Τρίτη 23 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια ξύπνησε εφιαλτικές μνήμες...

Συνάντηση με πυροσβέστες σε Ιστιαία και Μαντούδι είχε πριν λίγες μέρες ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη συνάντηση του Γ. Μαρίνου με πυροσβέστες στο Μαντούδι
Από τη συνάντηση του Γ. Μαρίνου με πυροσβέστες στο Μαντούδι
Πυρκαγιά ξέσπασε χτες στην περιοχή Κυπαρίσσι στη βόρεια Εύβοια. Στο σημείο επιχειρούσαν μέχρι αργά χτες το απόγευμα 3 πυροσβεστικά οχήματα, χωματουργικό της ΛΑΡΚΟ, χωματουργικό και υδροφόρα του δήμου και εθελοντές της περιοχής, ενώ αναμένονταν ενισχύσεις από τη Στερεά Ελλάδα και εναέρια μέσα. Κλειστός ήταν, λόγω της φωτιάς, ο δρόμος προς τον Αγιο και στα δύο ρεύματα.

Να σημειώσουμε ότι η Εύβοια τα τελευταία χρόνια πλήττεται διαρκώς από μεγάλες πυρκαγιές και η κατάσταση που επικρατεί και φέτος με την έλλειψη μέτρων πυροπροστασίας προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε εργαζόμενους, κατοίκους και πυροσβέστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, σε συναντήσεις που είχε με πυροσβέστες ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, έγινε αναλυτική αναφορά σε όλα αυτά.

Ο Γ. Μαρίνος ενημέρωσε για τις διαρκείς πρωτοβουλίες του ΚΚΕ, για τις παρεμβάσεις στη Βουλή (με δεκάδες Ερωτήσεις) και στην Ευρωβουλή, και αναδείχθηκαν πολύ σοβαρά προβλήματα, όπως:

-- Η περιοχή της βόρειας Εύβοιας, με εκατοντάδες στρέμματα πευκόφυτου δάσους, κατατάσσεται στην πρώτη τριάδα των περιοχών πολύ υψηλού κινδύνου, μαζί με τις περιοχές της Χαλκιδικής και της Κορινθίας. Ομως, παραμένουν τα χρόνια προβλήματα και πρώτα απ' όλα η σοβαρή έλλειψη σύγχρονου εξοπλισμού και οχημάτων. Η πλειοψηφία του στόλου έχει ενεργή υπηρεσιακή ηλικία άνω των 40 ετών. Πρόκειται για οχήματα με συνεχείς βλάβες, απαρχαιωμένα, που μεγάλο μέρος τους δεν μπορούν να επιχειρήσουν και στο ειδικό ανάγλυφο της περιοχής. Οι προσλήψεις εποχικών εργαζομένων οι οποίοι εκπαιδεύονται τώρα, δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά, είναι μεγάλη ανάγκη η μονιμοποίηση των πυροσβεστών 5ετίας και των εποχικών.

Η χτεσινή φωτιά στο Κυπαρίσσι στη βόρεια Εύβοια
Η χτεσινή φωτιά στο Κυπαρίσσι στη βόρεια Εύβοια
-- Αν και έχει περάσει ήδη ο πρώτος μήνας της αντιπυρικής περιόδου, δασικοί και αγροτικοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί ή ακαθάριστοι, δεν υπάρχουν προσβάσεις στο δάσος για τα οχήματα της Πυροσβεστικής, είναι ανύπαρκτες σε πολλές περιπτώσεις οι αντιπυρικές ζώνες. Ο εφοδιασμός με ευέλικτα - κατάλληλα οχήματα στην υπηρεσία των κλιμακίων που συγκροτούνται αυτή την περίοδο επείγει.

Δυστυχώς οι ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν με την πυρκαγιά που ξέσπασε χτες και βέβαια δεν ήταν η μόνη. Πυρκαγιές σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, την Κυριακή ξέσπασε φωτιά στις περιοχές Βασιλικό και Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας και στην Κεφαλονιά. Στους Αγίους Θεοδώρους, πάνω από τη Νέα Εθνική Οδό, το πύρινο μέτωπο έκαψε περίπου 3 στρέμματα θαμνώδους έκτασης και ελιές. Από την πυρκαγιά δεν γλίτωσαν και καλώδια της ΔΕΗ. Στην Κεφαλονιά, πυρκαγιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Κουνόπετρα Ληξουρίου.

Υπό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο στην περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα, στο χωριό του Αργασίου στη Ζάκυνθο. Η πυρκαγιά έκαψε δασική έκταση, ενώ έφτασε σχεδόν στην αυλή σπιτιού που βρίσκεται πάνω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος, το οποίο γλίτωσε χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Η τροχαία Ζακύνθου για περίπου δύο ώρες είχε αποκλείσει το δρόμο, καθώς η φωτιά έκαιγε ακριβώς δίπλα στο δρόμο προς το χωριό του Αργασίου. Φωτιές εκδηλώθηκαν επίσης: Στη Ρήνεια Κυκλάδων, στο Γιόφυρο Ηρακλείου Κρήτης και στα Χάνια Καρύστου στην Εύβοια.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org