Τρίτη 23 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Οχι στην παράδοση των Αγράφων στα επιχειρηματικά συμφέροντα

Αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών η μουσική διαμαρτυρία. Επόμενη κινητοποίηση στη Νιάλα στις 5 Ιούλη

Μεγάλη η συμμετοχή κόσμου στη συγκέντρωση
Μεγάλη η συμμετοχή κόσμου στη συγκέντρωση
Οι άσχημες καιρικές συνθήκες και η έντονη βροχόπτωση δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί τελικά η μουσική διαμαρτυρία για την προστασία των Αγράφων, την Κυριακή στην Καρδίτσα. Πάντως, η βροχή που έπεσε νωρίς το απόγευμα δεν πτόησε τον κόσμο και γύρω στις 8.30 μ.μ. η πλατεία Παυσίλυπου ήταν γεμάτη με εκατοντάδες ανθρώπους που ήρθαν να τραγουδήσουν και να φωνάξουν για την προστασία των δικαιωμάτων του λαού, του ενεργειακού και φυσικού πλούτου της χώρας, αλλά και για τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των μουσικών. Παρόντες ήταν και οι δεκάδες καλλιτέχνες που θα συμμετείχαν στη μουσική διαμαρτυρία. Την ώρα που στην εξέδρα ήταν έτοιμο να ξεκινήσει το πρώτο μουσικό σχήμα, η βροχή που ξεκίνησε ξανά δεν επέτρεψε τελικά να παίξουν.

Με ανακοίνωσή του, το «Συντονιστικό Αγώνα για τα Αγραφα» επισημαίνει πως «τα τερτίπια του καιρού μάς ανάγκασαν στην προσωρινή αναβολή της μουσικής μας διαμαρτυρίας. Βγαίνουμε όμως πιο δυνατοί. Καταφέραμε τις τελευταίες μέρες να γίνουν πρώτο θέμα συζήτησης τα δίκαια αιτήματά μας και αυτό είναι μια πρώτη νίκη! Βροντοφωνάζουμε όλοι μαζί πως δεν θα επιτρέψουμε ξανά να πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα! Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για τα μηνύματα συμπαράστασης και με την υπόσχεση πως η μουσική διαμαρτυρία θα γίνει σε νέα ημερομηνία, με ακόμα πιο πλούσιο πρόγραμμα, γιατί είμαστε ακόμα πιο πεισμωμένοι!!! Καλούμε επίσης στην επόμενη μεγάλη κινητοποίηση στη Νιάλα 5 Ιούλη! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΑ, ΜΕ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ».

Ο Διονύσης Τσακνής, που ήταν εκεί για να ενώσει τη φωνή του με τους υπόλοιπους καλλιτέχνες, σε δηλώσεις που έκανε μεταξύ άλλων τόνισε πως «η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα Αγραφα αποτελεί "έγκλημα" αφού με αυτόν τον τρόπο εκχωρείται η φύση στα συμφέροντα και στις επιδιώξεις του κεφαλαίου». Και ταυτόχρονα κάλεσε σε συμπαράταξη όλου του κόσμου της Καρδίτσας και όλων των νομών τους οποίους αφορά αυτή η επέλαση.

Στο μεταξύ, με αφορμή τη συμφωνία της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας με την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στα θεσσαλικά βουνά (Αγραφα, Κόζιακας, Κίσσαβος, Πήλιο), από τους επιχειρηματικούς ομίλους, γεγονός που φάνηκε και στην απάντηση που έδωσε σε σχετική Επερώτηση, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, εδώ και μια δεκαετία, πρωτοστατεί στην υλοποίηση των επιχειρηματικών επενδύσεων και στον τομέα των ΑΠΕ. Συνειδητά, υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων της απελευθέρωσης της Ενέργειας μέσω της στρατηγικής για την "πράσινη ανάπτυξη", δηλαδή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στοχεύοντας με αυτόν τον τρόπο να βρουν επενδυτική διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλίων, τα οποία συμπληρώνονται και με κρατικό χρήμα μέσω επιδοτήσεων ή του "πράσινου ταμείου". (...) Αυτό που εμποδίζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, που δημιουργεί κίνδυνους για τη δημόσια Υγεία και το περιβάλλον, είναι η εκμετάλλευση αυτών των δυνατοτήτων από τους επιχειρηματικούς ομίλους με σκοπό το κέρδος. Προφανώς η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων που προωθείται στην περιοχή των Αγράφων και στα άλλα βουνά της Θεσσαλίας (Κόζιακας, Κίσσαβος, Πήλιο), δεν γίνεται στο πλαίσιο μιας ισόρροπης ανάπτυξης για την ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών του λαού, αλλά του κεφαλαίου, που σκοπό έχουν αποκλειστικά το κέρδος, θυσιάζοντας γι' αυτό και το περιβάλλον. Γι' αυτό η "Λαϊκή Συσπείρωση" είναι αντίθετη σ' αυτές τις επενδύσεις και στηρίζει τις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στους σχεδιασμούς επιχειρηματικών ομίλων, κυβέρνησης, Περιφέρειας και δήμων».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org