Τρίτη 23 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΥΗ
Απειλές για κλιμάκωση στρατιωτικής δράσης και παζάρια

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Το διάγγελμα του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, το Σάββατο πως η Σύρτη και η Αλ Τζούφρα αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για τα συμφέροντα της χώρας του και ότι «οποιαδήποτε άμεση επέμβαση από την Αίγυπτο έχει αποκτήσει τώρα διεθνή νομιμότητα...», είναι το νέο στοιχείο στη σύγκρουση στη Λιβύη, που εξελίσσεται σε κομβικό σημείο για την αντιπαράθεση ανάμεσα σε ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η οποία αφορά τη μοιρασιά ενεργειακών πόρων, αγωγών μεταφοράς τους, γεωστρατηγικές σφαίρες επιρροής.

Στο πλευρό του Καΐρου άμεσα τάχθηκαν Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιορδανία. Η Αλγερία, στην οποία μετέβη το Σάββατο ο Λίβυος πρωθυπουργός, Φ. Σάρατζ, υποστήριξε περισσότερο την προσπάθεια εξεύρεσης «πολιτικής λύσης» σε συνεργασία και με τη γειτονική Τυνησία. Από την άλλη, ο Αραβικός Σύνδεσμος απέρριψε το αίτημα της Αιγύπτου για έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, σήμερα, με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Λιβύη, μετά την αντίδραση της κυβέρνησης Σάρατζ, γεγονός που συμβαίνει για δεύτερη φορά σε έναν μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, η «προειδοποίηση» του Αιγύπτιου ηγέτη για στρατιωτική δράση στη Λιβύη απορρίφθηκε από την Τρίπολη ως «απαράδεκτη εχθρική ενέργεια που συνιστά κήρυξη πολέμου» με το επιχείρημα πως «ολόκληρη η Λιβύη είναι κόκκινη γραμμή». Επιπλέον, ο υφυπουργός Αμυνας της κυβέρνησης Σάρατζ διεμήνυσε πως θα επιχειρηθεί η ανάληψη ελέγχου «σε όλη τη χώρα». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LNA), Αχμεντ αλ Μισμάρι, ανακοίνωσε ότι έχει «θωρακιστεί» ο εναέριος χώρος από τη Σύρτη σε έκταση 200 χλμ. προς τα ανατολικά και ότι στην περιοχή δεν πετά κανένα αεροπλάνο. Οι δυνάμεις του LNA, του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, φαίνεται ότι βρίσκονται σε υποχώρηση με δημοσιεύματα να φέρουν τον στρατηγό να ψάχνει οδό διαφυγής, ενώ ήδη εδώ και καιρό ...ετοιμάζεται διάδοχο σχήμα και πολιτικοί που θα καθίσουν στο τραπέζι του παζαριού, όπως ο Αγκιλα Σάλεχ, πρόεδρος του Κοινοβουλίου στην Ανατολική Λιβύη.

Το ίδιο διάστημα οι ΗΠΑ αυξάνουν τις κινήσεις στη Λιβύη. Το Σαββατοκύριακο πήγε στην πόλη Ζουάρα της βορειοδυτικής Λιβύης ο διοικητής του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (AFRICOM), στρατηγός Στίβεν Τάουνσεντ, όπου συνάντησε (σύμφωνα με πληροφορίες του σαουδαραβικού δικτύου «Al Arabiya») στρατιωτικούς αξιωματούχους της κυβέρνησης του Φ. Σάρατζ και ορισμένους Τούρκους. Αποτελέσματα των εκεί επαφών του Αμερικανού στρατηγού δεν έγιναν άμεσα γνωστά. Τη Δευτέρα 22/6 ακολούθησε ανακοίνωση από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ που τάχα «απέρριπτε» την κλιμάκωση στρατιωτικής βίας στη Λιβύη ζητώντας «εκεχειρία» και απευθύνοντας «νέα έκκληση» προς τις αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης να τα βρουν «μέσω διαπραγμάτευσης». «Πρέπει να οικοδομήσουμε πάνω στην πρόοδο που έγινε με τις ενδολιβυκές συνομιλίες των πενταμελών στρατιωτικών επιτροπών, την Πρωτοβουλία του Καΐρου και τη Διαδικασία του Βερολίνου», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, σε χτεσινές του δηλώσεις, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, είπε πως «είχα ήδη την ευκαιρία να πω πολύ καθαρά στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι θεωρώ πως η Τουρκία παίζει σήμερα ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη που αντιβαίνει σε όλες τις δεσμεύσεις της στη Διάσκεψη του Βερολίνου», για να μοιραστεί ο πλούτος της χώρας, ενώ έκανε γνωστό ότι είχε συνομιλία και με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, για τη Λιβύη, χωρίς να δώσει παραπέρα διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Αγκυρα ο υπουργός Αμυνας(2020-09-03 00:00:00.0)
Ανησυχία για προετοιμαζόμενη στρατιωτική κλιμάκωση(2020-08-04 00:00:00.0)
Εντείνεται ο διπλωματικός πυρετός αλλά και η στρατιωτική ετοιμότητα(2020-07-21 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για περαιτέρω στρατιωτική αντιπαράθεση(2020-07-16 00:00:00.0)
Στρατιωτικές συγκρούσεις και διπλωματικές διαβουλεύσεις(2020-07-04 00:00:00.0)
«Κρίκος» στο ιμπεριαλιστικό παζάρι στην περιοχή(2020-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ