το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο των εκτελεσμένων αγωνιστών στη θέση Βινάριες και στον τοίχο των παλιών φυλακών Αργοστολίου, όπου την Πρωτομαγιά του 1944 οι ναζί κατακτητές εκτέλεσαν αντιστασιακούς.

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Στην Κέρκυρα, η πλειοψηφία των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου και σωματεία του νησιού πραγματοποίησαν εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους νεκρούς της τάξης μας. Η εκδήλωση έγινε στο χωριό Κουραμάδες, στο μνημείο του κομμουνιστή δάσκαλου Κώστα Χυτήρη, ενός εκ των 200 εκτελεσθέντων στην Καισαριανή το 1944.

Στη Λευκάδα, σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Μαρκά.

Σε Εύβοια και Λιβαδειά

Στην Εύβοια, το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και εργατικά σωματεία του νομού κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στην παραλία της Χαλκίδας, για να τιμήσουν τους νεκρούς της εργατικής τάξης.

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, τιμώντας τους αγώνες και τις θυσίες της εργατικής τάξης, κατέθεσε στεφάνι στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στη Λιβαδειά. Κάλεσε «όλους τους εργαζόμενους να τιμήσουμε τους νεκρούς της εργατικής τάξης στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο. Να τιμήσουμε τους νεκρούς του Σικάγου, της Πρωτομαγιάς του '24, του Μάη του '36».

Στην Κρήτη

Τους αγώνες και τους νεκρούς της εργατικής τάξης τίμησαν με κατάθεση στεφάνων σε μια σειρά από σημεία της πόλης σωματεία του Ηρακλείου. Εκπρόσωποι των συνδικάτων απέδωσαν φόρο τιμής στον Στρατή Περγαλίδη, στους αδελφούς Χατζηγιώργη και σε όλους όσοι έχυσαν το αίμα τους στον αγώνα για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. «Σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε. Κάτω τα χέρια από το 8ωρο», διαμήνυσαν με το πανό τους συνεχίζοντας την προετοιμασία της μεθαυριανής απεργίας.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Στεφάνια κατέθεσε στην πλατεία Αγ. Νικολάου αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Λασιθίου «Τάλως» και του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Λασιθίου.

Στην Πελοπόννησο

Στην Τρίπολη, σωματεία και φορείς της Αρκαδίας κατέθεσαν στεφάνια στο σημείο όπου την 1η Μάη 1944 εκτελέστηκαν 40 αγωνιστές από τις δυνάμεις κατοχής των Γερμανών και τα συνεργαζόμενα με αυτές Τάγματα Ασφαλείας. Στο ίδιο σημείο την περίοδο 1947 - 1949 εκτελούνταν αγωνιστές με αποφάσεις του Εκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης. «Η Πρωτομαγιά είναι μέρα αγώνα και μνήμης, μέρα τιμής για την εργατική τάξη, για την προσφορά της στην κοινωνική πρόοδο», σημείωσαν τα σωματεία, απέτισαν φόρο τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους στην πάλη και έδωσαν την υπόσχεση να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο.

Στεφάνια στο μνημείο της Ακροναυπλίας κατέθεσαν σωματεία της Αργολίδας. Τιμώντας όσους και όσες φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν για το δίκιο της εργατικής τάξης έδωσαν τη διαβεβαίωση να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να βρει δικαίωση η θυσία τους.

Τους αγώνες όσων θυσίασαν τη ζωή τους διεκδικώντας εργασία με δικαιώματα και καλύτερη ζωή τίμησαν σωματεία της Μεσσηνίας με εκδήλωση στο μνημείο των φονευθέντων λιμενεργατών και μυλεργατών στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Σε νησιά του Αιγαίου

Στεφάνια στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη Μυτιλήνη κατέθεσαν το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και σωματεία του, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Λέσβου, ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης.

Στη Ρόδο στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι σωματείων και φορέων ενώ με το πανό τους έστειλαν μήνυμα «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο - Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!».

Στην Κω, στεφάνια κατέθεσαν αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, σωματείων και φορέων. Οι πρωτοβουλίες για την Πρωτομαγιά συνεχίζονται σήμερα, Τρίτη, με εκδήλωση στις 7 μ.μ., στην πλατεία Καζούλη, και κορυφώνονται με την απεργία στις 6 Μάη.

Στη Χίο, σωματεία και φορείς του νησιού κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ