Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΝΔΗΜΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Με μπαλώματα προσπαθεί η κυβέρνηση να καλύψει τις μεγάλες ελλείψεις

Από τη διενέργεια rapid test στη Λάρισα

Eurokinissi

Από τη διενέργεια rapid test στη Λάρισα
Την ώρα που στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας η κατάσταση γίνεται κάθε μέρα και πιο ασφυκτική, καθώς οι ανάγκες νοσηλείας των ασθενών με Covid αυξάνονται ταχύτατα, η κυβέρνηση επιχειρεί με μπαλώματα να καλύψει τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Ετσι, και ενώ τα 3 Κέντρα Υγείας του νομού - όπως σε όλη τη χώρα - αντιμετωπίζουν την ακραία υποστελέχωση, νοσηλευτικό προσωπικό τους μετακινείται στο Γενικό Νοσοκομείο, με απόφαση της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ, για να καλύψει τις ανάγκες μπροστά στην καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων.

Το μέτρο αυτό είναι στην ουσία στάχτη στα μάτια του λαού της περιοχής, την ώρα μάλιστα που δοκιμάζεται σε αυτήν την περιπέτεια με τραγικές συνέπειες. Αυτές οι κινήσεις σε καμία περίπτωση δεν λύνουν το πρόβλημα, ίσα ίσα για ακόμη μια φορά γίνεται προσπάθεια να κρυφτούν οι κρατικές ευθύνες. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας, αντί να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας και το έμπειρο προσωπικό του, διαχειρίζεται την πανδημία με μπαλώματα, με μετακινήσεις προσωπικού που ανοίγουν νέες επικίνδυνες τρύπες, που αφήνουν το λαό ακόμα πιο εκτεθειμένο τόσο απέναντι στον κορονοϊό όσο και απέναντι στα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν την παρακολούθηση και την προστασία της υγείας και της ζωής του, σε περίοδο μάλιστα που η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει να παίξει έναν τόσο σημαντικό ρόλο.

Οι μετακινήσεις αυτές δεν πρόκειται να σταματήσουν εκεί, αλλά θα παραταθούν χρονικά και θα επεκταθούν και στο ιατρικό προσωπικό. Μια τέτοια προοπτική θα θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας αλλά και την υγεία των κατοίκων. Θα επιβαρύνει ακόμη πιο πολύ τα νοσοκομεία της περιοχής που ήδη στενάζουν. Ακόμα, το παραπάνω προσωπικό είναι υποχρεωμένο να μετακινείται σε καθεστώς lockdown, δίχως να μπορεί να χρησιμοποιεί Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, υποχρεούμενο να καλύψει αποστάσεις πέραν των 40 χιλιομέτρων με ΙΧ αυτοκίνητα, για να προσέλθει και να αποχωρήσει από την εργασία του και μάλιστα σε κυκλικό ωράριο, με τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ να μην έχει φροντίσει ούτε για την κάλυψη αυτών των εξόδων μετακίνησης.

Την ίδια ώρα, η μετατροπή ακόμη και χειρουργικών αιθουσών σε κλίνες ΜΕΘ - κορονοϊού έχει κάνει το Γενικό Νοσοκομείο μιας νόσου με άγνωστες συνέπειες στην υγεία ασθενών από άλλες παθήσεις, που αφήνονται πλέον σε «δεύτερη μοίρα», καθώς δεν θα είναι δυνατή η άμεση κάλυψη αναγκών ειδικά στον χειρουργικό τομέα. Η ίδια επιφύλαξη ισχύει και για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου αποδεσμεύονται κρεβάτια άλλων κλινικών προκειμένου να νοσηλευθούν κατά προτεραιότητα νοσούντες με κορονοϊό, ενώ παρενέργειες στην εύρυθμη λειτουργία των κλινικών προκαλούν και τα θετικά κρούσματα σε γιατρούς και νοσηλευτές, όπως μεταξύ άλλων συνέβη στην Ογκολογική Κλινική.

Ταυτόχρονα, ενώ τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία της Λάρισας βρίσκονται στο όριο, με την πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ - Covid να φτάνει το 95%, παρατηρούνται και άλλα προβλήματα, όπως αυτό της ελλιπούς καθαριότητας, λόγω του ανεπαρκούς προσωπικού. Οι ασθενείς και οι υγειονομικοί κυκλοφορούν σε διαδρόμους και αίθουσες που δεν προλαβαίνουν να καθαριστούν, οι καθαρίστριες εργάζονται εξαντλητικά, πολλές έρχονται σε επαφή με θετικούς και αρρώστους χωρίς τα στοιχειώδη Μέσα Ατομικής Προστασίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ