Τρίτη 15 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Πληθαίνουν τα κρούσματα σε χώρους δουλειάς λόγω των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας

Σε εστία μαζικής διασποράς του κορονοϊού εξελίσσονται οι εγκαταστάσεις της εταιρείας παραγωγής και εμπορίας νωπών κρεάτων «Κελαϊδίτης ΑΕ» στη Νέα Αρτάκη Εύβοιας, καθώς από τις αρχές Δεκέμβρη έχουν εντοπιστεί 11 συνολικά κρούσματα. Επιπλέον μέτρα πρόληψης και προστασίας απαιτεί το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, στις 2 Δεκέμβρη και στο πλαίσιο προγραμματισμένου προληπτικού ελέγχου, είχαν εντοπιστεί 2 κρούσματα σε εργαζόμενους, ενώ στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας εντοπίστηκαν 9 ακόμα θετικοί εργαζόμενοι.

Μπροστά στη συγκεκριμένη εξέλιξη, το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων ζήτησε συνάντηση με την εργοδοσία προκειμένου να ληφθούν επιπλέον μέτρα πρόληψης και προστασίας από αυτά που συμφωνήθηκαν στην προηγούμενη συνάντηση, στις 8 Δεκέμβρη: Επαναλαμβανόμενα τεστ κάθε 10 - 15 μέρες, απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των εγκαταστάσεων, τήρηση όλων των μέτρων προστασίας με ευθύνη της εταιρείας, κανονική καταβολή των αποδοχών στους εργαζόμενους που νοσούν, χωρίς την εφαρμογή του πρόσφατου αντεργατικού νόμου που προβλέπει τη δυνατότητα αναπλήρωσης των μισών ωρών απουσίας με απλήρωτες υπερωρίες.

Εξόρμηση στη «Μιμίκος» από το κλαδικό Σωματείο

Με νέα εξόρμηση στο πτηνοσφαγείο «Μιμίκος» του ομίλου Φιλίππου απάντησε το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας στην άρνηση της εταιρείας για συνάντηση, σχετικά με την ικανοποίηση των αιτημάτων που αφορούν την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που μοιράστηκε στους εργαζόμενους, η εταιρεία αρνείται να συναντηθεί με το Συνδικάτο, ακόμη και στην αίθουσα 200 τ.μ. που διαθέτει το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, επικαλούμενη τα μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό! Η συγκεκριμένη επίκληση της εταιρείας χαρακτηρίζεται απαράδεκτη από το Συνδικάτο, το οποίο τονίζει ότι την ίδια ώρα στις εγκαταστάσεις του πτηνοσφαγείου συνωστίζονται 200 άνθρωποι σε έναν διάδρομο για να αλλάξουν ρούχα.

Σημειώνει επίσης ότι τα αιτήματα που διεκδικεί αφορούν μέτρα πρόληψης για την πανδημία, να σταματήσουν τα 4ήμερα και οι υπερωρίες να μη δηλώνονται ως υπερεργασία, να μπαίνουν βαρέα ένσημα σε όλους, όπως προβλέπεται, και να γίνει εφαρμογή της τελευταίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο ώστε να διεκδικούν με καλύτερους όρους την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα άλλα εργοστάσια του ίδιου ομίλου, με καλύτερο επίπεδο συνδικαλιστικής οργάνωσης και εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση των εργαζομένων.

Εννιά εργαζόμενοι θετικοί σε ένα κατάστημα

Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά εννιά συνολικά εργαζόμενοι σε ένα μόλις κατάστημα σούπερ μάρκετ, στο χωριό Θυμιανά Χίου, έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό. Και ενώ «το κλείσιμο του καταστήματος θα έμοιαζε επιβεβλημένο για να προστατευτεί η δημόσια υγεία» μετά τα πρώτα κρούσματα, «όχι μόνο δεν έκλεισε αλλά μετακινούνται εργαζόμενοι από το άλλο κατάστημα» της αλυσίδας προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία του, καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου. Το Σάββατο, μέλη της διοίκησης του Σωματείου έκαναν περιοδεία στον συγκεκριμένο χώρο δουλειάς, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τα αιτήματα που διεκδικεί το Σωματείο και καλώντας τους να πάρουν μέρος στον αγώνα «για να φέρουν στο τραπέζι τους υγιείς το ψωμί της οικογένειάς τους».

Αλλο ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού προστίθεται στη λίστα των κρουσμάτων σε εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, αυτήν τη φορά στο κατάστημα της αλυσίδας «Σκλαβενίτης» στο Πασαλιμάνι, όπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά.«Τα πλεξιγκλάς σε όλα τα σημεία τα οποία εξυπηρετούν οι εμποροϋπάλληλοι, τα επαναλαμβανόμενα τεστ ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η συχνή απολύμανση όλων των χώρων αλλά και η έγκαιρη και επίσημη ενημέρωση από την εκάστοτε διεύθυνση του σούπερ μάρκετ σε όλους τους εργαζόμενους, είναι επιβεβλημένα προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των συναδέλφων, να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού στους χώρους εργασίας», τονίζει στην ανακοίνωσή του. Δίπλα στα παραπάνω αιτήματα, διεκδικεί να σταματήσει η δίωξη από τη διεύθυνση του καταστήματος εργαζόμενου - μέλους του σωματείου, ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο «επειδή ακριβώς απαιτεί να παραμείνουν οι συνάδελφοί του υγιείς και προστατευμένοι απέναντι στην πανδημία».

Αυξημένες καταγγελίες για κρούσματα κορονοϊού στους εργαζόμενους του κλάδου καταγράφει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών.«Κάτω από την αφόρητη πίεση για να βγει η δουλειά, να τηρηθούν οι προθεσμίες και να μην πέσουν πρόστιμα, έχουν ξεχαρβαλωθεί πλήρως τα ωράρια και πολλοί συνάδελφοι αναγκάζονται και πηγαίνουν κανονικά στη δουλειά, έρχονται σε επαφή με πελάτες, ανεξάρτητα αν υπάρχουν υποψίες κρουσμάτων, αν νοσούν», επισημαίνει. Παράλληλα παρατηρείται «το φαινόμενο της προσπάθειας απόκρυψης κρουσμάτων από μεγάλους εργοδότες του κλάδου, ώστε από τη μια πλευρά να μην καλύψουν τα απαραίτητα τεστ στο προσωπικό και από την άλλη να διατηρήσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων, αδιαφορώντας για την υγεία των υπαλλήλων τους». Η Ομοσπονδία καλεί όλους τους εργαζόμενους «σε κοινό αγώνα για την προστασία της υγείας, του εισοδήματος, του ωραρίου μας», σε κοινό βηματισμό και με τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους λογιστές, στη βάση των κοινών προβλημάτων και αιτημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ