Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Αξιοποιούν την πανδημία σε ρόλο καταλύτη της αντιλαϊκής πολιτικής

Σήμερα Τετάρτη δημοσιοποιούνται οι δυο εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την ενισχυμένη εποπτεία που εφαρμόζεται στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» 2021 με τις συστάσεις γύρω από το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, μεθαύριο Παρασκευή καταθέτει στη Βουλή το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2021. Αυτό με τη σειρά του θα πλαισιωθεί και από το «εθνικό πρόγραμμα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» 2021 - 2023, στη βάση του οποίου αναμένονται οι εκταμιεύσεις από το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ και προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους. Θυμίζουμε ότι η λεγόμενη έκθεση Πισσαρίδη αποτελεί βασικό πυλώνα του αναπτυξιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης, ενώ στο σχέδιο αυτό θα ενσωματώνεται ένα νέο κύμα σαρωτικών αντεργατικών μέτρων και αναδιαρθρώσεων, με βάση τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» αλλά και τις δεσμεύσεις της ενισχυμένης «μεταμνημονιακής» εποπτείας, που άφησε για αντιλαϊκή παρακαταθήκη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Στρατηγική Ανάπτυξης» της ελληνικής κεφαλαιαγοράς

Σε αυτό το πλαίσιο, γνωστοποίησε χτες τους άξονες του σχεδίου για «την ενδυνάμωση της αξιοπιστίας και την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς κεφαλαίων», με άμεσο στόχο, όπως επισημαίνουν, την «προσέλκυση περισσότερων επενδυτικών κεφαλαίων και με προοπτική την ανάδειξη της χώρας σε χρηματοπιστωτικό κέντρο περιφερειακής εμβέλειας στη ΝΑ Ευρώπη». Πρόκειται για ένα νέο αντιλαϊκό ρεσιτάλ με φοροαπαλλαγές, διευκολύνσεις και κίνητρα προς τους επενδυτές, που αναμένονται να εξειδικευθούν στη συνέχεια.

Οπως τονίζεται στην κυβερνητική ανακοίνωση, πολλές από αυτές τις παρεμβάσεις είναι «σε στάδιο ωριμότητας. Αυτό σημαίνει πως μπορούν πιθανόν να ενταχθούν στο υπό σχεδιασμό ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, σε μία συγκυρία που η κρίση της πανδημίας ασκεί ιδιαίτερες πιέσεις στην οικονομία».

Σε αυτό το πλαίσιο, η πανδημία αξιοποιείται και από την κυβέρνηση ΝΔ ως καταλύτης και επιταχυντής των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, ενώ όπως τονίζουν οι «άξονες αυτοί εντάσσονται στην προοπτική των δυναμικών εξελίξεων που διαγράφει η επιταχυνόμενη ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών».

Ειδικότερα, η «Στρατηγική Ανάπτυξης της Κεφαλαιαγοράς» ορίζεται από την επίτευξη στόχων, οι οποίοι βασίζονται σε 4 κεντρικούς άξονες και συγκεκριμένα:

-- Αύξηση της προσφοράς και της ζήτησης επενδύσεων, για την κάλυψη του επενδυτικού κενού. Μεταξύ των άλλων, προτείνονται και φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις και επενδυτές, αναφέρεται στην κυβερνητική ανακοίνωση

-- Θεσμικές παρεμβάσεις, για την ενίσχυση, κατά το μέγιστο δυνατό, της αξιοπιστίας και της διαφάνειας στην αγορά.

-- Ειδικό πλαίσιο, το οποίο θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις για επενδύσεις στην «πράσινη ανάπτυξη».

-- «Ανάπτυξη χρηματοοικονομικής παιδείας, η οποία διευκολύνει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και δεν διαταράσσει την κοινωνική συνοχή».

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της «Ενωσης Κεφαλαιαγορών» στην ΕΕ προωθείται το «Πανευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν» (pan-European personal pension product - PEPP), το οποίο έχει προτείνει η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως μια «νέα κατηγορία συνταξιοδοτικών προϊόντων πανευρωπαϊκής εμβέλειας», προγραμμάτων ιδιωτικής ασφάλισης. Η «πραμάτεια» για τους ιδιωτικούς ομίλους προωθείται στο έδαφος των διαρκών περικοπών και των αλλεπάλληλων «αξιολογήσεων» στα ασφαλιστικά συστήματα της Ευρωζώνης και της ΕΕ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα ιδιωτικά αυτά ασφαλιστήρια «εθελοντικής» ατομικής σύνταξης θα πωλούνται σε ολόκληρη την ΕΕ και θα προσφέρονται από ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες, ταμεία επαγγελματικής συνταξιοδότησης, επιχειρήσεις επενδύσεων και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.

Εκταμιεύσεις από το «SURE»

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε χτες σε εκταμίευση δανείου από το πρόγραμμα «SURE» ύψους 2 δισ. ευρώ προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό, τα οποία διοχετεύονται προς τις επιχειρήσεις με τη μορφή κάλυψης του μισθολογικού και ασφαλιστικού «κόστους», με το ταυτόχρονο άπλωμα της «ευέλικτης» εργασίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων και την υλοποίηση του προγράμματος «Συν-Εργασία».

Συνολικά η Κομισιόν εκταμίευσε χτες φτηνά δάνεια ύψους 14 δισ. ευρώ σε 9 κράτη - μέλη της ΕΕ, αναφέροντας ότι αυτά θα βοηθήσουν τα κράτη - μέλη να καλύψουν τις δαπάνες που συνδέονται άμεσα με τη χρηματοδότηση εθνικών συστημάτων μειωμένου ωραρίου εργασίας και άλλων παρόμοιων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγαλώνουν τα πακέτα στήριξης για το κεφάλαιο και ο λογαριασμός για τον λαό(2021-05-26 00:00:00.0)
«Τσελεμεντές» του κεφαλαίου με κάθε είδους αντιλαϊκές συνταγές(2021-03-20 00:00:00.0)
Πακέτα στήριξης στην εργοδοσία, τα βάρη στον λαό(2021-02-03 00:00:00.0)
«Ελλείμματα» στις πλάτες των λαών τα γεμάτα ταμεία του κεφαλαίου(2020-10-23 00:00:00.0)
«Τρέχουν» τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα(2020-09-30 00:00:00.0)
Με την ατζέντα του κεφαλαίου κλιμακώνουν την αντιλαϊκή πολιτική(2020-08-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ