Τρίτη 23 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Ξεκινούν συνομιλίες για τη Συνθήκη «New START»

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τα στρατηγικά όπλα, όπου περιλαμβάνονται και πυρηνικές κεφαλές
Οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τα στρατηγικά όπλα, όπου περιλαμβάνονται και πυρηνικές κεφαλές
ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ξεκίνησαν χτες οι συνομιλίες Ρωσίας - ΗΠΑ για τη διαπραγμάτευση της Συνθήκης «New START» «για τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων», η οποία λήγει το Φλεβάρη του 2021, με τις ΗΠΑ να υπογραμμίζουν ξανά την ανάγκη συμμετοχής της Κίνας.

Οπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τον έλεγχο των εξοπλισμών, Μάρσαλ Μπίλινγκσλι, θα επισκεφθεί την Αυστρία Δευτέρα και Τρίτη για να συζητήσει με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ,«αμοιβαία συμφωνηθέντα θέματα που σχετίζονται με το μέλλον του ελέγχου των εξοπλισμών».

«Οι ΗΠΑ έχουν απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας να συμμετάσχει σε αυτές τις συζητήσεις και έχουν καταστήσει σαφές ότι και οι τρεις χώρες πρέπει να συνεχίσουν με καλή πίστη τις διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο των εξοπλισμών», ανέφερε το αμερικανικό ΥΠΕΞ. H αμερικανική κυβέρνηση έχει καλέσει επανειλημμένα την Κίνα να συμμετάσχει στις συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας σχετικά με μια συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, για την αντικατάσταση Συνθηκών «ελέγχου των εξοπλισμών».

Η «New START» προβλέπει τον περιορισμό σε 700 του αριθμού των εκτοξευτήρων πυρηνικών όπλων που μπορούν να διαθέτουν Ρωσία και ΗΠΑ και σε 1.550 του αριθμού των πυρηνικών κεφαλών. Η Κίνα, που εκτιμάται ότι διαθέτει περίπου 300 πυρηνικά όπλα, έχει απορρίψει επανειλημμένα τη συμμετοχή της σε τέτοιες διαπραγματεύσεις και συνθήκες.

«Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι η απουσία διαφάνειας από την πλευρά της Κίνας», είχε δηλώσει την Παρασκευή στο CBS ο Αμερικανός εκπρόσωπος στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, Ρόμπερτ Γουντ.«Το κινεζικό οπλοστάσιο θα διπλασιαστεί τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό φυσικά μας ανησυχεί πολύ», είχε προσθέσει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ