Τρίτη 23 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Σε πρώτο πλάνο ξανά η έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας

Στις Σέρρες τα προβλήματα από τη βροχή ήταν μεγάλα
Στις Σέρρες τα προβλήματα από τη βροχή ήταν μεγάλα
Μια καλοκαιρινή καταιγίδα ήταν αρκετή για να αποκαλύψει την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρέθηκαν οι Σέρρες και για άλλη μια φορά και η Χαλκιδική. Σπίτια, καταστήματα, δρόμοι πλημμύρισαν, φρεάτια ξεχείλισαν, περιουσίες καταστράφηκαν, αναδεικνύοντας την ανάγκη για άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής.

Στις Σέρρες, υπερχείλισε το ρέμα στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, που είναι παρατημένο εδώ και χρόνια, αλλά και μια σειρά άλλες περιοχές. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε περισσότερες από 100 κλήσεις για παροχή βοήθειας, κυρίως αντλήσεις υδάτων, ενώ χρειάστηκε να επέμβει σε 20 περιπτώσεις για άντληση υδάτων από υπόγειους και ισόγειους χώρους, αλλά και για τη μεταφορά μιας γυναίκας σε ασφαλή χώρο.

Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Σερρών τονίζει ότι το ζήτημα των πλημμυρών δεν μπορεί να εξηγηθεί ως «ακραίο καιρικό φαινόμενο». «Τα αντιπλημμυρικά έργα δεν γίνονται γιατί δεν φέρνουν τα επιθυμητά κέρδη στις κατασκευαστικές εταιρείες, αφού δεν είναι αποδοτικά, όπως οι οδικοί άξονες με τα διόδια και φυσικά δεν είναι έργα βιτρίνας για να "θαμπώνουν" τα μάτια των λαϊκών - εργατικών οικογενειών», σημειώνει και ζητά από τον δήμο και την Περιφέρεια άμεσα:

Να σχεδιάσουν και να ξεκινήσουν την αντιπλημμυρική αντισεισμική θωράκιση του συνόλου του δήμου.

Να γίνει σωστή καταγραφή των ζημιών και να προχωρήσουν γρήγορα οι αποζημιώσεις των συμπολιτών μας όπου χρειάζεται.

Να καθαριστεί και να ανακατασκευαστεί άμεσα η κοιλάδα, που είναι και από τους ελάχιστους χώρους πρασίνου μέσα στο δήμο μας και χρησιμοποιείται ιδίως το καλοκαίρι από τους δημότες μας.

Να προσληφθούν εργαζόμενοι με σταθερή δουλειά στους δήμους. Με επανδρωμένες τεχνικές υπηρεσίες να υπάρχει ετοιμότητα άμεσης παρέμβασης σε προειδοποίηση καιρικών φαινομένων.

Παρέμβαση κάνει με ανακοίνωσή του και το ΠΑΜΕ. Καλεί «όλους τους εργαζόμενους, τους μικρούς μαγαζάτορες να κάνουν δικιά τους υπόθεση τη διεκδίκηση μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας».

Ζημιές και αλλού

Δυνατή βροχόπτωση ξέσπασε στην περιοχή της Χαλκιδικής την Κυριακή. Οσοι βρίσκονταν στις παραλίες εκείνη την ώρα δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από την ξαφνική νεροποντή. Στην Ξάνθη η ισχυρή χαλαζόπτωση προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες. Το χαλάζι είχε το μέγεθος καρυδιού και κατέστρεψε δέντρα στον κάμπο και καλλιέργειες καλαμποκιού και καπνών.

Στη Λαμία, η κακοκαιρία έπληξε περιοχές, κύρια τον Δομοκό, με αποτέλεσμα δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια τόσο στην πόλη της Λαμίας όσο και σε άλλες περιοχές, όπως τα Καμένα Βούρλα. Μάλιστα, καπάκια από φρεάτια έφυγαν από τη θέση τους από την πίεση του νερού, ενώ οι φερτές ύλες που έφυγαν μέσα από το στρατόπεδο δημιούργησαν προβλήματα κυρίως μπροστά στο ΚΕΥΠ Λαμίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τις πληγές τους μετρούν χιλιάδες οικογένειες(2023-09-07 00:00:00.0)
Κινητοποίηση στην Περιφέρεια για αποζημιώσεις και αντιπλημμυρικά έργα(2020-10-09 00:00:00.0)
Αμεσα μέτρα για τις πλημμύρες(2013-11-29 00:00:00.0)
Τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες(2004-06-19 00:00:00.0)
Εφιαλτικές εικόνες καλοκαιρινής μπόρας(1999-08-03 00:00:00.0)
Αντιπλημμυρικό χαράτσι από κυβέρνηση - ΕΥΔΑΠ(1997-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ