Τρίτη 25 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Σε θέση μάχης για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

Παρεμβάσεις και καταγγελίες απέναντι στην εντεινόμενη εργοδοτική ασυδοσία σε συνθήκες ανόδου των κρουσμάτων

Σε θέση μάχης για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς βρίσκονται εργατικά συνδικάτα σε όλη τη χώρα, απέναντι στην εντεινόμενη εργοδοτική ασυδοσία που με τις πλάτες της κυβέρνησης αφήνει τους εργαζόμενους πολλαπλά εκτεθειμένους σε συνθήκες ανόδου των κρουσμάτων κορονοϊού.

Με τις παρεμβάσεις τους, παράλληλα με την οργάνωση της πάλης ενάντια στην επίθεση στο εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα συνδικάτα διεκδικούν από την κυβέρνηση και την εργοδοσία τη διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων διαγνωστικών τεστ, ειδικά στους κλάδους «πρώτης γραμμής» και στους μεγάλους εργασιακούς χώρους δουλειάς, τη χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας, την τήρηση μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Παράλληλα, καταγγέλλουν πολλαπλές περιπτώσεις όπου η εργοδοσία διαχειρίζεται επιβεβαιωμένα κρούσματα σε επιχειρήσεις από την εργοδοσία χωρίς ενημέρωση και τεστ στους εργαζόμενους.

Καταγγελίες για την εργοδοτική διαχείριση κρουσμάτων στο Εμπόριο

Την απόπειρα απόκρυψης κρούσματος κορονοϊού από την εργοδοσία των καταστημάτων «Attica» καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Στις 19 και 21 Αυγούστου ο Σύλλογος έκανε παρέμβαση στην εργοδοσία, καθώς ενημερώθηκε από εργαζόμενους για κρούσμα σε εργαζόμενη στην καθαριότητα του πολυκαταστήματος στο κέντρο της Αθήνας.

«Είναι τέτοια η εργασιακή σχέση της εργαζόμενης (καθαριότητα) που νοσεί, που σχετίζεται με όλους τους χώρους της επιχείρησης», τονίζει και διεκδικεί απολύμανση στο κατάστημα και τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.

Αντί για τα παραπάνω, όπως καταγγέλλει, «η εργοδοσία εμφάνισε e-mail του ιατρού εργασίας (Μ. Ο.) όπου ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί έχει παρέλθει ο χρόνος επώασης του κορονοϊού», ενώ η απολύμανση θα γινόταν τα ξημερώματα στις 22/8, πριν από το άνοιγμα του καταστήματος.

Ο Σύλλογος κάνει λόγο για ημίμετρα και κοροϊδία, υπενθυμίζοντας πως πρόκειται για ένα χώρο «που εκτείνεται σε 25 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και σε 8 επίπεδα», ενώ «απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους και εξυπηρετεί χιλιάδες καταναλωτές κάθε μέρα».

Καλεί το υπουργείο Εργασίας, τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες και τον ΕΟΔΥ να προβούν άμεσα σε ελέγχους. Απαιτεί να γίνουν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη της επιχείρησης, να πραγματοποιηθεί απολύμανση σε όλους τους χώρους του καταστήματος και να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία.

Στο μεταξύ, ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι σε κατάστημα σούπερ μάρκετ του ομίλου «Σκλαβενίτη» στη Θεσσαλονίκη, όπου 32χρονος συνάδελφός τους βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».

Ο εργαζόμενος παρουσίασε συμπτώματα το Σάββατο. Την Κυριακή έκανε το μοριακό τεστ, το οποίο βγήκε θετικό. Σε καραντίνα τέθηκαν 8 συνάδελφοί του, οι οποίοι με βάση τα σχετικά πρωτόκολλα θεωρήθηκαν «στενές επαφές». Χτες το κατάστημα παρέμεινε κλειστό, προκειμένου να γίνει η αναγκαία απολύμανση, όμως από σήμερα θα επαναλειτουργήσει κανονικά, με τους εργαζόμενους στα πόστα τους...

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων «Σκλαβενίτη» στη Βόρεια Ελλάδα καταγγέλλει ότι η εργοδοσία οχυρώνεται προσχηματικά πίσω από τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και βάζει σε κίνδυνο τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, θέτοντας σε επαναλειτουργία το κατάστημα ενώ ακόμα δεν έχουν κάνει το τεστ όλοι οι εργαζόμενοι.

Το Σωματείο ζητά χωρίς «ναι μεν αλλά» και «αστερίσκους»: Να τεθεί άμεσα σε καραντίνα δύο εβδομάδων το σύνολο των εργαζομένων του συγκεκριμένου καταστήματος. Να πραγματοποιηθούν, με έξοδα της εταιρείας, τεστ σε όλο το προσωπικό. Να διεξάγονται, όσο διαρκεί η πανδημία, δειγματοληπτικοί περιοδικοί έλεγχοι με ευθύνη και έξοδα της εταιρείας και στο υπόλοιπο προσωπικό πανελλαδικά. Για όσο διάστημα διαρκεί η απουσία από τη δουλειά των συναδέλφων που τίθενται σε καραντίνα, να διασφαλίζονται πλήρως οι αποδοχές τους. Επιπλέον, να καταβληθεί επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και να τηρούνται στο ακέραιο όλα τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Ανασφάλεια για τους εργαζόμενους σε Τουρισμό - Επισιτισμό

Την αγωνία για την προστασία της υγείας των εργαζομένων σε Επισιτισμό και Τουρισμό, αλλά και τις δυσκολίες επιβίωσης που αντιμετωπίζουν, αναδεικνύει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων - Μαγείρων Χανίων.

Οπως καταγγέλλει, ενώ εργαζόμενος σε εποχική επιχείρηση της περιοχής βρέθηκε θετικός στον ιό, «δεν έχει γίνει ακόμα δωρεάν και υποχρεωτικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης».

Την ίδια στιγμή, εργαζόμενοι «που ήταν άνεργοι το προηγούμενο διάστημα, που ζούσαν χωρίς κανένα εισόδημα περιμένοντας τις επιχειρήσεις που εργάζονταν να ανοίξουν, αναγκάζονται με δικά τους έξοδα να κάνουν τεστ για να διαπιστώσουν αν έχουν προσβληθεί από κορονοϊό»...

Απόλυση εργαζόμενου που ανέδειξε την ανάγκη μέτρων προστασίας

Την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενου από τα κεντρικά εργαστήρια του ομίλου «Βιοϊατρική» απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας.

Το Σωματείο κάνει λόγο για εκδικητική απόλυση, καθώς ο εργαζόμενος, που απολύθηκε στα τέλη Ιούλη, είχε αναδείξει τον περασμένο Μάρτη τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στο χώρο δουλειάς και την ανάγκη για μέτρα προστασίας. Ο εργαζόμενος απολύθηκε παρά τις υψηλές βαθμολογίες που είχε στις αξιολογήσεις και μάλιστα σε περίοδο μεγάλης έλλειψης προσωπικού, που γίνεται εντονότερη λόγω των καλοκαιρινών αδειών, σχολιάζει το Σωματείο, τονίζοντας πως «η απόλυση έγινε με μοναδικό σκοπό να σταματήσει κάθε διεκδίκηση για μέτρα προστασίας στο χώρο δουλειάς».

Στο μεταξύ, το Σωματείο διεκδικεί διαγνωστικά τεστ σε όλο το προσωπικό των γηροκομείων, χωρίς επιβάρυνση των ίδιων, και συστηματικό έλεγχο των μονάδων της Ιδιωτικής Υγείας για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Με αφορμή τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, υπογραμμίζει ότι σε πολλές περιπτώσεις τα Μέσα Ατομικής Προστασίας δεν χορηγούνται από τις διοικήσεις, τεστ δεν γίνονται, ενώ οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού αυξάνουν επικίνδυνα το φόρτο εργασίας και τα καθήκοντα κάθε εργαζόμενου.

Απαραίτητα τα τεστ στους χώρους δουλειάς

Να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ ανίχνευσης, με ευθύνη και οικονομική επιβάρυνση της εταιρείας, όλοι οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν από τη θερινή τους άδεια, ζητά ο Σύλλογος Προσωπικού ΕΥΔΑΠ με επιστολή του προς τη διοίκηση. Στις συνθήκες έξαρσης της πανδημίας, επισημαίνει, είναι απαραίτητο «να εξασφαλιστούν η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, μα και η απρόσκοπτη λειτουργία της ΕΥΔΑΠ, ώστε να παρέχει τα απολύτως απαραίτητα αγαθά του νερού και της αποχέτευσης». Επίσης τονίζει την ανάγκη για επιτάχυνση όλων των προγραμματισμένων προσλήψεων και για έκτακτες προσλήψεις.

Την άμεση χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας και τη διενέργεια επαναλαμβανόμενων τεστ στους υπαλλήλους ζητά ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, με προτεραιότητα τους εργαζόμενους που συγκροτούν τα κλιμάκια των ελεγκτικών μηχανισμών και εκείνους που στο πλαίσιο της εργασίας τους έρχονται σε επαφή με το κοινό.

Την άμεση διενέργεια διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό, με ευθύνη των εργοδοτών, σε όλους τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ «Πτολεμαΐδα V» που επιστρέφουν από τις άδειές τους, απαιτεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης. Επισημαίνει ότι με ευθύνη της εργοδοσίας στο εργοτάξιο «ούτε τα ελάχιστα μέτρα δεν τηρούνται για την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων», ενώ παράλληλα απαιτεί την άμεση στελέχωση του ιατρείου στο εργοτάξιο με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, καθώς και τη διασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού.

Εξορμήσεις από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των εργαζομένων υλοποιούν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και τα σωματεία της πόλης. Με συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων και περιοδείες σε σούπερ μάρκετ, ιδιωτικές κλινικές, εργοστάσια και άλλους χώρους δουλειάς, καλούν τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς και την εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας στα δικαιώματά τους.

Το ΕΚΛ καταγγέλλει την προκλητική στάση επιχειρήσεων που «προσπαθούν να μεταθέσουν στους εργαζόμενους την ευθύνη για διενέργεια μοριακού ελέγχου για COVID-19, με δική τους οικονομική επιβάρυνση, όπως ακριβώς συμβαίνει και στημ πόλη μας, στο "Ιπποκράτειο" και σε άλλους χώρους της Ιδιωτικής Υγείας». Σε άλλες περιπτώσεις, οι εργοδότες «ενώ γνωρίζουν ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι φορείς του κορονοϊού, δεν πραγματοποιούν ελέγχους σε όλους τους εργαζόμενους. επικαλούμενοι μια σειρά από προφάσεις, όπως στο ΕΛΒΑΚ (εργοστάσιο τροφίμων)».

Το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία του καλούν τους εργαζόμενους να απαιτήσουν από την εργοδοσία και την κυβέρνηση όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ