Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παρεμβάσεις για μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

Εργατικά σωματεία στη Θεσσαλονίκη κλιμακώνουν τις παρεμβάσεις τους για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αλλά και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, σε συνθήκες μάλιστα μεγάλης έξαρσης της πανδημίας στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης συναντήθηκε χτες με τη διοίκηση του «Ακτωρα», μετά την εμφάνιση τουλάχιστον 15 κρουσμάτων σε εργαζόμενους στο έργο της επέκτασης του Μετρό στην Καλαμαριά και το σταμάτημα των εργασιών στο συγκεκριμένο τμήμα του έργου.

Η διοίκηση του «Ακτωρα» ενημέρωσε για την πρόθεσή της να προχωρήσει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, με διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό, σε τακτά χρονικά διαστήματα σε όλο το προσωπικό του έργου (οικοδόμους, εργολαβικούς, μηχανικούς κ.λπ.).

Η αντιπροσωπεία του Συνδικάτου επέμεινε στην ανάγκη να παρθούν και όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των εργαζομένων, όπως και τα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους.

Για τα παραπάνω ζήτησε: Να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη προμήθεια σε αντισηπτικά και μάσκες. Να υπάρξει παύση εργασιών που απαιτούν συγχρωτισμό (όπως τα μπετά), να σταματήσουν τα εξαντλητικά ωράρια (που ενέχουν και αυξάνουν τον κίνδυνο γενικότερων ατυχημάτων πλην των κινδύνων λόγω κορονοϊού). Να υπάρχουν μεγαλύτερα διαλείμματα, ιδιαίτερα για τους συναδέλφους που δουλεύουν στις σήραγγες, πιο συχνή άνοδος στην επιφάνεια για καλύτερο αερισμό.

Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη να χορηγηθούν άμεσα φόρμες, γάντια και παπούτσια στους εργαζόμενους, καθώς επίσης να λυθούν τα προβλήματα με το φωτισμό στις σήραγγες (σε πολλά σημεία είναι ελάχιστος, πράγμα που αποτελεί αιτία πρόκλησης καθημερινών ατυχημάτων).

Απαράδεκτοι χειρισμοί στα καταστήματα σούπερ μάρκετ

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την εργοδοσία των «Υπεραγορών Σκλαβενίτη» για τους απαράδεκτους χειρισμούς της στα αλλεπάλληλα κρούσματα κορονοϊού που σημειώθηκαν σε καταστήματα της Θεσσαλονίκης. Οπως επισημαίνει, οι χειρισμοί αυτοί συνολικά από τη μεγαλοεργοδοσία του κλάδου γίνονται με τις «πλάτες» κυβέρνησης και ΕΟΔΥ.

Οπως αναφέρει, «μετά από rapid test, που έγιναν στα καταστήματα Βαρδαρίου και Ευκαρπίας, εξαιτίας ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, βρέθηκαν συνολικά 5 εργαζόμενοι θετικοί. Ωστόσο, ούτε το κατάστημα έκλεισε, ούτε απομακρύνθηκαν οι εργαζόμενοι μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των test. Ουσιαστικά απομακρύνθηκαν μόνο όσοι συνάδελφοι βρέθηκαν θετικοί και το κατάστημα συνέχισε κανονικά τη λειτουργία του!».

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων καταγγέλλει ότι βαρύτατες ευθύνες για αυτή την κατάσταση φέρουν τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΕΟΔΥ, με τη σύμφωνη γνώμη του οποίου δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο. «Τόσο στον Σκλαβενίτη, όσο και στα LIDL, τον ΑΒ, τον Μασούτη και τις άλλες αλυσίδες, οι εργαζόμενοι εργάζονται ήλιο με ήλιο με μοναδικά όπλα στην πανδημία μια μάσκα και ένα αντισηπτικό. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς δρουν και δίνουν οδηγίες με βάση τα συμφέροντα της εργοδοσίας», τονίζει.

Και απαιτεί: Αμεση ενημέρωση για το τι έχει γίνει στα συγκεκριμένα καταστήματα, τόσο στο σωματείο όσο και σε όλους τους εργαζόμενους. Να κλείσει άμεσα το κατάστημα, να απομακρυνθούν οι εργαζόμενοι και να γίνει απολύμανση του χώρου. Να μη χάσει κανένας εργαζόμενος ούτε ευρώ από τον μισθό του. Να ακολουθηθούν πιστά οι οδηγίες των υγειονομικών και όχι ό,τι ορίζουν τα πρωτόκολλα της εργοδοσίας. Δωρεάν και τακτικά τεστ στους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ. Τακτική απολύμανση όλων των καταστημάτων και των αποθηκών. Μετατροπή των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρη. Προσλήψεις μονίμου προσωπικού. Αδεια με πλήρεις αποδοχές σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα εργοδοτικά πρωτόκολλα υπερμετάδοσης αυξάνουν τις συρροές κρουσμάτων(2021-11-13 00:00:00.0)
Πληθαίνουν τα κρούσματα σε χώρους δουλειάς λόγω των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας(2020-12-15 00:00:00.0)
Αγώνας για μέτρα προστασίας των εργαζομένων, ενάντια στα «πρωτόκολλα της διασποράς»(2020-11-25 00:00:00.0)
Σύντομο ανέκδοτο τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας για χιλιάδες εργαζόμενους(2020-11-10 00:00:00.0)
Επικίνδυνες «τρύπες» στη διαχείριση κρουσμάτων από την εργοδοσία(2020-10-20 00:00:00.0)
Σε θέση μάχης για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς(2020-08-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ