Τρίτη 23 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Μένουμε δυνατοί, για να μην πληρώσουμε την κρίση τους»

Δεκάδες συσκέψεις και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Γκύζη
Γκύζη
Κλιμακώνεται η πολιτική δραστηριότητα των ΚΟ του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα με σύνθημα «Μένουμε δυνατοί, για να μην πληρώσουμε την κρίση τους». Οι ανοιχτές συγκεντρώσεις, οι συσκέψεις, οι περιοδείες και οι εξορμήσεις μεταφέρουν το μήνυμα του Κόμματος σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς, για να περάσει ο λαός στην αντεπίθεση, να συστρατευτεί με το ΚΚΕ ώστε να δυναμώσει ο αγώνας κόντρα σε κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΕΕ (βλ. πρόγραμμα στη σελ.12).

Σε κάθε γειτονιά της Αθήνας

Στου Γκύζη, πλούσια ήταν η συζήτηση στη συγκέντρωση, με την Λιάνα Κανέλλη, βουλευτή του Κόμματος, να τονίζει στην ομιλία της ότι «η επόμενη μέρα μετά την πανδημία ήρθε, και οι ήρωες της προηγούμενης περιόδου τώρα λοιδορούνται όταν κινητοποιούνται, είναι αυτοί που βρίσκονται προ απολύσεων, με εκ περιτροπής εργασία και επιδόματα αντί για μισθούς». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο σύστημα Υγείας, που «ήταν και παραμένει αθωράκιστο, με αναβολές σε θεραπείες και χειρουργεία, με θανάτους λόγω υποχρηματοδότησης και κλειστά νοσοκομεία, την ίδια ώρα που παρουσιάζεται ως πανάκεια η Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, που μόνο κέρδη στους επιχειρηματίες φέρνει...».

Σε Λαμπρινή και Παγκράτι

Στο κάλεσμα του ΚΚΕ στον λαό από την πρώτη στιγμή να μείνει δυνατός, να μην υποκύψει στην προσπάθεια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου να επιβάλουν γενικό σιωπητήριο και να εναποθέσουν τα πάντα στην «ατομική ευθύνη», ώστε να μείνουν στο απυρόβλητο οι μεγάλες κρατικές ελλείψεις, αναφέρθηκε στην ομιλία του στην πλατεία Αγίου Ανδρέα στη Λαμπρινή ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Λαμπρινή
Λαμπρινή
Σημείωσε πως όλο αυτό το διάστημα, «το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές μέσα στο συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα προσάρμοσαν τη δράση τους, με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων, ωστόσο δεν ανέστειλαν τον αγώνα, πράγμα που αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη, ειδικά τώρα που η πανδημία αξιοποιείται από την κυβέρνηση, την ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο για να αποτελειώσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Επισήμανε ότι «κινητοποιήσεις γίνονται, αλλά δεν ικανοποιούμαστε, πρέπει να συνειδητοποιηθεί καλύτερα από τον λαό ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος, δηλαδή τα μονοπώλια και η εξουσία τους, και ότι έχει τη δύναμη να συγκρουστεί μαζί τους μέχρι τέλους, με τα μάτια στραμμένα στην εργατική εξουσία, που θα αναπτύσσει όλες τις παραγωγικές δυνατότητες σε όλους τους κλάδους της οικονομίας με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες...».

Στο Παγκράτι, σε «πλατιά, μαχητική συμπόρευση, σε μαζική συμμετοχή στα εργατικά σωματεία, στους φορείς των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, των γυναικών, των φοιτητών, των μαθητών» κάλεσε τον λαό της περιοχής ο Κώστας Ρήγας, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου, μιλώντας στην πλ. Βαρνάβα. Σχολιάζοντας τον «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας», είπε πως τελικά αποδείχθηκε «μεγάλη ταλαιπωρία» για τους Αθηναίους, κάτι που οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι στο Παγκράτι το ξέρουν από πρώτο χέρι και «αποδεικνύει τον ρόλο της Τοπικής Διοίκησης στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας». Υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις που «τρέχουν» σε όλο τον κόσμο «διδάσκουν» ότι «τίποτε δεν είναι στατικό, ούτε αιώνιο. Τίποτα δεν πάει χαμένο στον αγώνα, γιατί κάθε αγώνας προετοιμάστηκε και από τον προηγούμενο. Η ανάλυση του ΚΚΕ δεν γίνεται για εγκυκλοπαιδικούς λόγους, είναι ανάλυση - όπλο στα χέρια του κάθε εργαζόμενου που αποδεικνύει ότι υπάρχει άλλη λύση με άλλη οικονομία και άλλη εξουσία. Ο σοσιαλισμός, που είναι αναγκαίος και επίκαιρος όσο ποτέ».

Με μετανάστες και πρόσφυγες στην Κυψέλη

Παγκράτι
Παγκράτι
Στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό ήταν αφιερωμένη η πολιτική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Κυψέλη, με ομιλητή τον Γιάννη Μερεντίτη, στέλεχος του Κόμματος. Για τη διευκόλυνση της παρακολούθησης της ομιλίας από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, μάλιστα, οι Οργανώσεις της περιοχής μερίμνησαν για την ταυτόχρονη μετάφρασή της.

Ο Γ. Μερεντίτης τόνισε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα, με αφορμή τη νέα καπιταλιστική κρίση και τα νέα αντιμεταναστευτικά μέτρα, αποκτάει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή της Κυψέλης και συνολικά του δήμου της Αθήνας, αφού αποτελεί μια περιοχή όπου κατοικούν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες από όλες τις ηπείρους και από πολλές χώρες. Αναφέρθηκε στη μετανάστευση ως διαχρονικό φαινόμενο σε όλη την ανθρώπινη Ιστορία, και αναδεικνύοντας τις βαθύτερες αιτίες που την προκαλούν, σημείωσε ως συμπέρασμα ότι «ο καπιταλισμός που γεννάει τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, την ανεργία, τις κρίσεις, γεννάει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες». Τονίστηκε επίσης ότι το ΚΚΕ δεν αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες μόνο ως θύματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, αλλά ως μέλη της πρωτοπόρας και απελευθερώτριας τάξης της κοινωνίας, της εργατικής τάξης.

Αναδείχτηκαν οι δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, ώστε να οργανωθεί ένα πρωτοπόρο τμήμα μεταναστών στα συνδικάτα, να παλέψει μαζί με τους Ελληνες εργάτες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Επίσης η ανάγκη να δυναμώσει η συστράτευση μεταναστών με το ΚΚΕ και την πολιτική του πρόταση, για τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία, για να απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι τον πλούτο που παράγουν.

Κυψέλη
Κυψέλη
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στο πλαίσιο αιτημάτων που καταθέτει το Κόμμα για τους μετανάστες και πρόσφυγες: Για απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης και ανανέωσης αδειών διαμονής, για αμοιβές με βάση τις κλαδικές συμβάσεις, για την ισότιμη πρόσβαση όλων των παιδιών των μεταναστών και προσφύγων στη δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση, για γρήγορες διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου, για τη διαμονή σε αξιοπρεπείς και δημόσιες δομές φιλοξενίας, για την πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού, καθώς και κανένας πρόσφυγας που έχει πάρει άσυλο να μην πεταχτεί στο δρόμο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ