Τρίτη 4 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
2021 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021
Την Πέμπτη όλοι στους δρόμους, όλοι στην απεργία!
  • Πρώτη απεργιακή απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο από εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις
  • Στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα η συγκέντρωση της Αθήνας, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

«Τα κέρδη τους - οι νεκροί μας. Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής»: Με το σύνθημα αυτό ετοιμάζονται να διαδηλώσουν στην απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά την Πέμπτη 6 Μάη και στις συγκεντρώσεις που οργανώνονται σε όλη τη χώρα, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα, και στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Απεργιακές συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε δεκάδες πόλεις.

Η φετινή Πρωτομαγιά έχει πάρει τον χαρακτήρα της πρώτης μαζικής απεργιακής απάντησης στην επίθεση που εξαπολύουν κυβέρνηση και εργοδοσία στα εργασιακά δικαιώματα. Απέναντι στο νομοσχέδιο που επιβάλλει τη 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, 135 χρόνια μετά την εργατική εξέγερση στο Σικάγο για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την κατάκτησή του για τη χώρα μας, τα σωματεία ξεκαθαρίζουν πως οι αντεργατικές ανατροπές αποτελούν αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους. Αντίστοιχα, έχουν σημάνει συναγερμό απέναντι στην προσπάθεια για ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, για τα νέα εμπόδια στην προκήρυξη απεργίας, για το ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων, για την απελευθέρωση των απολύσεων, για τη μονιμοποίηση και γενίκευση της τηλεργασίας.

Ολο και διευρύνεται το απεργιακό μέτωπο

Μετά τις εκδηλώσεις και τις καταθέσεις στεφάνων με τις οποίες τίμησαν, το περασμένο Σάββατο, την 1η Μάη, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συνεχίζουν την προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης. Εκατοντάδες είναι τα σωματεία που κάνουν υπόθεσή τους την απεργία, συγκροτώντας ένα πλατύ απεργιακό μέτωπο.

Απεργιακές αποφάσεις για τις 6 Μάη έχουν πάρει τα εξής Εργατικά Κέντρα στην Αττική: Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Εργατικό Κέντρο Πειραιά και Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Επίσης, τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Πάτρας, Λαμίας, Νάουσας, Αρτας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Αγρινίου, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λευκάδας - Βόνιτσας, Λέσβου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Σάμου, Φωκίδας, Εύβοιας, Λιβαδειάς, Αμαλιάδας, Κορίνθου και Λακωνίας.

Απεργιακή απόφαση για τις 6 Μάη έχει πάρει και η ΑΔΕΔΥ.

Επιπλέον, οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Οικοδόμων, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Συνδικάτων Μεταφορών (ΟΣΜΕ), Ιατρικών Επισκεπτών - Φαρμακοϋπαλλήλων και Συναφών Επαγγελμάτων - Κλάδων (ΠΟΙΕΦ ΣΕΚ), Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), Ηλεκτρολόγων, Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ), Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΟΣΕΑΔΕ), Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ), Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).

Στις παραπάνω συνδικαλιστικές οργανώσεις προστίθενται τα πάνω από 300 σωματεία σε όλη τη χώρα που παίρνουν θέσεις μάχης στον απεργιακό αγώνα: Κλαδικά συνδικάτα, επιχειρησιακά σωματεία, πρωτοβάθμιες οργανώσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην Αττική καλούν 3 Εργατικά Κέντρα (Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής) και περισσότερα από 150 πρωτοβάθμια σωματεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Δεμένα τα βαπόρια

Δεκατρία ναυτεργατικά σωματεία έχουν πάρει ομόφωνη απόφαση σε κοινή σύσκεψη για απεργία στις 6 Μάη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και στα λιμάνια της χώρας. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν στην απεργία και σε απεργιακή προσυγκέντρωση (5.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη). Στην απεργία έχει καλέσει και η ΠΝΟ.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) έχει προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας (11.30 π.μ. έως 3.30 μ.μ.) την Πέμπτη 6 Μάη.

Καλούν στις απεργιακές συγκεντρώσεις

Κάλεσμα στις Ομοσπονδίες, στους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις των εργαζομένων σε όλη τη χώρα για την Πρωτομαγιά στις 6 Μάη απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.«Βαδίζουμε μαζί με τους συμμάχους μας εργαζόμενους στον ίδιο δρόμο του αγώνα, ενώνουμε τις φωνές μας, στέλνουμε μήνυμα διεκδίκησης μιας καλύτερης ζωής», σημειώνει.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα καλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). «Ολοι μαζί, σύλλογοι επαγγελματιών, ταξικά εργατικά σωματεία, φοιτητικοί και μαθητικοί σύλλογοι, σωματεία συνταξιούχων, σύλλογοι γυναικών, έχουμε περισσότερη δύναμη», τονίζει.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην Πρωτομαγιάτικη απεργία και στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα απευθύνει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).«Απαντάμε στην κοροϊδία του υπουργού Εργασίας Χατζηδάκη, που υποστηρίζει χωρίς ίχνος ντροπής ότι το νέο νομοσχέδιο θα διευκολύνει τους εργαζόμενους φοιτητές να δουλεύουν 4ήμερο - 10ωρο για να δώσουν μάθημα στην εξεταστική!», σημειώνει το ΜΑΣ. «Οι χιλιάδες εργαζόμενοι φοιτητές γνωρίζουμε τι θα πει απλήρωτη εργασία, δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αυτήν την αθλιότητα νομιμοποιεί και επεκτείνει το απαράδεκτο νομοσχέδιο», προσθέτει.

Στις απεργιακές συγκεντρώσεις καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και απευθύνει κάλεσμα αγώνα ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης, διεκδικώντας «το δικαίωμα των γυναικών στη σταθερή εργασία με μείωση του εργάσιμου χρόνου, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μέτρα υγείας και ασφάλειας στον χώρο δουλειάς, με μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας».

«Η παγκόσμια ακτινοβολία της Εργατικής Πρωτομαγιάς φανερώνει πως το σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων και της προσφυγιάς δεν είναι ακλόνητο και αιώνιο», υπογραμμίζει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Κάλεσμα απευθύνει και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει τη χώρα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο και επιτίθεται στα εργασιακά δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ