Τρίτη 23 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΚΑΡΠΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Νέα μαζική κινητοποίηση ενάντια στην καύση απορριμμάτων από την «ΤΙΤΑΝ»

«Να ξεσηκωθούμε! Να μην τους αφήσουμε! Με τον αγώνα μας όλοι μα όλοι μαζί να τους σταματήσουμε!». Αυτό ήταν το μήνυμα της συγκέντρωσης της περασμένης Παρασκευής. Παρών και εκπρόσωπος από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου.

Από την πορεία διαμαρτυρίας
Από την πορεία διαμαρτυρίας
Νέα μαζική κινητοποίηση, με συγκέντρωση, πορεία και συναυλία στην Ευκαρπία, πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής ο λαός της Δυτικής Θεσσαλονίκης που συσπειρώνεται στην Πρωτοβουλία 128 συλλόγων, σωματείων και φορέων που εναντιώνονται στην καύση απορριμμάτων RDF/SRF στο εργοστάσιο της «ΤΙΤΑΝ».

Μέσα από την πολύωρη μαχητική αγωνιστική και μουσική διαμαρτυρία, άνθρωποι όλων των ηλικιών απαίτησαν από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία αδειοδοτείται η καύση απορριμμάτων στην «ΤΙΤΑΝ» και να πάρει μια σειρά από μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού και του πολλαπλά επιβαρυμένου περιβάλλοντος της περιοχής από τις ρυπογόνες βιομηχανίες.

Εστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούν να γίνουν οι γειτονιές τους θάλαμος αερίων, δεν θα θυσιάσουν την υγεία και το μέλλον των παιδιών τους για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Τη συμπαράστασή του ΚΚΕ στις διεκδικήσεις του λαού της περιοχής εξέφρασε με την παρουσία του ο βουλευτής του Κόμματος Λεωνίδας Στολτίδης.

Στη συγκέντρωση, στην πλατεία της Ευκαρπίας, μίλησε η Φωτεινή Κοκόνη, καρδιοχειρουργός, μέλος του Συλλόγου Γυναικών Σταυρούπολης. Τόνισε ότι «δεν μπορούν να κρυφτούν οι ευθύνες διαχρονικά όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες νομοθέτησαν μια πολιτική με κοινό παρονομαστή τα κέρδη και όχι την υγεία των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτή η πολιτική επιβάλλεται από την ΕΕ, έγινε νόμος του κράτους στο όνομα της "πράσινης" ανάπτυξης. Μάλιστα, η προηγούμενη κυβέρνηση λίγες μέρες μόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές πέρασε τα σχετικά για την αδειοδότηση των τσιμεντοβιομηχάνων. Επειδή και σε επίπεδο ΕΕ "θεσμοθετήθηκε", επιδοτείται και ενισχύεται η καύση των σκουπιδιών, είναι ήδη νόμος, οι δικαστικές προσφυγές αποτελούν όχι μονάχα χάσιμο χρήσιμου χρόνου για εμάς που αντιπαλεύουμε την καύση αλλά απεναντίας με τις χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες αποκτούν τον χρόνο που χρειάζονται για τη μονιμοποίηση της πρακτικής τους. Να ξεσηκωθούμε! Να μην τους αφήσουμε! Με τον αγώνα μας όλοι μα όλοι μαζί να τους σταματήσουμε!».

Στιγμιότυπο από τη συναυλία
Στιγμιότυπο από τη συναυλία
Επίσης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από την καύση SRF/RDF στην υγεία του λαού και το περιβάλλον, στο πλαίσιο πάλης που προβάλλουν οι 128 φορείς μέσα από τον πολύμορφο αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.

Ο Μιχάλης Σπάσος, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Ευκαρπίας, αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του αγώνα του λαού της περιοχής που εδώ και πάνω από μια δεκαετία παλεύει ενάντια στη ρύπανση από την τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ» που χρόνο με το χρόνο κλιμακώνεται με τη στήριξη κυβερνήσεων και Περιφέρειας. Επίσης, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πολιτικής που προωθεί την καύση απορριμμάτων στην υγεία του λαού.

Ο Γιώργος Λέτσιος, από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών από την «ΑΓΕΤ», μετέφερε την πείρα από τον αγώνα του λαού του Βόλου, αλλά και τις επιπτώσεις που ήδη γίνονται ορατές στην ατμόσφαιρα και συνολικά στο περιβάλλον της περιοχής.

Αγωνιστικό χαιρετισμό έστειλαν από το βήμα της συγκέντρωσης εκπρόσωποι φορέων.

Πορεία και συναυλία

Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Ευκαρπίας που σάλπισε κάλεσμα ξεσηκωμού με συνθήματα όπως «Για την κερδοφορία καρκίνος και ασφυξία, καμιά θυσία για την πλουτοκρατία», «Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», «Υγεία και ζωή μετράνε σε ευρώ, απάντηση με οργάνωση και ξεσηκωμό», «Μας πνίγουν στον καρκίνο, μας κλέβουν τη ζωή, οργάνωση και αγώνας για την ανατροπή».

Η πορεία κατέληξε στην πλατεία όπου η κινητοποίηση συνεχίστηκε με συναυλία, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών της Θεσσαλονίκης που συστρατεύονται στον αγώνα ενάντια στην καύση απορριμμάτων. Στη μουσική διαμαρτυρία συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Βασίλης Πρατσινάκης, Αντώνης Κουμανδράκης, Γιάννης Φιλιππουπολίτης, Ελσα Μουρατίδου, Γιώργος Αετόπουλος, Δημήτρης Αλιστρατινός, Κώστας Γκρανόπουλος, Κώστας Γκούβας, Νίκος Ταλέας, Γιάννης Χαραλαμπίδης, Βασίλης Κοτρώτσος, Μωυσής Σισμανίδης, Στέλλα Χαρίνα, Παναγιώτης Σταυρουλάκης και το μουσικό σχήμα του Γιάννη Στράτου «RastMagam», με μαθητές της Ευκαρπίας.

Ο λαός της Δυτικής Θεσσαλονίκης, μέσα από τους φορείς του, απαιτεί κατάργηση της βλαβερής καύσης απορριμμάτων και των νόμων που την επιτρέπει και την προωθεί. Μεταξύ άλλων διεκδικεί δημιουργία δημόσιου και για όλους δωρεάν προσβάσιμου πολυδύναμου Κέντρου Υγείας στον δήμο Παύλου Μελά, με όλες τις ειδικότητες και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για τη συνεχή παρακολούθηση και έλεγχο της υγείας του πληθυσμού, για τη συνεχή εκπόνηση επιδημιολογικών μελετών, που είναι απαραίτητες για τον προσανατολισμό της ιατρικής φροντίδας. Επίσης, ζητά άμεσα να δημιουργηθούν σταθμοί μέτρησης των ρύπων σε 24ωρη βάση όχι μόνο στις περιοχές πέριξ της «ΤΙΤΑΝ», αλλά και σε περισσότερες, ακόμα και σε αυτές που θεωρούνται γεωγραφικά απομακρυσμένες, σε όλη τη Θεσσαλονίκη, λόγω και της συνολικής επιβάρυνσης στη Δυτική Θεσσαλονίκη.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org