Τρίτη 23 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Επιβεβαιώνει την αναβάθμιση της συνεργασίας με το κράτος - δολοφόνο

Στο μεταξύ, την «αναβάθμιση» της «στρατηγικής συνεργασίας» με το κράτος - δολοφόνο, συνεργασία που φέρει τη σφραγίδα των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, αποτύπωσε η συνέντευξη του πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι (στα «ΝΕΑ»), για την επίσκεψη Μητσοτάκη στα Ιεροσόλυμα την προηγούμενη βδομάδα.

Ο Ισραηλινός πρέσβης μιλάει για επίσκεψη «πιο επιτυχημένη από ό,τι περιμέναμε» και «ξεκάθαρη απόδειξη ότι οι δύο χώρες είναι στενοί φίλοι και εταίροι, αναπτύσσουν μία εξαιρετικά μοναδική και ειδική σχέση σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα», ενώ αναφέρει ότι «οι δύο χώρες έχουν κοινή ανάγνωση των προκλήσεων του μέλλοντος και κατανοούν ότι η μεταξύ τους συνεργασία είναι ευθεία συμβολή τόσο στην εθνική τους άμυνα όσο και στην πολιτική τους δύναμη», φέρνοντας ως παράδειγμα τις επιχειρηματικές συμφωνίες και τον αγωγό «EastMed» για τον οποίο πάντως απέφυγε να ορίσει χρονοδιαγράμματα, σημειώνοντας πως «πρέπει να φέρουμε τους Ιταλούς μαζί μας, να προχωρήσουμε μπροστά και να κάνουμε ό,τι απαιτείται για να πετύχει».

Αναφερόμενος δε στα σχήματα όπως την τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, υπό τη «σκέπη» των ΗΠΑ, τη χαρακτήρισε «εξαιρετικά αποτελεσματική», διευκρινίζοντας ότι «δεν περιορίζεται στη στρατιωτική συνεργασία, είναι μία πολιτική συνεργασία. Χτίζει συγκεκριμένους πολιτικούς υβριδικούς ad hoc συνασπισμούς με άλλες χώρες για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων μας. Βλέπω την Ελλάδα ως μοχλό, ως έναν υποστηρικτή προώθησης της συνεργασίας σε διάφορα επίπεδα. Σίγουρα εντός ΕΕ, σίγουρα στα Νοτιοανατολικά Βαλκάνια, αλλά και στον αραβικό κόσμο».

Για δε την Τουρκία, ο Ισραηλινός πρέσβης είπε ότι «υπάρχει μία συγκεκριμένη πραγματικότητα στην περιοχή και συγκεκριμένες εξελίξεις, τις οποίες όλες οι χώρες παρακολουθούν στενά». «Καλούμε για αποκλιμάκωση, υπευθυνότητα, για σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή», είπε επαναλαμβάνοντας ένα χιλιοειπωμένο μοτίβο που σπρώχνει για διευθετήσεις και συνεκμετάλλευση υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα.

Εστίασε και στη λεγόμενη αμυντική συνεργασία, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «κάνουμε πρόοδο. Υπάρχουν συγκεκριμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες σε Ελλάδα και Ισραήλ, αλλά η δέσμευση των δύο κυβερνήσεων είναι να εντείνουν και να ενδυναμώσουν τη στρατιωτική, αμυντική, στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών».

Εξάλλου, η «Καθημερινή» αναφέρει ότι οι δυο κυβερνήσεις βρίσκονται κοντά σε συμφωνία δημιουργίας Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα, καθώς στην Ιερουσαλήμ, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «ELBIT», της εταιρείας η οποία έχει κάνει τη συγκεκριμένη πρόταση για την Καλαμάτα.

Τέλος, οι Ισραηλινοί έχουν καταθέσει προσφορά για να προμηθεύσουν στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις το λεγόμενο νέο «εθνικό τυφέκιο», επίσης να αναπτύξουν εδώ «εθνικό UAV» παρέχοντας ισραηλινή τεχνογνωσία, ενώ ενδιαφέρονται και για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ