Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
47 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Αποφασιστικό μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα

Με διαδήλωση έξω από το αμερικάνικο προξενείο και πολύμορφες εκδηλώσεις

Από την κατάθεση στεφάνων στο ΑΠΘ
Από την κατάθεση στεφάνων στο ΑΠΘ
Και στη Θεσσαλονίκη ακούστηκε δυνατά χτες το μήνυμα ότι οι αγώνες του λαού ούτε αναβάλλονται ούτε απαγορεύονται.

Εκατοντάδες αντιδικτατορικοί αγωνιστές, εργάτες, επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές και γυναίκες, αιφνιδιάζοντας τις αστυνομικές δυνάμεις, συγκρότησαν μια μαχητική αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση μπροστά από το αμερικάνικο προξενείο, στην οδό Τσιμισκή, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (αποστάσεις, μάσκες).

Τίμησαν την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου σπάζοντας στην πράξη τις αυταρχικές απαγορεύσεις και έστειλαν αποφασιστικό μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Εκεί μπροστά, πυρπόλησαν το σύμβολο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, την αμερικάνικη σημαία, και ακούστηκαν δυνατά τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα: «Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «Αγώνας ρήξη ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική», «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί» κ.ά.

Στην πρώτη γραμμή οι υγειονομικοί με τις άσπρες ποδιές να κρατούν πικέτες με τις διεκδικήσεις τους για «μαζικούς διορισμούς», για «λειτουργία, στελέχωση, εξοπλισμό, των Νοσοκομείων Λοιμωδών και Παναγία», για «μαζικά τεστ - ιχνηλάτηση στο προσωπικό - επίταξη ιδιωτικών κλινικών και εργαστηρίων», αναδεικνύοντας τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης που έχουν οδηγήσει πέρα από τα όριά του το σύστημα Υγείας στην πόλη.

Εξω από το αμερικάνικο προξενείο

MotionTeam

Εξω από το αμερικάνικο προξενείο
Μέσα σε κλίμα αγωνιστικού ξεσηκωμού, με την εναλλαγή συνθημάτων και τραγουδιών του αντιδικτατορικού αγώνα του λαού μας, η διαδήλωση συνεχίστηκε για ώρα.

Στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς η Εμμανουέλα Δημητριάδου - Πανίδου, μέλος του ΔΣ Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, ο Τάκης Εξαδάκτυλος, εκ μέρους του ΣΦΕΑ '67 - '74, και ο Κυριάκος Τσιαούσης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής. Κατήγγειλαν την πολιτική που τσακίζει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα του λαού και των εργαζομένων, θυσιάζει για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων τα δικαιώματα του λαού και των παιδιών του στην Παιδεία και την Υγεία και εμπλέκει τη χώρα όλο και περισσότερο στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού, στη μάχη για την επιτυχία της μεγάλης απεργίας στις 26 Νοέμβρη.

Τον αγωνιστικό τόνο έδιναν ήδη από το πρωί χτες οι φοιτητικοί σύλλογοι, που παρά τον αποκλεισμό που προσπάθησαν να επιβάλλουν στο χώρο του ΑΠΘ οι αστυνομικές δυνάμεις, στόλισαν την πρόσοψη της πολυτεχνικής σχολής με τα πανό τους όπου ανέγραψαν «47 χρόνια μετά ο αγώνας συνεχίζεται για μόρφωση, υγεία, δουλειά», όπως κι αυτά των εργατικών σωματείων και του ΣΦΕΑ.


Δίπλα στο γιγαντοπανό των φοιτητικών συλλόγων δέσποζε όλη τη μέρα και το γιγαντοπανό της ΚΝΕ με το σύνθημα «Το Πολυτεχνείο ζει στην πάλη για την ανατροπή», ενώ την ίδια ώρα από τα γραφεία της ΚΝΕ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μήνυμα ενάντια στον αυταρχισμό έστελναν τα μέλη της Οργάνωσης.

Το μεσημέρι, ταυτόχρονα με τη διαδήλωση στο αμερικάνικο προξενείο πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Πολυτεχνείου στο ΑΠΘ από αντιπροσωπείες του Κόμματος και της ΚΝΕ αλλά και σωματείων και φορέων του κινήματος.

Σε όλες τις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας

Κλίμα αγωνιστικού ξεσηκωμού δημιούργησαν οι ΚΟ του ΚΚΕ στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, τιμώντας την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Με τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα και συνθήματα να ακούγονται δυνατά από τις μεγαφωνικές εγκαταστάσεις στα γραφεία των ΚΟ, με την τοποθέτηση πανό σε κεντρικά σημεία και στις εισόδους των πόλεων και καταθέσεις στεφάνων, ανέδειξαν το αγωνιστικό μήνυμα του Πολυτεχνείου σπάζοντας στην πράξη τα μέτρα απαγόρευσης, σε Βέροια, Κιλκίς, Πέλλα, Σέρρες και Κατερίνη.

  • Στο μεταξύ σε 6 συλλήψεις, 28 προσαγωγές και 94 διοικητικά πρόστιμα, προχώρησε η αστυνομία προσπαθώντας να διαλύσει την κινητοποίηση για την επέτειο του Πολυτεχνείου που πραγματοποίησαν χθες κοντά στο Αμερικάνικο Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, μέλη οργανώσεων και κινήσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Παρέμβαση στο χώρο έκαναν ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ζητώντας από την αστυνομία να επιτραπεί στους διαδηλωτές να αποχωρήσουν χωρίς ελέγχους και επιβολή προστίμων και φυσικά να αφεθούν όσοι ήδη είχαν προσαχθεί και να διαγραφούν όσα πρόστιμα είχαν επιβληθεί. Η αστυνομία, μετά την παρέμβαση του ΚΚΕ, σταμάτησε να κόβει πρόστιμα στους διαδηλωτές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικές δράσεις μπροστά στον γιορτασμό του Πολυτεχνείου(2023-11-07 00:00:00.0)
Στο Προξενείο η αυριανή διαδήλωση(2002-11-16 00:00:00.0)
Στο Προξενείο η πορεία την Κυριακή(2002-11-15 00:00:00.0)
Αγωνιστικές προετοιμασίες στη Μακεδονία(2002-11-14 00:00:00.0)
Παλλαϊκός γιορτασμός σε πολλές πόλεις(2002-11-08 00:00:00.0)
Διαδήλωση και πορεία στο Αμερικάνικο Προξενείο(2001-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ