Τρίτη 23 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΤΟΥ ΔΣΕ

Πραγματοποιήθηκε χτες, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, στο Επιμορφωτικό Κέντρο Βιβλιοθήκη - Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης» (ΕΚΧΦ) η εκδήλωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ που ήταν αφιερωμένη στο έργο του φωτογραφικού - κινηματογραφικού συνεργείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Ο δρόμος μπροστά από το σπίτι του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση γέμισε από κόσμο που, εν μέσω έντονης βροχόπτωσης, παρακολούθησε με ενδιαφέρον την εκδήλωση.

Παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Επίσης, αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα Νίκο Αμπατιέλο.

Ακόμη, ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος.

Το «παρών» έδωσαν ακόμα άνθρωποι του Πολιτισμού, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, απόστρατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Επίσης, αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Το ΕΚΧΦ περικλείει πλευρές από την πλούσια Ιστορία του ΚΚΕ, αλλά και του εργατικού και λαϊκού κινήματος ευρύτερα, μέσα από πολύτιμα ντοκουμέντα, εφημερίδες και έντυπα διαφορετικών ιστορικών περιόδων, μέσα από σπάνιες εκδόσεις και χιλιάδες τίτλους βιβλίων.

Σε αυτά τα ντοκουμέντα έρχονται να προστεθούν και τα περισσότερα από 15.000 φωτογραφικά στιγμιότυπα, που περικλείουν σχεδόν όλες τις πτυχές της εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αλλά και πλευρές από τη ζωή στην πολιτική προσφυγιά. Οι περίπου 15.000 φωτογραφίες του ΔΣΕ, που δίνονται σήμερα σε δημόσια χρήση, είναι ψηφιοποιημένες από πρωτότυπα κινηματογραφικά καρέ των 35 χιλιοστών και φωτογραφικά φιλμ μεσαίου και μεγάλου φορμάτ.

Το ψηφιοποιημένο πλέον αρχείο είναι πλήρως προσβάσιμο στους μελετητές, στους ιστορικούς και τον καθένα που ενδιαφέρεται. Αυτό το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από δωρεές στο Αρχείο του ΚΚΕ των οικογενειών του Απόστολου Μουσούρη και του Φώτη Ματσάκα, μαχητών του ΔΣΕ και μελών του κινηματογραφικού συνεργείου. Μέρος αυτού του αρχείου έχει δημοσιευτεί στην έκδοση - λεύκωμα της «Σύγχρονης Εποχής», «Απόστολος Μουσούρης - Φωτογραφίζοντας τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας».

Η χτεσινή εκδήλωση, ο εμπλουτισμός του ΕΚΧΦ με το συγκεκριμένο αρχείο αποτελούν και μια έμπρακτη έκκληση για προσφορά και άλλου υλικού στο Αρχείο του ΚΚΕ για την καλύτερη αξιοποίηση, προστασία από τη φθορά του χρόνου και την ανάδειξή του.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Νίκος Παπαγεωργάκης, υπεύθυνος της λειτουργίας του ΕΚΧΦ, ο οποίος αναφέρθηκε στη δραστηριότητα του Επιμορφωτικού Κέντρου και στα νέα υλικά με τα οποία εμπλουτίστηκαν οι συλλογές του. Ο σκηνοθέτης Κώστας Σταματόπουλος παρουσίασε τη δράση και το έργο του κινηματογραφικού συνεργείου του ΔΣΕ.

Δυστυχώς λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, ματαιώθηκε το μουσικό πρόγραμμα από την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μοναδικά στιγμιότυπα ηρωικής δράσης παρουσιάζονται στο «902.gr»(2020-06-24 00:00:00.0)
Εκδήλωση για το έργο του κινηματογραφικού - φωτογραφικού συνεργείου του ΔΣΕ(2020-06-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ