Τρίτη 23 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
Η κυβέρνηση ακόμα ... αναζητεί την πηγή που γεμίζει με καρκίνο τις περιοχές

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ

Ακόμα αναζητεί η κυβέρνηση της ΝΔ την «πηγή της δυσοσμίας» και των εκπομπών καρκινογόνου βενζολίου που έχουν κάνει αφόρητη τη ζωή των κατοίκων Κερατσινίου και Δραπετσώνας και οι πάντες γνωρίζουν ότι εκπέμπονται από τις δεξαμενές επεξεργασίας πετρελαιοειδών (διαχωριστήρες) του επιχειρηματικού ομίλου «Oil One», που έχει εγκατασταθεί σε μεγάλο μέρος των 640 στρεμμάτων των πρώην Λιπασμάτων.

Την απάντηση - πρόκληση έδωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δ. Οικονόμου χτες από τη Βουλή, στη διάρκεια συζήτησης της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. Τα όσα είπε ο υπουργός αποτύπωναν την κυβερνητική πολιτική, που προωθεί όλο και περισσότερο τη μετατροπή του περιβάλλοντος σε πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, όπως άλλωστε έδειξε και με τον τελευταίο περιβαλλοντοκτόνο νόμο, με το οποίο πηγαίνοντας πιο πέρα το νήμα που έπιασε και εδώ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρέδωσε ακόμα και προστατευόμενες περιοχές μοναδικού κάλλους στους επιχειρηματικούς ομίλους για εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Η βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε ότι η δυσοσμία έχει μετατρέψει σε θάλαμο αερίων τη Δραπετσώνα και τη Χαραυγή, μέχρι τα Ταμπούρια και την Αμφιάλη. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες έκλεισε ακόμα και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας, αφού δεν μπορούσαν τα παιδιά ούτε να βγουν στο προαύλιο, ενώ είναι μαζικά τα συμπτώματα δύσπνοιας, ενοχλήσεων (τσούξιμο) στα μάτια.

Τόνισε ότι τα υπομνήματα που έχουν παραδοθεί από τον «Δημόκριτο» επιβεβαιώνουν ότι το βενζόλιο υπάρχουν περίοδοι, ειδικά το καλοκαίρι, που ξεπερνάει τα όρια, χώρια τις θειούχες πτητικές ουσίες. Αυτά είναι ουσίες που εισπνέουν καθημερινά οι κάτοικοι. Ολα φωτογραφίζουν τις εγκαταστάσεις της «Oil One» γι' αυτό και οι κάτοικοι διαδηλώνουν συνέχεια έξω από τη ρυπογόνα βιομηχανία, απαιτώντας «την άμεση μετεγκατάσταση των καζανιών της και αναδεικνύοντας τις μεγάλες ευθύνες που έχουν όλες οι κυβερνήσεις από το 2013 (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ σήμερα) μέχρι σήμερα, καθώς όλες στήριξαν ποικιλοτρόπως την "Oil One" και τον εφοπλιστή ιδιοκτήτη της Μελισσανίδη, με αδειοδοτήσεις, επεκτάσεις δραστηριοτήτων, νέες άδειες αποθήκευσης μαζούτ, πακτωλό επιχορηγήσεων, φωτογραφικές διατάξεις επέκτασης παραμονής των καζανιών του, με νομοθετικό πλαίσιο».

Πρόσθεσε ότι τώρα η εταιρεία αξιοποιεί τον πρόσφατο περιβαλλοντοκτόνο νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ και ζητά την τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προς το χειρότερο.

Η βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε από τον υφυπουργό να πει συγκεκριμένα τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσει η δυσοσμία, να ανακληθούν άμεσα όλες οι άδειες των βιομηχανιών που ρυπαίνουν την περιοχή, να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις τους από κατοικημένες περιοχές και να αποδοθεί το σύνολο των 640 στρεμμάτων στο λαό της περιοχής, με απαλλοτρίωση όλης της έκτασης χωρίς αποζημίωση.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι θα γίνουν ...ενέργειες για να ανευρεθεί η πηγή της ρύπανσης, ότι οι μετρήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος του υπουργείου βρήκαν συνολικά ...«ήπιες οσμές» και πως μέσα στους επόμενους δύο μήνες το υπουργείο θα αναθέσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο «να πάρει όλο το υλικό και αφού αξιολογήσει να γίνουν αυτοψίες και εγκατάσταση μέσα στις μονάδες», με άλλα λόγια «ζήσε Μάη μου...», ενώ απέκλεισε κάθε συζήτηση για απαλλοτρίωση όλης της έκτασης χωρίς αποζημίωση, λέγοντας ότι αυτό γίνεται στα ...«ανελεύθερα καθεστώτα»!


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org