Τρίτη 4 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ - ΛΑΡΥΜΝΑ
4ωρη στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση την Πέμπτη

ΕΑΜ ΛΑΡΚΟ: Οχι στον διάλογο - παγίδα της κυβέρνησης

Να μην πέσουν στις παγίδες που στήνει η κυβέρνηση με σκοπό να συναινέσουν στις απολύσεις τους και να σταματήσουν τον πολύμηνο δίκαιο αγώνα, καλούν τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο του «Εργατικού Αγωνιστικού Μετώπου» στο ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου στο εργοστάσιο της Λάρυμνας.

Παράλληλα, οι Παναγιώτης Πολίτης και Παρασκευάς Ζυγογιάννης, μέλη του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου, απευθύνουν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην κρίσιμη Γενική Συνέλευση και την 4ωρη στάση εργασίας που αποφασίστηκαν για την Πέμπτη 6 Μάη, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα πρέπει να απορρίψουν και να καταγγείλουν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης και μέσα από τη συμμετοχή τους στις δράσεις να σηματοδοτήσουν τη συνέχιση του αγώνα για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της επιχείρησης, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Με τη διαδικασία των διαγωνισμών εκποίησης της ΛΑΡΚΟ και των περιουσιακών της στοιχείων να μπαίνει στην τελική ευθεία, η κυβέρνηση επιδιώκει να ξεμπερδεύει με τους εργαζόμενους και τον αγώνα τους, που αποτελούν το μεγάλο «αγκάθι» στους εγκληματικούς της σχεδιασμούς και βασική απαίτηση για τους επιχειρηματικούς ομίλους που θέλουν να βάλουν στο χέρι τον ορυκτό πλούτο και τις τεράστιες δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ. Στο πλαίσιο αυτό, ακολουθώντας την τακτική του «καρότου και του μαστιγίου», η κυβέρνηση επιχειρεί για μια ακόμη φορά να διασπάσει τους εργαζόμενους και να τους ρίξει στην παγίδα της συναίνεσης στις απολύσεις τους, ενώ αξιοποιεί κάθε μέσο και μηχανισμό που έχει στη διάθεσή της για να κάμψει την αγωνιστικότητά τους.

Συγκεκριμένα, το ΕΑΜ ΛΑΡΚΟ, στην ανακοίνωσή του, ενημερώνει τους εργαζόμενους της επιχείρησης για τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης με τον υπουργό Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη, όπου υπογραμμίζεται ότι ο υπουργός δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο και αρκέστηκε να επαναλάβει τα όσα ειπώθηκαν και στο παρελθόν σχετικά με το «αντικοινωνικό πακέτο - διαβατήριο απολύσεων», το οποίο ήδη οι εργαζόμενοι έχουν απορρίψει μέσα από Γενικές Συνελεύσεις.

«Μας κάλεσε να του προτείνουμε το πώς και ποιοι θα απολυθούμε, να του χαρίσουμε τους μόχθους που μας χρωστούν με αντάλλαγμα "μια πίτα", να του προτείνουμε το πώς θα κανιβαλιστούμε για να μοιράσουμε τα ψίχουλα της εξαθλίωσης. Το περιεχόμενο της συζήτησης ήταν άλλος ένας εμπαιγμός από την πλευρά της κυβέρνησης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Στόχος της ήταν, είναι και θα είναι να διασπάσει τους εργαζόμενους, να τους βάλει στο τραπέζι κάτω από το δικό της σχέδιο, να μας κάνει συνένοχους στις απολύσεις μας, στην καταστροφή μας», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Το ΕΑΜ ΛΑΡΚΟ σημειώνει επίσης ότι η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει τους διαγωνισμούς θέλει να απαλλαγεί από το «βαρίδι» που λέγεται εργαζόμενοι και τις κινητοποιήσεις τους. Τονίζει μάλιστα ότι χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η απόφαση του Συντονιστικού των Σωματείων για απεργία στις 6 Μάη και άνοδο στη Λαμία, κάτι που θορύβησε την κυβέρνηση και οδήγησε, από τη μια, να καλέσει τα σωματεία σε τηλεδιάσκεψη και, από την άλλη, να ασκήσει τεράστιες πιέσεις για να μπλοκάρει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

«"Λυτοί και δεμένοι, θεοί και δαίμονες έπεσαν σαν τα σκυλιά" και πίεσαν συνδικαλιστές των σωματείων της ΛΑΡΚΟ να μην απεργήσουμε στις 6 Μάη. Στόχο είχαν να μην απεργήσουμε ξανά στη ΛΑΡΚΟ, να μην ανέβουμε στη Λαμία, να γίνει διάσπαση μεταξύ εργαζομένων και μεταξύ των σωματείων της ΛΑΡΚΟ, να σταματήσουν για πάντα κινητοποιήσεις στη ΛΑΡΚΟ», τονίζει το ΕΑΜ στην ανακοίνωσή του. Και προσθέτει: «Η ταλάντευση που έδειξαν στις πιέσεις αυτές εκλεγμένοι συνδικαλιστές έδωσε το περιθώριο στην κυβέρνηση να μας οδηγήσει σε άλλη μια συνάντηση εμπαιγμού». Τονίζει μάλιστα ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνει τηλεδιάσκεψη μόνο με το υπουργείο Εργασίας και να μείνουν αναπάντητα τα ερωτήματα των Σωματείων.

Σημειώνουν επίσης ότι οι πιέσεις που ασκήθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα η ΔΑΚΕ να εισηγηθεί στο ΔΣ του Σωματείου να μην γίνει απεργία στις 6 Μάη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αδιέξοδο το οποίο λύθηκε με νέα εισήγηση για απεργία στις 4 Μάη και 4ωρη στάση εργασίας με Γενική Συνέλευση στις 6 Μάη.

Παράλληλα το ΕΑΜ ΛΑΡΚΟ δηλώνει ανοιχτό σε διάλογο με την κυβέρνηση και με κάθε αρμόδιο έτσι ώστε να διασφαλιστεί από τώρα η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ωστόσο επισημαίνει ότι δεν μπορεί να συναινέσει στον εμπαιγμό της κυβέρνησης, στον διάλογο - παγίδα και χωρίς γραπτές και συγκεκριμένες προτάσεις.

Απευθυνόμενο στους εργαζόμενους τονίζει:

«Αν οι εργαζόμενοι υποχωρήσουμε και κάνουμε πρόταση στη βάση του πλαισίου της κυβέρνησης, τότε θα έχουμε μπει στην παγίδα της αναμονής απαντήσεων, δεν θα κινητοποιούμαστε, δεν θα έχει πρόβλημα, η τελική απάντηση που θα μας δώσει θα είναι ειλημμένες αποφάσεις στη βάση της εισήγησης που έκανε ο υπουργός. Με απολύσεις, με πετσόκομμα».

Στο πλαίσιο αυτό καλεί τους εργαζόμενους να απορρίψουν την κυβερνητική παγίδα και να μην υποχωρήσουν από τις μέχρι τώρα αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων που υπερασπίζονται τα συμφέροντα και τα δικαιώματά τους.

Επισημαίνει ακόμη: «Κρατήσαμε, είναι 17 μήνες. Τώρα που η κυβέρνηση βιάζεται, εμείς γιατί να την εξυπηρετήσουμε; Τώρα είναι η ώρα της αντεπίθεσης, γιατί να την αφήσουμε να τελειώσει ανενόχλητη το έγκλημα; Η ΓΣ να αποκλείσει κατάθεση προτάσεων, αν γραπτώς και συγκεκριμένα δεν τοποθετηθεί η κυβέρνηση. Η ΓΣ να αποφασίσει ορίζοντας συγκεκριμένη ημερομηνία μέσα στο Μάη για άνοδο στη Λαμία».

Και καταλήγει: «Εδώ θα μας βρουν οι επενδυτές τους. Στην εργασία μας, στο σπίτι μας, στη ζωή μας. Εδώ που χάσαμε 80 αδέρφια μας, που αρρώστησαν εκατοντάδες. Μέχρι τη νίκη. Ζήτω η 1η Μάη. Τιμάμε το αίμα των νεκρών μας. Τιμάμε τους νεκρούς της ΛΑΡΚΟ με αγώνες».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org